Nagy a kert? Ültessünk golflabdát!

2017.11.03. 05:00 - kkm.furdancs

Vannak falvak, ahol a belterületi telkek parcellázását önellátó igényeknek megfelelően végezték pl. a XIX. században. 100+ m hosszú és 8/16 m (cseléd telek / fél cselédtelek) körüli szélességben. Istállók, gyümölcsös, konyhakert részekre tagolódott és lényegében fedezte egy család élelmiszer-szükségletét. A telekhez ásott kút is tartozott öntözni, állatokat itatni.

gofposzt07.jpg

Ahogy a falu körbenőtte ezeket a nadrágszíj-parcellákat, (legalábbis felénk) lehetetlenné vált kettéosztani őket, mert vagy a domborzati viszonyok, vagy az útban lévő épületek akadályozták új utca létesítését. Hasznosítása nehézkes, hiszen egy teljes munkaidős családnál nem hiányzik még, hogy maradék szabadidejükben a földet túrják - lényegében túltermeléssel. Szinte kivétel nélkül füvesítik és beültetik gyümölcsfákkal.

Mások még nagyobb, hasznosítatlan telekkel - birtokkal rendelkeznek. Ha már ott van, hadd segítsek egy alternatív ötlettel. Golfozzunk! Sejtem, hogy felvetésem nem széles tömegek számára hiánypótló jellegű. Mindamellett a golf nem sznob és drága hobbi, amit arisztokraták vagy újgazdagok űzhetnek, hogy két játszma között elitista társaságban, koktélokat kortyolva korrumpálódjanak, hanem jópofa népi sport is (ha megspóroljuk a klubtagsági díjat).

gofposzt10.jpg

Saját golfkészletem története még a Nintendo Wii időszakából származik, mikor az új csillár beszerzését követően egy barátommal a szobai teniszjátszmákról virtuális golfra váltottunk, és a rezgő távirányítóra hasonlító konzol segítségével nagy meccseket vívtunk. Falura költözésünk és a fenn taglalt telek vásárlása után  találkoztam a Golf című könyvvel. Tényleg nem reklámként írom, de átolvasása után fogant meg ötletem egy használt golfkészlet vásárlására. Nem olyan tragikusan drága használtan, mint esetleg gondolhatják. Írásom apropóját a lassan közelgő karácsonyi ajándékvásárlás adja. Mi lehetne figyelmesebb és inspirálóbb ajándék egy friss nyugdíjasnak például - dobfelszerelés helyett - egy olcsóbb golfkészletnél?

gofposzt09.jpg

Hogy milyen a golfozás? Szerintem a hegedüléshez hasonlóan mindenkiben él a remény, hogy ő rejtett tehetség, és ha egyszer kezébe kaphatna egy hegedűt/ütőt, végre kiderülne az igazság. Ilyenkor az ember leszúrja a labdatartót, ráhelyezi a súlyos, tömör, gumiból készült és elképesztően rugalmas labdát, majd iszonyatosat belebikázik az ütővel. A labda útjára bocsátása helyett lelkes laikusunk általában kitép egy darab gyepet a talajból (megszünteti a talaj konzisztenciáját). Lelki füleinkkel kihalljuk, ahogy a vakondokok kétségbeesetten, futva túrnak el a közelből.

gofposzt03.jpg

Másik véglet, mikor eltaláljuk a labdát. A szomszédból rövid sikoly és csörömpölés, majd vészjósló csend. A tucatnyi ütőből álló készletből az áthidalni tervezett távolság és az esetleg terepakadályok leküzdésére hivatott példányát kell kiválasztani, a fenti bakik elkerülésére. Nem erősport ez. Ügyesség, ütőismeret és rengeteg gyakorlás kovácsolja a sikert.

gofposzt04.jpg

Lássunk egy hevenyészett bevezetést az ütők választékába. A érvényben levő golfszabályok szerint egy játékos legfeljebb 14 ütőt vihet magával a golfpályára. Az ütők ötféle osztályba sorolhatók be hosszuk, az ütőfej dőlésszöge (loft), illetve az anyaguk alapján. Mivel a fotókon látható készlet mindegyik tagja alumíniumból készült, a "fa" és "vas" elnevezés immár csak a régmúltból fakadó elnevezésekben őrzi az ütők anyagát, mára inkább alakjukra, a fej tömegére és céljukra utaló jelző. A lenti fotón balról jobbra haladva következnek a felsorolt ütőfajták.

gofposzt01.jpg
Fa (wood) A labda elütéséhez és a további (140 méteren belüli) távoli ütésekhez használható a lyukhoz vezető útvonalon (a fairway-en). Az ütő feje, ill. a későbbiekben a fejben található berakás trópusi keményfából (datolyaszilvából) készült. A technikai fejlődés eredményeként a fejeket a későbbiekben könnyű és rugalmas fémötvözetekből (főként titánból és alumíniumból), ill. kevlárból vagy üvegszálas műanyagból kezdték készíteni.

Vas (iron) A rövidebb ütésekhez (70–180 m) a vasak használhatók, amelyek segítségével a labda pontosabban irányítható a nehezebb ütéseknél (a félmagas fűben, az ún. semirough-n belül). A szabványos ütőkészlet általában 3-astól 9-esig számozott vasakat tartalmaz, amelyek mellett ritkább esetekben előfordulhatnak 1-es vagy 2-es vasak is. A loft 20° és 45° között változhat, az ütőhossz pedig 35-39 col lehet. A hosszabb vasak (1-4) helyett alternatív megoldásként használhatók a hibrid vagy rescue ütők is.

Hibrid vagy rescue ütők Ezekben az ütőkben a vas és a fa ütők tulajdonságai keverednek és leginkább a hosszabb vasak helyettesítésére szolgálnak, Az ütőhossz, a loft és a dőlésszög hasonló a fentebb megemlített vasakéhoz, az ütőfej domború és gyakran a fa ütőkére emlékeztet. A hibrid vagy rescue ütő kompromisszumot kínál a fák ütőtávolsága és a vasak pontossága között.

Wedge Rövid távolságú (100 méteren belüli) ütésekre használható, illetve nehezebb helyeken (bunkerek, torlaszok, magas fű). A szabványos ütőkészlet tartalmaz egy pitching és egy sand wedge-et (a homokbunkerekhez), valamint egy gap vagy lob wedge-et. A loft 50° és 60° között, az ütőhossz 34 és 36 col között változhat.

gofposzt06.jpg
Putter A labda greenen történő lyukba ütéséhez használható, hosszú, lapos fejjel rendelkező ütő. A putterrel való ütést puttolásnak nevezik. Ezzel az ütővel a labdát nem ívben repítik a lyuk felé, ahogyan a többi fajtával, hanem gurítva próbálják belökni.

gofposzt05.jpg

Tehát nem egyszerű játék, féken kell tartani lelkesedésünket, de óvatoskodni sem szabad, mert soha nem érünk célba. Viszont rendkívül szórakoztató, jókat lehet beszélgetni két ütés közötti labdakeresés közben. Akinek nincs birtoka, de érdekli a játék, kiautózhat valamilyen kopár, hasznosítatlan területre, legelőre (a Bakony például tele ilyenekkel). Én vadgolfnak neveztem el. Nagyon egészséges, mivel a magas fűben elveszett labdát akár órákig is keresgélhetjük, közben jókora távolságot teszünk meg a friss levegőn.

gofposzt08.jpg

Remélem, ha csak egy szűk kör számára - akinek lehetősége van kipróbálni saját telekből adódó vagy közeli szabad tér miatt - de sikerült felvillantani ezt a sportlehetőséget. Mindamellett a golfzsák hatásos lakberendezési kiegészítő, valamint éjszaka látogató betörők meglepésére is alkalmas. Mennyivel főúribb feelingje van valakit golfütővel agyonverni, visszatartani a rendőrség érkezéséig, mint szérűskertig szaladni a vasvelláért.

Ha csapongó bemutatóm hatására (vagy ellenére) olvasnának erről az elegáns sportról, még mindig megvásárolható a kiadónál Bradley-Kölbing mai is aktuális kötete.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

 

Szólj hozzá! Címkék: sport antidepresszáns telekhasznosítás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása