Gardenexpo 2018: lazíts a zöldben!

2018.03.16. 05:15 - kapanyél

Különleges magyar szabadalommal, a legfrissebb kültéri trendekkel és több ezer meseszép orchideával vár a Gardenexpo!

2018 legerősebb kerti irányzata nagyon egyszerűen összefoglalható: még több lazítás a zöldben. A mindennapi rohanásban egy talpalatnyi természet is óriási értékkel bír, napjaink kapkodó emberének a szabad ég alatti kikapcsolódás jelenti az igazi feltöltődést, az egyik legpihentetőbb része az otthonunknak. A kerti élet többé nem a fűnyírásról és a gazolásról szól, sokkal inkább az elmélyült lazítás, a családi programok, a felhőtlen játékok helyszíne. De hogyan lehet a kertet a megváltozott igényekre szabni? A kérdésekre idén is Magyarország legnagyobb kerti trend és életmód kiállítása adja meg a válaszokat. A rendezvényen álomszép bútorok, grillek, medencék, árnyékolók, kerti gépek és szerszámok, kültéri világítás és öntözéstechnikai megoldások legszélesebb választéka vár március 23-25. között a Budapest Sportarénában.

kozlemeny11.jpg

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: kiállítás trend orchidea Gardenexpo

Vetőmagtól a palántáig

2018.03.14. 05:00 - kkm.furdancs

image12.jpg

Ha van hozzá kellően világos és meleg helyünk, akkor magunk is nevelhetjük a palántákat. Előnye, hogy óriási választékból böngészhetünk, akár paprika - paradicsom - saláta - bármi és ezek bőséges fajtaválasztékának vetőmagját szeretnénk beszerezni. A továbbiakban a palántaföldbe történő magvetésről és gondozásukról olvashatnak néhány bekezdést.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: tavasz magvetés palánta palántázás

Sorsoltunk!

2018.03.12. 10:02 - kapanyél

27709542_1549300311792260_7439266828129614463_o.jpg

Kisorsoltuk a páros belépőket a tavaszi Orchidea és bromélia kiállításra.

A nyertesek:

- Pergelné Kovács Ágnes
- Vidomusz Andrea
- Kiáczné Petyerák Angelika
- Fábián Gyöngyi
- Bartha-Radácsi Andrea
Gratulálunk, a további részletekről e-mailt küldünk. Mindenkinek köszönjük a játékot, hamarosan újabb jön! Figyeljétek a blogot!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: nyereményjáték bromélia Orchidea kiállítás

Régi népélet naptára

2018.03.12. 06:46 - kapanyél

maxresdefault_1.jpg

Március - Böjtmás hava

 11. hét:

- március 12. (Gergely): E napon volt az ún. Gergely-járás: iskoláskorú gyerekek a falut járták énekelve, s adományokat gyűjtöttek főleg a tanítójuknak. Az adományozáson kívül a cél az iskola népszerűsítése is volt.

Időjósló nap is: úgy tartották, ezen a napon „Gergely megrázza szakállát", vagyis eshet a hó. Ami jó termést jelent.

- március 18. (Sándor): Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget!

Forrásért katt a képre!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: tavasz termés Gergely

Tavaszközeli kertésztippek

2018.03.07. 05:00 - kkm.furdancs

indoor2_newsprepper_com.jpg

Még nem késő, hogy megtervezzük a következő kertészkedési szezont. Mi vált be az előző évben, melyik zöldségféléket szeretnénk idén kipróbálni? Az elhúzódott rossz idő miatt még van kis idő, hogy a hobbikertész szabadföldre tervezett vetőmagkészletét rendszerezze, újakat szerezzen be és ültetési tervet készítsen a következő szezonra. Így tavasszal teljesen felkészülten kezdhet neki a munkának. Néhány bevált ötletet szeretnénk megosztani önökkel.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: tavasz ültetés magvetés palánta

Ezernyi forma, millió szín - a Dendrobiumok tarkabarka világa

2018.03.06. 07:00 - kapanyél

A címben említett ezernyi forma és milliónyi szín egyáltalán nem túlzás, ha az orchideák egyik legnépesebb családjáról, a Dendrobiumokról beszélünk. E nemzetség több mint 1500 faja elképesztő változatosságot mutat úgy színben, mint formában és méretben. Elterjedési területük a legnagyobb az orchideák között, megtalálhatók Ázsiában, Ausztráliában és Új-Zélandon is. Nagyságuk a pár cm-estől a méteresig terjed. Vannak Dendrobiumok, melyek 3 m-es magasságot is elérnek, ugyanakkor a legkisebbek alig haladják meg a néhány cm-t.

dscn9867_1.JPG

A virágok színe a fajra jellemzően szintén változatos, a feketén kívül szinte minden színben megtalálhatók. Van közöttük csillogóan hófehér, kénsárga, élénkpiros, sötétbordó, halvány rózsaszín, szinte felsorolni sem lehet a rengeteg színárnyalatot.

dendr_bellatulum2.JPGDendrobium bellatulum

Környezeti igényük is sokféle: vannak, amelyek a hűvös, párás üvegházakat (vagy eredeti élőhelyükön a magas-hegységi köderdőket) szeretik, és vannak olyan fajok, amelyek Malajzia és Szingapúr forró hőmérsékletét kedvelik.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: kiállítás orchidea Dendrobium

Régi népélet naptára

2018.03.05. 07:15 - kapanyél

hund-am-zaun6848.jpg

Március - Böjtmás hava

 10. hét:

- március 7. (Tamás): Szerelemjósló nap. Ha a lány tudni akarja, melyik irányból érkezik a vőlegénye, Szent Tamás napjának éjjelén meg kell zörgetnie a kaput, és amerről erősebb kutyaugatás hallatszik, onnan várható.

Az időjárást illetően a mondás: "Tamás, aki jobb ember, mint három más." - arra utal, hogy ebben a hónapban már jobb idő várható, mint a három "emberes" hónapban volt (szeptember, november és december).

- március 9. (Franciska): Amilyen Franciska napja, olyan lesz az egész hónap.

- március 10. (Ildikó): Ha ezen a napon fagy, negyven napig így marad.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: időjárás fagy vőlegény régi népélet naptára negyvenes nap

Régi népélet naptára

2018.03.01. 06:01 - kapanyél

Március régi magyar neve Böjtmás hava, ami a húsvét előtti nagyböjt második hónapjára utal. A nagyböjt legnagyobb része általában erre a hónapra esik. Böjtmás hava mellett szokás volt a Kos havának is nevezni - a 21.-i tavaszi napéjegyenlőségre, illetve az akkor kezdődő csillagászati év első hónapjára utalva.

tavaszi_havazas_usa2_mti.jpg

Ha március első napjaiban szép napsütéses az idő, az a néphit szerint sok jóval kecsegtet. A földműveseknél kezdődik a tavaszi munka a szőlőben és a mezőn. Száraz időben az asszonyok a konyhakertben vetik a borsót, a répát, a zöldséget, hagymát, krumplit. Vége a téli kézimunkázásnak, szövésnek, fonásnak. A hónap első szerdáján sok helyen a méhészek is kiengedik a méheket, és a jószágokat is kihajtják a legelőre.

A márciusi változó időjáráshoz sok népi megfigyelés kapcsolódik:

- Március, ha nedves, gazdának nem kedvez.

- Ha Böjtmás hava száraz, Szent György hava nedves.

- Fú és havaz, úgy lesz tavasz.

 - Valamennyi köd vagyon márciusban, annyi zápor lészen az esztendőben.

 - Ha január meleg volt, március hideg.

 - Száraz március szép májust jövendöl.

 - Tavaszbúza ravasz búza.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: tavasz időjárás március böjtmás hava

Virágzik a bogaram!

2018.02.28. 05:00 - kkm.furdancs

beetlee09.jpg

Megosztó kérdés, hogy használt autógumi, félbevágott műanyag hordó és PET-palack a maga pőre rondaságában harmóniában van-e a természettel és tényleg kertbe való díszítőelemnek, virágágyásnak? Ma a popkulturális jelkép, a szeretett VW Bogár átalakulásainak lehetünk szemlélői a világ minden tájáról. Végére még egy teljesen fából készült karosszériájú autóra is bukkanhatnak, illetve van, hogy a természet legyőzi a gépet és telenövi vegetációval. A képekre kattintva link nyílik.

elolvasom

Szólj hozzá!

Készítsünk jéglámpást!

2018.02.27. 08:00 - kapanyél

Aki reggel óta havat lapátol, netán csúszkálva érkezett a munkahelyére vagy áll valahol a dugóban, esetleg a fűtetlen vonaton ül, nyilván nem örül annyira a mínuszoknak, mint mondjuk én. Már régen terveztem, hogy csinálok jéglámpást, majd ha fagy!

28059325_160070204649437_2603117187983842942_n.jpg

elolvasom

1 komment Címkék: fagy dísz DIY jéglámpás