Gödöllői vackorfa lehet az Év Fája Európában

2014.02.11. 10:30 - kapanyél

Idén is magyar győztese lehet az Európai Év Fája versenynek, melynek résztvevőire február 28-ig lehet még szavazni. Az Environmental Partnership Association és magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány szervezésében negyedik alkalommal meghirdetett versenybe civil közösségek nevezik be a fákat. Itt nem az illető példány kora vagy kinézete számít, hanem a története, amely miatt fontos szerepet játszik egy adott közösség életében. Ennek megfelelően a győztest is civilek választják meg az interneten leadott szavazatokkal.

Miután ki-ki hazájában már elnyerte az Év Fája címet, most 10 fa verseng a megtisztelő európai kitüntetésért: néhány sokat megélt kocsányos tölgy (cseh, szlovák, lengyel, wales-i és egy francia bonsai), egy skót kocsánytalan tölgy, egy olasz molyhos tölgy, egy ír szürke nyár, egy 1100 éves bolgár szil és a gödöllői Botanikus Kert Vén Vackorfája.

vackor_02_takacs_gabor.jpgFotó: Takács Gábor

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: botanikus kert vackor Sissi vadkörte Év Fája

Régi népélet naptára

2014.02.10. 08:30 - pitypalang

P1070300 másolata.JPG

Február - Böjtelő hava

7. hét:

- február 10. (Skolasztika, régi magyar nevén Kolos napja): Ilyenkor választják ki és szedik az oltóágakat Gyümölcsoltó Boldogasszonyra.

- február 11. (Elek): A székely hegyi pásztorok e napon tartották a "kígyók ünnepét", azaz a kígyóűző napot, mert úgy hitték, azok ekkor bújnak elő odúikból. Ilyenkor a hegyeken nagy tüzet gyújtanak a gonosz elűzésére.

- február 14. (Bálint): Ha a madarak csiripelése messzire hallatszik, jó idő lesz. Az e napon ültetett facsemete hamarabb megerősödik. Ha Bálint napján hideg, száraz az idő, jó lesz a termés. Ekkor kezdenek fészket rakni, párosodni a verebek.

- február 16. (Julianna): Ilyenkor sokszor esik a hó, mert Julianna rázza a dunnáját. Viszont e naptól már az idő várhatóan melegszik. "Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja." Vagyis, ha Dorottya-napkor fagyott, akkor Julianna napjára megenyhül az idő. Fordítva is igaz: "Ha Dorottya locsog, akkor Julianna kopog."

Szólj hozzá! Címkék: időjárás február fészekrakás régi népélet naptára

Jó bor lehet a tavalyi szőlőből

2014.02.07. 10:00 - Czauner Péter

Miközben az idei, a tavalyinál másabb, de szintén fura hőmérsékleteket produkáló tél még bizonyára tartogat meglepetéseket, a szőlészek a héten nyilvánosságra hozták a tavalyi szüret eredményeit. Magyarországon a múlt évben mintegy 386 ezer tonna szőlőt szüreteltek le, ami a korábbi évekénél lényegesen magasabb, 6,9 tonnás hektáronkénti átlagtermést jelent. Ez megnyugtatás lehet azoknak, akik furcsállották a tavalyi március közepét, amikor még a hóakadályok okoztak gondot.

09-Casablanca-Valley_Los-Perales-vineyard_Spring_Chardonnay-Budbreak.jpgAhol metszéskor pontosan számolják a rügyeket, öntöznek, permeteznek, ott nincs is baj a minőséggel

elolvasom

1 komment Címkék: bor aszú szőlő borvidék czauner péter magyar szőlőfajta szőlőtermés

Meyer-citrom

2014.02.05. 11:30 - sztroberri

Nemrég a zöldségesnél vettem néhány citromot, és bár feltűnt, hogy egyik-másik kicsit narancsosabb színű a többinél, a kora reggeli óra nem ösztönzött a dolog mélyebb elemzésére. Aztán a zöldséges megkérdezte, tudom-e, hogy a citrom közé citrancsot is kevertem? Nem tudtam, de gyanút fogtam, mert eddigi ismereteim szerint a citrancs a grépfrút magyaros neve, ha valakinek a kiejtés szerinti helyesírás nem tetszene.

Elkezdtem hát nyomozni, és hamar kiderült, hogy teljesen véletlenül egy rendkívüli citrusfélét sikerült beszereznem: a Meyer-citromot. Formára inkább citrom, színre közelebb áll a narancshoz, az íze pedig (nekem) a mandarinét idézi. Nem is igazán lehet tudni, hogy citrom-narancs vagy inkább citrom-mandarin természetes hibridje-e.

P1020385.JPG

elolvasom

11 komment Címkék: mandarin narancs citrusfélék Meyer citrom

Tudta? - Érdekességek madarainkról

A madáretetők első látogatói: a cinegék

2014.02.04. 08:30 - kapanyél

A tél beálltával az etetőkön nyüzsgő madarak leggyakoribb fajai a cinegék. Ők azok, akik legelsőként találják meg a kitett napraforgót, de bármilyen furfangos technikát kívánó etető szerkezetből meg fogják szerezni az ennivalót. Kutatnak az avarban, mint a rigók, csüngnek a fák ágain, megkapaszkodnak a fatörzsön, mint a csuszka. Tavasztól nagy rovarpusztítók, télen viszont átállnak egy teljesen más kosztra: rájárnak a napraforgóra, faggyúra, konyhai hulladékra…

kékcinege 7.jpg

elolvasom

1 komment Címkék: rekord cinege széncinege kékcinege Parus

Régi népélet naptára

2014.02.03. 09:30 - pitypalang

balázs.jpgBalázsolás

Február - Böjtelő hava

6. hét:

- február 3. (Balázs): Szent Balázs püspök a legenda szerint egy özvegyasszony fiát mentette meg a fulladástól, amikor annak halszálka akadt a torkán. Azóta a torokfájás és sok más betegség gyógyítójaként tisztelik. Nevéhez fűződik a ma már ritka szokás, a balázsolás, ami többféle – vidékenként változó - rituálét jelentett. Volt, ahol almát szenteltek, amivel aztán a torokfájást gyógyították, máshol a torokfájósokat parázson sült alma héjával füstölték, hogy elűzzék a betegséget okozó gonoszt. Egyes vidékeken e napon bort szenteltek, ami közben a férfiak imádkoztak: "Ments meg uram engem a torokfájástól, a kígyómarástól, de főleg a rossz asszonyoktól".

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: tavasz farsang időjárás torokfájás balázsolás régi népélet naptára gonoszűzés

Vidám jácintvég

2014.01.31. 09:30 - Czauner Péter

Sokan pohárban vagy cserepes föld tetején hajttattak karácsonyra jácintot, krókuszt, esetleg tulipánt. Ha jó volt az időzítés, akkor ezek mostanában már igencsak kókadoznak. Ha viszont a hagyma kemény tapintású marad, nem szabad a szemétre dobni, érdemes megmenteni. A kevésbé gyakorlottaknak tudni kell, hogy az így virágzásra fogott hagymákat csak egyszer lehet hajtatni, de a kertbe kiültetve még évekig virágozhatnak. (A vízbe ültetett hagymák legkorábban két év múlva hajtanak virágot.)

bulbose-primaverili.jpgTélen bármibe érdemes hagymást ültetni

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: jácint sáfrány krókusz hagymás virágok czauner péter

Programajánló

AGROmashExpo 2014

2014.01.30. 11:30 - sztroberri

2014. január 29. és február 1. között a Hungexpo területét ismét ellepik az agrárszektor képviselői. Tavaly is már úgy tűnt, hogy a Budapesti Vásárközpont megtelt, de a szervezők szerint idén még nagyobb, nettó 35 000 négyzetméteren várják a látogatókat.

agromash_webkreativ_630x201_HUN.jpg

Idén is együtt rendezik az AGROmashEXPO-t és az AgrárgépShow-t, ahol a hazai gépgyártók és -forgalmazók szép számban vannak jelen. Több pavilonban, de azért mégiscsak egy helyen látható minden újdonság, többek között az Év Traktora is.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: programajánló kiállítás traktor mezőgazdaság kombájn agromashexpo

Eredményhirdetés

Kapanyél-születésnapi játék

2014.01.28. 10:00 - kapanyél

Amint már sokan értesülhettek róla, tegnap volt a Kapanyél blog születésnapja. Az ünnepi alkalomból játékot hirdettünk: egyetlen kérdésre kellett helyesen válaszolni, mégpedig erre:

Hány éves a Kapanyél?

A helyes válasz: 3!

28 helyes válasz érkezett, amelyeket a beérkezés sorrendjében beszámoztunk, majd a szokásos random.org segítségével kisorsoltuk a három szerencsés nyertes.

Íme a beküldők listája:

 1. Zoltán Fekete
 2. Magyar Éva
 3. Várnai Viktória
 4. Kiss Éva
 5. Anikó Varga
 6. Spaits-Pobori Zsófia
 7. Horváth Norbert
 8. Zsolt Demény
 9. Attila Siposs
 10. Mészáros Zoltán
 11. (Gergely)
 12. Kalman Matolcsy
 13. Tordai Magdolna
 14. Angeli K.
 15. Kóczián Józsefné
 16. Noémi Kajtor
 17. Dr. H. Vargáné
 18. Török Ágnes
 19. Nagy, Marianna
 20. Forrás Erzsébet
 21. Ceglédi Józsefné
 22. Szilvia Bíró
 23. Márta Kovácsné Kleizer
 24. Adrienn Csalló
 25. Csaba Matyas
 26. Kiss Katalin
 27. Anita Gál
 28. Gyarmati Krisztina

A gép pedig ezt dobta:

kapa3.jpg

Ezúttal tehát nekik kedvezett a szerencse: Bíró Szilvia, Kiss Katalin és Forrás Erzsébet. Nyereményük Renate Müller: Vízkultúra c. könyve a Cser Kiadó felajánlásából.

big_142143.jpg

A nyerteseknek gratulálunk, velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot. A többieknek is köszönjük, hogy játszottak, legközelebb is tartsanak velünk!

Szólj hozzá! Címkék: játék nyeremény

Kapanyél-születésnap

2014.01.27. 09:20 - kapanyél

kapa boldog.png

Ma reggel döbbentünk rá, hogy születésnapunk van! Ennek úgy megörültünk, hogy gondoltuk, meglepjük a kedves Olvasót is egy kis ajándékkal. Ehhez csupán egyetlen kérdésre kell helyesen válaszolni:

Hány éves a Kapanyél blog?

A válaszokat a kapanyelinfo@gmail.com címre várjuk ma éjfélig. A helyes számot beküldők közül 3 szerencsést sorsolunk ki, akik a Cser Kiadó egyik remek könyvét nyerik majd.

Játékra fel!

Szólj hozzá! Címkék: játék születésnap