A tűzifavágás (barkács) gépei

2017.12.02. 05:00 - kkm.furdancs

Számottevő a fával fűtő háztartások aránya. Köszönhető ez a fa viszonylagos olcsóságának a gázfűtéshez képest, de vannak helyek, ahol nem is érhető el vezetékes gázszolgáltatás. Mások rásegítő fűtéshez tartanak vegyes tüzelésű kazánt, mert a gáz nem tudja produkálni a forrón izzó radiátorok sugárzását.

tolgy-tuzifa-sarang-sziv.jpg

Bizonyos mennyiség felett és kellő elszántsággal (toleráns szomszédok közelében) csökkenthetjük kiadásainkat, ha nem konyhakész fát vásárolunk 25-40 cm méretben, hanem magunk daraboljuk fel a kugliban (fatörzs szeletek) vagy méterfában érkező alapanyagot. Fontossági sorrend az ehhez szükséges gépek beszerzésénél: biztonság (azokat az ujjakat már senki nem adja vissza!), teljesítmény, tartósság. A kínálat oly széleskörű, hogy két részletben tallózunk benne. Ma a barkácsolásra, kerti célokra is alkalmas gépeket mutatjuk be, holnap a félprofi berendezések kerülnek sorra.

Körbetekintve a különféle feldolgozó gépek kínálatában, az alábbi berendezéseket találjuk:

A láncfűrész sokoldalú fűrész és mobilizálható. Ha kettő az egyben megoldásra vágyunk, ezzel érdemes derékban elfűrészelni, azaz "kugliba vágni" a méteres fatörzseket. Hátránya a komoly fizikai erőfeszítés - hiszen komoly nyomatékkal és rövid erőkarral kell nyomni a vágólapot - és a gyakori láncélezés, illetve lánckenő olajat is kell vásárolnunk használatához. Elektromos és benzines változatban kapható. Egy ilyen, komoly terhelésre és hosszú üzemidőre tervezett gépnél nem szabad takarékoskodni. Mint minden gép esetében, nagyon olcsó típusokkal találkozhatunk, de nem tartósságukról híresek. Könnyebbé tehetjük munkánkat, ha egy láncélező gépet is beszerzünk. Az előre beállított köszörülési szöget és befogást biztosító célgéppel gyerekjáték a különben gyakorlatot és szemmértéket kívánó láncélezés.

2250.jpg

A Hecht 2250 elektromos láncfűrész ideális a ház körüli és kerti teendőkhöz: építésekhez, barkácsolásokhoz, tűzifa aprításához. Beépített automata olajszivattyút tartalmaz, az átlátszó olajszint-ellenőrző ablak segít nyomon követni a lánckenő olaj szintjének változását. Alacsony tömege (5,6kg), kiegyensúlyozottsága, gyors lánccserélő és láncállító funkciójának köszönhetően használata nagyon egyszerű. A láncvezető hossza 40cm. 

962.jpg

A HECHT 962 félprofi benzinmotoros láncfűrész, 62 cm3, 4 HP (3 kW) teljesítményű motorral. A motor dekompressziós szeleppel, minőségi WALBRO karburátorral és primerrel (üzemanyagot fecskendezve a karburátorba könnyíti az indítást) van felszerelve. A gép használható faaprításra, gallyazásra és nagyobb mennyiségű tűzifa összekészítésére, valamint kisebb fák kivágására is. A láncvezetőre adagolt olaj mennyisége szabályozható. A láncfűrészt amerikai OREGON lánccal (méretei 3/8”, 1,53mm) és 45 cm láncvezetővel árulják. Súlya lánc és láncvezető nélkül 6,3 kg.

hecht-9-elektricka-bruska-na-retaze-original.jpg

A Hecht 9 elektromos láncélező minden szabványos láncfűrészhez tartozó lánchoz. Feszültség 230V/50Hz. Teljesítménye 250W. Csiszolókorong átmérő 100 mm, lyukátmérő 10mm, vastagság 3,5 mm. Fordulatszáma 7500/min. Láncvezetősín, beállítható ütközési pont és élezési szög (±35º).

Egy asztali körfűrész a barkácsműhely alapgépe, amely pontos vágásokra, szükség esetén brutális szeletelésre is alkalmas. Használatához a munkadarabot, azaz a termetes törzset kell megemelni és a fűrészlapra tolni. A rönkdarabolás nagy vágásmagasságot és teljesítményt feltételez, de még így is maximum 16-25 cm átmérőjű törzseket vághatunk egy átlagos asztali fűrésszel (ha mindkét oldalán vágunk bele).

8250.jpg

HECHT 8250 asztali körfűrész. Jellemzők: elektromos motor 230V/50Hz, teljesítmény 2000W, korong átmérője 250 mm, fordulatszám terhelés nélkül 5000 ford./perc, magasság 82,9 cm, gérvágáshoz 90/45 fok. A munkadarab méretei: 90 fok - 85 mm, 45 fok - 65 mm. 

Ezekkel a gépekkel szeletekre, kugliba vágtuk a törzseket. Gerinctorna következik, amint nagyobb darabokra hasogatjuk és gyújtóst készítünk. Egy nehéz hasítófejszére és mellé baltára van szükségünk.

image9.jpg

Holnap azok érdeklődésére számítunk, akik komolyan gondolják, azaz nagy mennyiségű fát könnyen és biztonságosan szeretnének feldolgozni. Az illusztrációk és néhány információ a hazánkban újabban megjelent Hecht honlapjáról származik, mert megengedték. Reméljük, sikerült a főbb változatok kínálatát átfogóan bemutatni. 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

 

Szólj hozzá! Címkék: gépek favágó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása