Utolsó pillanatban: dióbefőtt júniusban!

2019.06.28. 05:00 - kkm.furdancs

image4l.jpg

A fogorvosok általában nem tanácsolják csonthéjas termések foggal való megtörését. Most a dióbefőtt köretet -  salátát ajánlunk figyelmükbe, amely igazi kuriózum asztalunkon és megfelelően elkészítve nem kell aggódnunk keménysége miatt. A diófákon javában keményedik a csonthéj, de a kisebb termésekből még találhatnak megfelelő alapanyagot. Illusztrációnk egy korábbi "befőzés" eredményét mutatja. 

Hústűvel teszteljük a terméseket (vagy bízunk a szemrevételezés sikerében) és mikorra a diók nagyok, de puhák és könnyen áthatol rajtuk a tű, megkezdhetjük a szüretelést. Egészben javaslom tartósítani, mert az áztatás és többfordulós feldolgozás során nem szennyeződik a belseje. A Nosalty receptjét használtam fel, de részletesebb leírásokat is találunk a neten különböző szerzőktől. Mindenki sült húsokhoz ajánlja, legfinomabb szerintem sült kacsával.

image1_8.jpg

Hozzávalók / 4 adag
- 1 kg zöld dió
- 3 ek ecet
- 1 kg cukor
- 4 dl víz
- 10 szem szegfűszeg
- 3 dkg citromhéj
- 3 dkg narancshéj

image2_9.jpg

Elkészítés
- Kesztyűt húzva a megmosott diót vastag tűvel vagy villával átszurkáljuk, és egy lábasba tesszük. Annyi meleg vizet öntünk rá, amennyi ellepi. 10 napig áztatjuk, naponta legalább kétszer cserélve rajta a vizet.

image1_1.jpg

Kesztyűt húzva és nem kiszúrni!

- Az áztatási idő letelte után a diót ecetes vízben puhára főzzük. 1 liter vízhez 3 evőkanál ecet kell.
- Minden 1 kg puhára főtt dióra 1 kg cukorból és 4 dl vízből készült szirupot öntünk. Előtte a cukorszirupot felforraljuk, a képződött habot leszedjük, majd hozzáadjuk a szegfűszeget, a citrom és a narancs héját.
- A diót a sziruppal együtt 5 percig főzzük, és 24 órát állni hagyjuk. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük.
- A harmadik napon kiszedjük a diót a szirupból, és széles szájú üvegekbe rakjuk. Az átszűrt szirupot még forrón a dióra öntjük, és azonnal lezárjuk az üvegeket.

image3_8.jpg

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: dió befőzés dióbefőtt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása