Hétvégi veteménytippek

2018.03.29. 05:00 - kkm.furdancs

img_20140319_161641.jpg

A márciusi havazás eltolta kissé a tavaszi veteményezés idejét, hiszen nehéz a fagyos talajon felszikrázó csákánnyal talajt előssézíteni, miután lelapátoltuk róla a havat. Viszont a hosszú hétvége pompás alkalom bepótolni a késedelmet. Néhány praktikus tippel szeretnénk besegíteni a munkába.

Helyesen vetni egyszerű
- Alaposan olvassuk át és kövessük a vetőmag csomagolásán található vetési útmutatót.
- Kezdőknek nagy segítség a vetőszalag, amelynél a magokat már előre felragasztották a megfelelő távolságra két papírszalag közé. Ez főleg az apró vetőmagoknál praktikus, mint a sárgarépa vagy a saláta. A vetőszalagot terítsük le és nedvesítsük be. Csak ezután takarjukfölddel, és még egyszer öntözzük meg.
- Minél apróbb a vetőmag, annál sekélyebben kell vetni. A vetés mélysége általában 1-2 cm, a lóbabot és más babféléket viszont 5 cm mélyre vessük. A fényen csírázó növényeket, pl. a bazsalikomot csak szórjuk a föld felszínére és kicsit nyomkodjuk le. Nagyon fontos, hogy a talaj felszíne mindig legyen egyenletesen nedves.
- Akár sorba vetünk a veteményágyba, akár cserépbe, rögtön tűzzünk bele az adott zöldség vagy fajta nevével ellátott jelölőt.
- A veteményt mindig apró lyukú öntözőrózsával permetezzük, nehogy a túl erős vízsugárral kimossuk a magokat a földből.

image1_5.jpg

 A vetőszalagokat fektessük le, és nedvesítsük be, mielőtt befedjük földdel

A sárgarépa mellé vessünk retket: amikorra a répának helyre lesz szüksége, a retket már le is szüreteljük. Korai időszakban a retek sorjelölőként segíti a gyomlálást is.

image2_6.jpg

A burgonyát csíráztassuk elő
Ha egy vagy több sor burgonyát szeretnénk ültetni, előcsíráztathatjuk a gumókat, hogy hamarabb teremjenek. A burgonyaszemeket tegyük üres tojástartókban világos, enyhén meleg helyre és naponta nedvesítsük be. A talaj hőmérséklete legalább 7 °C legyen, amikor a gumókat kiültetjük. A kihajtó leveleket ne érje fagy.

image4_6.jpg

Előcsíráztatáshoz tegyük a burgonyagumókat tojástartóba, majd világos helyre és tartsuk nedvesen

Fűszeres ötletek
- Az elfagyott fűszernövények (pl. rozmaring) helyett ültessünk újakat. Ha fagy várható, az új növényeket éjszakára borítsuk le agyagcseréppel.
- Ha kedvező az időjárás, kezdhetjük szedni a lórom (sóska), menta és illatos mirhafű leveleit.
- A zsálya hajtásait vágjuk vissza kb. 6 cm-re. Így jobban bokrosodik majd a növény.
- Az ablakpárkányon vethetünk Lemmon-büdöskét, borsikát. Mindkét egynyári gyógynövény fényben csírázó, ezért az apró magokat ne fedjük be földdel, csak kicsit nyomkodjuk le.

image3_6.jpg

Fiatal fűzfaágakból könnyen készíthetünk sorjelölő névtáblákat. Puha ceruzával feliratozzuk

Készítsünk veteményjelölőket
Sorjelölőt a veteményesbe vagy névtáblát a cserépbe vetett magokhoz magunk is könnyen készíthetünk pl. fűzfa- vagy mogyoróágakból. Kb. 1 cm átmérőjű ágakat vágjunk fel 15 cm-es darabokra. Az egyik végüket már a darabolásnál vágjuk ferdére, hogy könnyebb legyen majd a földbe szúrni. A másik végükről zöldséghámozóval hántsuk le a kérget: úgy a legegyszerűbb, ha az ágvég felé vágunk. Az így kapott felületet könnyen feliratozhatjuk puha ceruzával vagy vékony hegyű filctollal.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Szólj hozzá! Címkék: március tanácsok veteményes vetés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása