Vágjunk bele! Metszőollóteszt

2017.10.06. 10:05 - kkm.furdancs

Metszeni nem könnyű, mert tudomány és valahol képzőművészet is egyben. Kicsit jövőbe kell látnunk, hogy a  korona alakítására most kiválasztott ágak milyen formára nőnek. Kitapasztalhatjuk idővel vagy rábízhatjuk hozzáértőre a "stratégiai metszést", azonban a tavasszal tömegével megjelenő hajtásokat magunknak kell eltávolítani a zöldmetszés alkalmával. Szükségünk lesz egy használható metszőollóra.

joollo.jpg

Ritka természeti jelenséget figyeltünk meg tesztünk során...

Egy valóban tartós, éles eszközre, ami képes elvágni ujjnyi vastag ágakat, de a vékony és hajlékony hajtásokkal is elboldogul, azaz nem marad tépett seb az életlen és széttartó élű metszőolló nyomán. Rendesen karbantartott és eleve jó minőségű ollót akár évtizedekig használhatunk, hiszen egy jól kiválasztott típus behozza a kezdetben erősnek tűnő árat.

ollo_01.jpg

Nem az első metszőolló háztartásunkban a ma tesztelt Spear & Jackson gyártmány. A fotón baloldali darab nevében e célra szolgál és valóban, kísértetiesen hasonlít formájában is egy metszőollóra. Ezzel azonban véget  ért a hasonlóság. Vásárokban kapni, de ne erőltessék a vásárlását. A jobboldalinak erénye a gumírozott nyél, viszont nem kellett sokáig találgatni, hogy melyik alkatrésze fog kiesni és örökre elveszni az avarban. A "nyugalmi állapotban" összecsukva tartó biztosító természetesen.

6659bs.jpg

Ennyi konstruktőri kudarc után újabb versenyző indul a megmérettetésen. Mit várunk el tőle? Éles legyen és ezen erényét sokáig ne veszítse el. Ne hulljon darabokra használat közben, könnyű járását ne a látható hézagosság, hanem a precíz kivitel biztosítsa. Fogása kényelmes, hogy akár több száz mozdulat után se görcsöljön kezünk.

ollo_0.jpg

Milyen előnyökre számíthatunk egy Spear & Jackson PRO  "mellévágó metszőolló" vásárlásakor az olcsóbb versenytársakkal szemben? Például különböző anyagokból készült. Az nem megy, hogy gyártáskor egy fémdarab elejét megélezzük, a végét pedig nyél alakúra kovácsoljuk, hiszen ezzel kapunk egy gyorsan kicsorbuló, ráadásul nehéz ollót. Az S&J süllyesztékes kovácsolással kialakított, cserélhető szénacél  pengékkel, kovácsolt alumínium fogantyúkkal rendelkezik és szabályozható pengefeszítővel van kialakítva. Az alumínium könnyű, az acél tartós és élezhető.

ollo_02.jpg

Szolgáltatásai és jellemzői: nedvhorony, hornyolt kés a vastagabb ágak vágásához, drótvágó horony. A számos horony mellett állítható pengefeszítés, gumi ütéscsillapító és a kétállású befogószerkezetet emeli ki forgalmazói ajánlása, mely lehetővé teszi a vágószélesség megválasztását. Maximális vágási átmérő 20 mm, ennél vastagabb ágakat karos ágvágóval vagy különféle fűrészekkel darabolhatunk.

6659bs_1.jpg

Remélhetőleg az anyagválasztás és tartósságra koncentráló kivitelezés mellett stabilitása is maradandó. A gyártó magabiztosan 10 év garanciát biztosít, illetve tartalék penge és rugó vásárolható hozzá, ha szükségessé válik cseréjük.

Lássunk egy gyakorlati tesztet. Anyag van benne, érezni tömegén. Járása könnyű és a teljes / félig kinyitást állító karja is kényelmesen állítható. Ki mit szeret, szerintem lehetne tapadósabb markolatának műanyag borítása. Viszont így egyszerű tisztán tartani.

q1.jpg

Vékony őszibarack vesszőn próbáltam először.

q2.jpg

Természetesen könnyen lemetszette. Ezek hajlamosak kérgüknél fogva beszorulni a vágóélek közé. Csak tépjük, szaggatjuk és minél nagyobb a seb, annál inkább fertőződhet a növény. Ez rendben.

q3.jpg

20 mm vastag ágat vágtam, tehát az ajánlott határértéknél próbálkoztam. A fás szárhoz nagyobb erő kellett, de... 

q4.jpg

...elboldogult vele. A metszett felület tiszta, "tépésmentes". 

Összességében egy csinos, kézreálló és kivitelezésében hosszas használatra megfelelő ollónak bizonyult. A Spear & Jackson az új PRO termékcsaládját a profi kertészek és tájrendező szakemberek igényeinek kielégítésére tervezte. Jómagam szeretem megnézni, mire adom ki a pénzt, de a vízhólyagokat sem szeretem, így szerintem már néhány fa és rózsatő metszegetéséhez is belefér árszínvonala. Már csak ujjainkra kell vigyáznunk egy ilyen éles eszköz használatakor, mert bár a "mellévágó" szerepel a nevében, de nem a kifejezés baleseti sebészeti értelmében. A Spear & Jackson forgalmazója az mtools.hu áruház, akitől a tesztpéldányt kaptuk.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez! 

Szólj hozzá! Címkék: metszés metszőolló termékteszt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása