Legyen megint magyar az Európai Év Fája!

2017.02.24. 09:12 - kapanyél

Véghajrájához közeledik az idén már 7. alkalommal megrendezett Európai Év Fája verseny, ahol a saját hazájukban legkülönlegesebbnek választott fák mérkőznek meg. Litvánia csatlakozásával már 16 ország vesz részt a megmérettetésen: Anglia, Belgium, Bulgária, Csehország, Észak-Írország, Észtország, Írország, Franciaország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Skócia, Spanyolország, Szlovákia, és Wales.

 

mapa_europe_ety-2017.jpg

Az Év Fája verseny azzal a céllal indult, hogy felhívja a figyelmet a fák hétköznapjainkban, történelmünkben, kulturális örökségünkben betöltött szerepére. Ezért első körben országos versenyre nevezhet bárki – magánszemély, közösség – egy bármilyen okból helyi szinten fontos fát, majd az országos győztes megy tovább az európai versenyre. A helyezéseket szavazatokkal lehet elérni, így derül ki igazán, mennyire fontos egy adott településnek, majd később az országban élőknek egy-egy nevezett fa.

elolvasom

1 komment Címkék: platán év fája

Komposztálj velünk, ha iskolás vagy!

2017.02.23. 08:53 - kapanyél

Idén folytatódik a Füvészkertért Alapítvány és a Szamóca Kiskertész Tanoda közös programja a Komposztálj velünk, ha iskolás vagy! a Füvészkertben.

Cikk6_kép4.jpg
Az interaktív, gyakorlati foglalkozásra 4-5-6-7-8. osztályos budapesti osztályok jelentkezhetnek.
A résztvevő osztályok megismerkednek a komposztkészítés folyamatával, fontosságával. A gyűjtés, vágás, aprítás, rétegezés, keverés élvezetes kerti munkák. Aki egyszer végigcsinálja a folyamatot a Füvészkertben található komposztálónál, az biztos megjegyzi egy egész életre, hogyan, és miért is kell komposztálni.

679771_253419-20150720-buker-gar2.jpg
A program ingyenes, az alábbi űrlap segítségével lehet regisztrálni. 22 osztályt tudnak fogadni 2017. április 18.- május 31. között, kedden és csütörtökön 10.00 és 11.00 órától. A foglalkozás 1 órát tart.

A program célja: Környezettudatos szemléletformálás az iskolában. A komposztálás folyamatának és fontosságának elsajátítása a gyakorlatban. A résztvevő osztályok diákjai a foglalkozáson megszerzett élmények által mindig emlékezni fognak az itt megszerzett ismeretekre, vagyis, hogy mit, és hogyan komposztáljanak és mire használják az elkészült komposztot. A program által megszerzett tapasztalatok, lehetőséget adnak saját komposztáló kialakítására az iskola udvarán.

kidsandbin2.jpg
További részletek: www.gyerekkertesz.hu
A program a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával valósul meg.

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: komposzt komposztálás Füvészkert

Régi népélet naptára

2017.02.20. 10:11 - kapanyél

velence_halaszok_regi_jo.jpg

Február - Böjtelő hava

8. hét:

- február 22. (Péter): "Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő." A feltételezések szerint Üszögös Szent Péter egy elhallásnak köszönheti a nevét; a "cathedra Sancti Petri" középkori magyar fordítása "Szent Pétör ü székössége" volt, ebből lett Péter "üszögössé". Ez a nap szerencsétlennek számít, így semmilyen munkához nem fognak. Az asszonyok nem nyúlnak lisztbe, nehogy üszögös (gombás) legyen a búza. Amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz Józsefkor is.

- február 24. (Mátyás): "Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál." A másik ismert mondás szerint: "Mátyás, Gergely két rossz ember", mert e két napon nagy hidegek szoktak lenni.

A halászok szerint a Mátyás-napkor fogott hal, "Mátyás csukája", egész évben szerencsét hoz a halászoknak.

A hideg idő jó termést, a szeles kevés tojást jelzett. Ha e napon esett, attól tartottak, hogy a jég elveri a termést, és a szőlő savanyú lesz. Ha még havas volt az idő, árpát, búzát, zabot vetettek, a konyhakertbe pedig borsót, sárgarépát, mert úgy tartották, ilyenkor nem eszi meg a féreg a magvakat.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: régi népélet naptára

Megjött a tavasz Szombathelyre!

2017.02.18. 16:44 - sztroberri

Legalábbis így lehet értékelni, hogy a városban megjelent régi fészkében egy fehér gólya. 

1843_5357_2088_17784_img_0155_n.jpg

Bár jeladó nincs rajta, így nem lehet tudni, honnan tért vissza, mindenesetre elég csapzottnak tűnik a kép alapján, úgyhogy nem a szomszéd földeken tölthette az utóbbi napokat. 

Szerintünk itt a tavasz!

Forrás: Frisss.hu

Szólj hozzá! Címkék: tavasz gólya

Régi népélet naptára

2017.01.23. 06:36 - kapanyél

régi népélet naptára Pál időjárás

Január - Boldogasszony hava

4. hét:

- január 25. (Pál): "Ha fényes Szent Pál, minden termés szépen áll. Ha Pál fordul köddel, jószág (vagy ember) hullik döggel."

A derült idő azt jelentette, hogy még sokáig lesz hideg. A kemény téli időjárás változását is jósolták erre a napra: "Pál fordulás - télfordulás".

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: időjárás régi népélet naptára Pál

Elég ronda, nagyon finom, de nem a miénk

2017.01.21. 13:33 - kapanyél

Méltán pályázhatna a világ egyik legrondább gyümölcse címre a képen látható fásalma (Limonia acidissima L.), amely nálunk nem igazán ismert, hazájában, Indiában, Srí Lankán, Burmában és Indokínában annál inkább. Délkelet-Ázsiában is mindenfelé termesztik, mert a csúf külső rengeteg jó dolgot rejt.

r:gyümölcsöskert elefántalma citrusfélék bonszaj fásalma

 

Az akár 12 m magasra is növő fa kedveli a forró, trópusi területeket, a hónapokig tartó száraz idő meg sem kottyan neki. Magról vagy dugvánnyal szaporítják, gyümölcsös- vagy házikertekbe, utcákon sorfának ültetik.

r:gyümölcsöskert elefántalma citrusfélék bonszaj fásalma

A mutatós fa levelei illatosak, virágai zöld, fehér, vöröses vagy lila színekben nyílnak. Ezekből fejlődnek ki a kb. 10 cm-es, fás, elég rondácska küllemű bogyók (talán ez ihlette másik ismert nevét, az elefántalmát), amelyeket betakarítás után még 1-2 hétig napos helyen utóérlelnek. 

r:gyümölcsöskert elefántalma citrusfélék bonszaj fásalma

r:gyümölcsöskert elefántalma citrusfélék bonszaj fásalma

Húsa savanykás, az elég érett gyümölcsből kicsit megcukrozva egyszerűen kikanalazzák, vagy lekvárt, turmixot, csatnit készítenek belőle.

r:gyümölcsöskert elefántalma citrusfélék bonszaj fásalma

Méltán népszerű gyümölcs, hiszen béta-karotin-, A- és B-vitamin, riboflavin- és a tiamintartalma mellett még kalóriaszegény is. Sikerrel alkalmazzák emésztési zavarok enyhítésére, féreghajtásra, székrekedésre. Vértisztító, méregtelenítő hatása elősegíti a vese és máj egészséges működését, de várandós nőknek nem ajánlják.

A szent növényként is tisztelt fát templomkertekbe is ültetik, akinek pedig nincs kertje, bonszájként otthonában is tarthatja.

r:gyümölcsöskert elefántalma citrusfélék bonszaj fásalma

Mi még nem találkoztunk vele, ha valaki látja, szóljon!

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: citrusfélék bonszaj elefántalma fásalma

Régi népélet naptára

2017.01.16. 09:28 - kapanyél

Január - Boldogasszony hava

3. hét:

- január 17. (Antal): Remete Szent Antal napja, aki már a középkorban a háziállatok, köztük a disznó védőszentje volt. Szent Antal tüzének nevezték az orbáncot, és bizonyos helyeken abban hittek, hogy ha három Antal nevű ember áll a beteg ágya mellett, ott elszív egy pipa dohányt és a betegre fújja a füstöt, akkor leveszik az orbáncos betegről a tüzet.

A Remete Szent Antalhoz kapcsolódó hiedelmek később Páduai Szent Antal (napja június 13.) alakjával összemosódtak, ezért pl. a "Ha esik, Szent Antal elviszi a szénát" mindkét napon megjelenik a népi jóslatok között.

- január 18. (Piroska): "Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy". Azt is tartották, hogy az a lány, aki ezen a napon piros kendőt köt a nyakába, még abban az esztendőben férjhez megy.

- január 20. (Fábián, Sebestyén): Az első tavaszébresztő nap. Ekkortájt indul meg a fákban a nedvkeringés.

- január 21. (Ágnes): Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince.

- január 22. (Vince): Egyes helyeken "vincevesszőt" vágtak, és a szobában vízbe állították. A kihajtott vesszőkből jósolták meg a következő évi termést.

A gazdák szerint ezen a napon sok bort kell inni, hogy bő legyen a termés.

Az időjárásra is odafigyeltek: szép, napos idő jó bortermést, a rossz idő viszont silányat ígért: "Ha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha csepeg, csurog, kevesebb lesz a borod."

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá!

Magro - gabonapiaci hírek

2017.01.10. 10:47 - kapanyél

Európában drágul a gabona

Európában több hete stabilan emelkednek a gabonaárak és a folyamatot nem törte meg az év vége sem. A tengerentúlon is drágul a búza, míg a kukorica még keresi az utat, merre is induljon. Itthon még csak ébredezik a piac az Ünnepek körüli alvásból. A Magro Gabonaindex (MGX) aktuális értéke a cikk írásának idején 8461 ponton állt. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat.  Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Még december közepén 43.300 forintig erősödött a márciusi lejáratú kukorica ára a Budapesti Értéktőzsdén, ám azóta minden változatlan: a hazai parkett még mindig az ünnepi üzemmódban „pörög” – alig A jelenlegi ár ezzel visszatért a tavaly júliusi szintre, egyúttal 11 százalékot erősödött 3 hónap alatt.

A hazai prompt ár kicsivel 40 ezer forint alatt jár a Magro.hu fizikai piacterén, elég nagy tehát a különbség a fronthavi jegyzéshez képest.

 

Párizsban (MATIF/EURONEXT) folytatódott az október közepe óta tartó lassú áremelkedés és immár 170 euró közelébe jutott a kukorica tonnánkénti ára. A piac azonban még nem működik normál üzemmódban. Alacsony a forgalom.

Chicagóban (CBOT/CME) még mindig – hónapok óta – nem alakult ki ártrend. Az árfolyam jó ideje hektikusan mozog, jobbára oldalazva. A múlt hét zárásaként 140 USD-ig erősödött.

Jelenleg 6 ezer tonna kukorica keresi új gazdáját a hazai piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2016. nov.

2016. dec.

2016-2017.

50. hét

51. hét

52. hét

1. hét

Átlagár (Ft/t)

39 196

42 307

41 212

41 743

41 332

39 486

Kötési mennyiség (t)

12 175

12 501

3 051

2 111

1 019

1 910

gabonapiac kukorica búza

Mind az étkezési, mind a takarmánybúza fizikai ára valamivel 40 ezer forint feletti tonnánkénti áron kezdte az évet, ugyanakkor messze vagyunk attól, hogy igazán működő piacról beszélhessünk. Szórványosan történnek csak adásvételek Magyarországon.

Párizsban (MATIF/EURONEXT) a búza drágulásáról szólt a teljes december és nincs ez másként az új év beköszöntésével sem. Immár 171,25 eurónál jár az árfolyam. A parkett nagyon gyorsan magához tért szilveszter után. A forgalom már majdnem elérte a szokásos szintet.

Hasonló folyamat zajlik és zajlott Chicagóban (CBOT/CME) is. Ott 136,50 USD-ról 155,52 USD-ig jutottak az árak.

Jelenleg 2 ezer tonna búza keresi új gazdáját a hazai piactéren.

 

A búzaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

 

2016. nov.

2016. dec.

2016-2017.

50. hét

51. hét

52. hét

1. hét

Átlagár (Ft/t)

38 026

37 333

37 639

37 643

37 643

42 878

Kötési mennyiség (t)

7 430

6 663

1 748

1 200

1 215

1 119

 

gabonapiac kukorica búza

Szerző: Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: búza kukorica gabonapiac

Régi népélet naptára

2017.01.09. 08:36 - kapanyél

tél hideg

Január - Boldogasszony hava

2. hét:

- január 13. (Veronika): A népi megfigyelések szerint az év leghidegebb napja.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: tél hideg

Régi népélet naptára

2017.01.05. 09:09 - kapanyél

január vízkereszt régi népélet naptára időjárás tél

Január - Boldogasszony hava

1. hét:

- január 6. (Vízkereszt, Boldizsár): A vízkereszti enyhe idő még nagy hideget jósol. E naptól kezdve szenteli (kereszteli) az egyház a vizet, innen a vízkereszt elnevezés. A szentelt vízből haza is vittek, meghintették vele az udvart, az ólakat, a házat, hogy megvédje a lakókat és az állatokat az ártó szellemektől. Betegségek ellen isznak is a szentelt vízből, meg el is raknak belőle későbbre.

Vízkereszt a farsangi időszak kezdete is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: időjárás tél január vízkereszt régi népélet naptára