Régi népélet naptára

2017.07.31. 08:02 - kapanyél

A héten augusztusba lépünk, a Gergely-naptár szerinti nyolcadik hónapba, amely nevét a római császárról, Augustus Octavianusról kapta. Mivel ő hiú módon ugyanannyi napot akart, mint amennyi a Julius Caesarról elnevezett júliusban van, ez a hónap is 31 napos.

A népi megfigyelések szerint, ha Pétertől Lőrincig (augusztus 1. és 10. között) nagyon meleg van, hideg tél várható. Egy másik bölcsesség úgy tartja, „mit augusztus meg nem főz, azt szeptember sütetlenül hagyja”.

weintraube.jpg

Augusztus - Kisasszony hava 

32. hét:

- augusztus 1. (Vasas Szent Péter): Szent Péter bilincsekből való szabadulásának emlékünnepe

Ha eddig nem esik, jöhet a Duna vize is, nem lesz kukorica. A Mura-vidéken a szőlőtermelőknek dologtiltó nap, mert úgy tartják, lehullanának a szemek a fürtről.

Turán patkányűző nap volt, aminek egyik módja, hogy kilencszer megkerülték a patkánylyukat, közben elmondtak kilenc Miatyánkot. A másik, hogy egy patkány szemét kiszúrták, elengedték, a többi patkány pedig ettől megijedve elmenekült...

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása