Régi népélet naptára

2017.12.11. 07:30 - kapanyél

blogra_luca-szeke.jpg

December - Karácsony hava

50. hét:

- december 13. (Luca): "Szent Lucának híres napja, a napot rövidre szabja." A Gergely-naptár életbe lépése előtt Luca napjára esett a napforduló. Ilyenkor volt a leghosszabb az éjszaka, a legrövidebb a nappal. A hagyomány szerint ez a nap a gonosz elleni védekezés jegyében telik el: fokhagymát kell az ajtóba, ablakba tenni, kenyérre kenni, az állatok fejét bedörzsölni. E napon nem szabad kölcsönadni, vagy -venni és tilos a házimunka is. Az asszonyoknak javallott otthon ücsörögni, példát mutatva a tyúkoknak, hogy kell kotlani a tojásokon.

Ekkor kezdik faragni a Luca-széket, amely nagyon lassan készül, hiszen csak karácsonyra, az éjféli misére kell vele végezni; aki a misén feláll rá, meglátja, ki a boszorkány.

Ezen a naponkell elvetni a Luca-búzát, hogy karácsonyra kiderüljön, milyen lesz a jövő évi termés és a család egészsége.

- december 17. (Lázár): Jelentése héberül "segít az Isten", ezért régen sűrűn könyörögtek hozzá a jó időjárásért is.

Kép forrásához katt a fotóra.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: dologtiltás Luca Luca búza Luca-szék

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása