Nagy túlélő az idei Év fája

2017.11.10. 07:03 - kapanyél

Idén már 8. alkalommal lehetett kedvenc fákat benevezni az Év Fája versenybe. Az Ökotárs Alapítvány kezdeményezésének célja, hogy felhívja a figyelmet a közvetlen környezetünkben élő fákra, a természet fontosságára, a közösség életében betöltött szerepére. Az nevezett 48 fa közül a zsűri 13-at választotta be a döntőbe – szelídgesztenyét, nyár-, hárs-, tölgy-, eper- és vadkörtefát, de a döntősök között találunk mocsári ciprust, platánt, sőt, egy családi almafát is.

 dsc_0388-2.jpgAz Év fája: Zengővárkony szelídgesztenyéje

2017-ben a fődíjat egy igazi túlélő, 300 éves szelídgesztenyefa nyerte. Zengővárkony település híres a falut körülölelő szelídgesztenyéséről. A fák termése évszázadok óta biztosította a megélhetést, gyarapodást a 400 lelkes kis faluban, ezért a helyiek mindig is féltve őrizték, ápolták fáikat. A most nyertes fa kigyógyult a kéregrákból, túlélte az államosítást, és azt is, amikor egyszer a közeli katonai lőtér őrzésére rendelt katonák felgyújtották, hogy felmelegedhessenek. Ennek nyomait máig őrzi a fa törzse.

dsc_0079-2.jpg

A jelölő Pécsváradért Alapítvány így ír róla:

Minden évben kiosztják a „Hős fa” címet is, amelyet idén szintén nagy túlélők kaptak: a fonyódi partszakasz fáiból 2017 tavaszán száznál többet kivágtak a vasút biztonságára hivatkozva, csupán két fehér nyárfa maradt meg. Ők lettek most a hősök, reméljük, a díj megmenti őket, nem úgy, mint a korábbi évek díjazottai, amelyeket azóta már kivágtak...

 fonyodi_fak_3.jpg

Az Év fája részt vesz majd 2018 elején az európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. Várhatóan február 1. és 28. között szavazhatunk majd a magyar jelöltre, amely szép reményekkel indul a vetélkedőben, hiszen azt 2011. óta már háromszor is magyar fa nyerte meg, két alkalommal pedig második helyezést értünk el.

Forrás és a többi nevezett fa története, helyezése itt.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: szelídgesztenye Év fája Ökotárs Hős fa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása