Tavaszközeli kertésztippek

2018.03.07. 05:00 - kkm.furdancs

indoor2_newsprepper_com.jpg

Még nem késő, hogy megtervezzük a következő kertészkedési szezont. Mi vált be az előző évben, melyik zöldségféléket szeretnénk idén kipróbálni? Az elhúzódott rossz idő miatt még van kis idő, hogy a hobbikertész szabadföldre tervezett vetőmagkészletét rendszerezze, újakat szerezzen be és ültetési tervet készítsen a következő szezonra. Így tavasszal teljesen felkészülten kezdhet neki a munkának. Néhány bevált ötletet szeretnénk megosztani önökkel.

Régi vetőmagok próbacsíráztatása. A vetőmag sokszor tovább is csírázóképes, mint ahogy a tasakján olvasható. Ez főleg a még bontatlan, csíravédett csomagolásokra vonatkozik. Hogy biztosak lehessünk a bontott csomagolású vetőmagok csírázóképességében, érdemes próbavetést csinálni. Egy lapos tálba helyezett nedves konyhai papírtörlőre szórjunk néhány szem magot, takarjuk le átlátszó fóliával vagy fedővel, és tartsuk szobahőmérsékleten. Ha a magok legalább fele kicsírázik, még használható a vetőmag.

how-to-test-old-seeds.jpg

A próbacsíráztatás megmutatja, sikerrel elvethetjük-e a régebbi vetőmagokat

Vetőmagtároló üres dobozból. Vetőmagkészletünket ilyenkor ajánlatos átnézni és rendszerezni, hogy a vetésre már minden kéznél legyen. Ehhez jól jön például egy üres kartondoboz. A vetőmagtasakokat rendszerezzük a zöldségfajták és a javasolt vetés hónapja szerint. A tasakokat a hónapok neveivel ellátott kartoncsíkokkal válasszuk el. További kártyákra felírhatjuk még az adott zöldségekre és vetésükre vonatkozó információkat.

diy-seed-box-apiecofrainbowblog-4.jpg

how-to-make-seed-organization-box-diy-crafts-handimania-902-int.jpg

A dobozban a vetési hónapok szerint tárolhatjuk a zöldség- és fűszermagokat

Műanyag dobozból miniüvegház. A sima átlátszó gyümölcsös vagy zöldséges műanyag dobozokból (amilyenben pl. kiporciózva kapható szőlő vagy paradicsom) kiváló üvegházat készíthetünk az első vetésnek. Mérettől függően 2–4 kis cserép elfér benne. Az elvetett magok így nem száradnak ki olyan könnyen és biztosabban kicsíráznak. A palántaföld felszínét permetezéssel tartsuk nedvesen.

mini-greenhouse-balcony-gardening-use-waste-plastic-box-wooden-icecream-stick-38802907.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

 

1 komment Címkék: tavasz ültetés magvetés palánta

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NeTrend 2024.01.19. 07:17:36

Prèmium vetőmag vásárlása esetén biztos lehetsz abban, hogy a magok csírázókèpesek! Ilyen például a ZKI: kertirt.hu/termekkategoria/vetomag/zki-vetomag/
süti beállítások módosítása