Mesterséges bioszférák

2017.12.20. 05:00 - kkm.furdancs

Az üvegházban, fóliában meleg van és nagy a páratartalom, amit egy bizonyos határig szeretnek a növények. Gondolkodjunk nagyobb léptékben! - határozta el egy befektetői csoport és nekilátott a Bioszféra kísérletnek. Nem primőrt akartak termelni, céljuk bolygónk különböző klímájú területeinek összeköltöztetése volt egy mesterséges környezetbe.

eden2.jpg

A külső hatásoktól elszigetelt, hatalmas üvegházban az éghajlat változásának élővilágra gyakorolt hatását vizsgálták önkéntes remeték segítségével. Mai összeállításunkban ezt és néhány hasonló próbálkozást mutatunk be. Előre elárulom, kecskét ne tenyésszenek üvegházban.

biosphere_2_1998_e.jpg

A Bioszféra2 program az emberiség izgalmas kalandjának ígérkezett. A földi bioszféra („bioszféra 1”) mesterségesen létrehozott, kicsinyített mása volt, zárt ökológiai rendszer az arizonai sivatagban. A 12750 négyzetméternyi, 204000 köbméter térfogatú kísérleti laboratóriumban a kutatók hét komplett „biomot” hoztak létre a földiek mintájára: miniatűr óceánt, sivatagot, szavannát, esőerdőt, mocsárvidéket, egy intenzíven művelt agrárterületet, valamint emberi élőhelyet. A zárt térbe mintegy 3800 gondosan válogatott növény- és állatfajt telepítettek. A vállalkozás történetét, s hogy a tudományos közösség miért minősítette utólag "egy csapat idealista dilettáns" kudarcos kalandjának, itt elolvashatja.

biosphere-2.jpg

BIOS-3: Szovjet tudósok nélkül nem lenne az a világ, ami. Természetesen - mondhatni korukat megelőzve - belevágtak a  BIOS-3 zárt ökoszisztéma megalkotásába a Krasznoyarsk-i Biofizikai Intézetben, Oroszországban. Építése 1965-ben kezdődött és 1972-ben fejeződött be.

y1.jpg

A BIOS-3 egy 315 m3-es földalatti acélszerkezetből áll, amely legfeljebb három ember számára alkalmas, és eredetileg az embereket támogató zárt ökoszisztémák kifejlesztésére használták. Négy részre osztották, amelyek közül az egyik a személyzet területe: három kabinból, egy konyhából, mosdóból és ellenőrző helyiségből áll. Egy algatenyésztő és két "fitron" a búza vagy zöldség búzára. A két "fitronban" termesztett növény hozzájárult a levegőszűrés kb. 25%-ához.

inside_tikhomirov_5.jpg

A napfényhez hasonló fénymennyiséget rekeszenként 20 kW xenon lámpával biztosították, melyeket vízzakók hűtöttek. A létesítmény 400 kW villamos energiát használt, amelyet egy közeli vízerőmű szolgáltatott. Még több információ itt.

inside_bios_9.jpg

Ismerjük a "brit tudósok" kifejezést, ami teljesen értelmetlen kutatásokat vagy nyilvánvaló dolgok újra "felfedezését" fedi. Szerencsére az Eden project kivitelezéséből kihagyták őket. A létesítmény inkább egy hatalmas ismeretterjesztési és üzleti vállalkozás, mint tudományos kutatás.

8a_-wideshot-tulips-warm-temperate-biome-credit-the-eden-project.jpg

A Brit-Sziget legmelegebb részén, Cornwall egyik déli domboldalán több hatalmas kupola alatt a világ különböző klimatikus viszonyait bemutató termek nyílnak egymásból. A százezer növényfajnál is több félét kitevő gyűjteményt és az azt védelmező futurisztikus tetőrendszert évente egymillió látogató csodálja meg, így mára Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb turistalátványosságává vált. Az Édent működtető jótékonysági szervezet fő célja az oktatás, a klíma és az éghajlatváltozás hatásainak megismertetése, de a projekt a zord jövőben életet biztosító mesterséges bioszférák kutatási terepeként is használható, mint gigantikus kísérlet. - forrás.

hero-eden_by_tamsyn_william_0.jpg

Az Eden-projekt magában foglalja a növények és emberek közötti kölcsönös függőségre összpontosító környezeti oktatást. A trópusi klíma nedves feltételeinek megteremtéséhez és a WC-létesítményekhez szükséges masszív mennyiségű víz tisztított esővíz. Az egyetlen használt hálózati víz kézmosáshoz és főzéshez szükséges. A komplexum Zöld díjas villamos energiát is használ - az energia a Cornwall egyik sok szélturbinájából származik, amely az elsők között volt Európában. Megtekinteni, látogatást szervezni segít hivatalos honlapjuk.

dahlias-biome-eden-project-2015-_hufton_crow-048.jpg

Messze nem teljes listánk mellett számos próbálkozást, tudományos vagy üzleti célú vállalkozást találunk az Interneten. Kellemes nézelődést!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

7 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Publikus Team · https://utazaseuropaba.hu 2017.12.22. 12:22:55

Eden Projectet meglátogatjuk a közeljövőben

kkm.furdancs 2017.12.23. 07:42:22

@Publikus Team: : Milyen jó ötlet lenne kérni tőled egy fotógalériát és élménybeszámolót! :)

Amator 2017.12.23. 20:59:25

Ne csak az Eden projectet nézzétek meg, az önmagában egy pár órás látnivaló, ha már arra jártok, nézzetek szét másfele is, Cornwall tele van szép helyekkel.

metalex 2017.12.24. 20:07:05

És mi van a kecskével ?
Elég sovány cikk lett a végére.....

kkm.furdancs 2017.12.25. 11:09:58

@metalex: A linkek zöld színnel jelölve az írásban.
süti beállítások módosítása