Finom fűszer, szép vágott virág – a kapor dicsérete

2017.07.05. 07:30 - kapanyél

A kerti kömény vagy uborkafű néven is ismert egynyári kapor (Anethum graveolens) elég megosztó növény. Míg savanyúságok vagy a kovászos uborka fűszereként senki nem kérdőjelezi meg a létjogosultságát, szűk családomban mondjuk egy kapros tökfőzelék vagy kapros-túrós lepény már biztosan kiveri a biztosítékot. (Igaz, ebben a töknek és a túrónak is elég nagy szerepe van…).

21353016_m-1.jpg

A kertben fura dolgokat művel: egyik évben kibújik a rózsák között, a szőlő tövében vagy éppen a sárgarépasorban, a másikban viszont ugyanabban a kertben egy szál se nő. Pedig nem annyira bonyolult növény: magjai 12-15 °C-on csíráznak a legjobban, szereti a laza, jó vízáteresztő talajt, és akkor érzi a legjobban magát, ha a töve árnyékban lehet, míg a fejét jócskán éri a nap.

9560893_m.jpg

Kertben nem nagyon kell bajlódni a magvetéssel, ezt általában elintézi helyettünk a növény. De ha nem akarjuk a véletlenre, illetve a kapor szeszélyére bízni a következő évi termést, akkor ne várjuk meg, hogy elkezdjenek barnulni a terméshozó szárak, még előtte vágjuk le az ernyőket. Laza csokorba kötve, fejjel lefelé lógassuk fel őket valamilyen szellős, árnyékos helyre. Tegyünk alájuk terítőt, azon könnyedén összegyűjthetjük majd a kihulló apró magokat. Felhasználásig zárt edényben tároljuk őket. Ha mégis magról vetnénk, márciustól már kezdhetjük. Jó szomszédja az uborkának, sárgarépának és vöröshagymának.

kapor_mag.jpg

A kaprot általában a lisztharmattal könnyen összetéveszthető fuzikládiumos varasodás támadja meg. A leghatásosabb védekezési mód ellene a fertőzött növények eltávolítása és megsemmisítése. A kártevők közül a levéltetvek és a lepkék lárvái veszélyeztethetik, illetve a pangó vizet egyáltalán nem tűri.

Frissen a legfinomabb, de lefagyasztva is legalább fél évig megőrzi aromájának nagy részét. Szárítani viszont nem érdemes a zöld részeket, mert úgy kárba vesznek értékes hatóanyagai. Ugyanez vonatkozik a hőkezelésre is, ezért főzéskor csak a végén adjuk az ételhez.

lemon-dill-soup-9236.jpg

A kapor nemcsak aromás fűszer, de nagyon régóta használt gyógynövény is. Hajtásait már az  i. e. kb. 1550 körül keletkezett thébai fáraósírokban is megtalálták. A római gladiátorok kaporolajjal dörzsölték be magukat egy-egy viadal előtt. Pannóniába valószínűleg a római legionáriusok hozták be, majd a kolostorkerteknek köszönhetően honosodott meg. Gyógyhatásai közül a legfontosabbak: serkenti az étvágyat, görcsoldó, emésztésjavító és kiváló vízhajtó. Rossz lehelet ellen elég néhány kapormagot elrágcsálni.

Állítólag cserépben, balkonládában is tartható, nekem ez még soha nem sikerült. Igaz, nem volt túl sok hely neki, pedig azt nagyon szereti. Viszont egy-egy szép szál vázában is nagyon jól mutat (egy ideig), más vágott virágok vagy virágzó fűszernövények mellett.

9c70af0fe9c2c9c5ffcf6c48edbbf952.jpg

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

4 komment Címkék: fűszernövény kapor gyógynövény

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2017.07.06. 07:53:13

A fűszercsomagokban árult kapor hogy készül, ha szárítani nem érdemes? Egyébként én szárítgatom is, fellógatva, ahogy itt is írva vagyon a magokkal kapcsolatban, és bár igaz, nem olyan erős ízű, mint a friss - semmi nem olyan -, de eddig azt tapasztaltam, hogy használható akár kovászos uborkához is.
Egy bajom van, nehezen telepedik meg az ici-pici kertecskémben. Próbáltam már magról, máshonnan gyökerestől áttelepített növényről szaporítani, de eddig még kevés sikerrel. No, majd jövőre :)

kapanyél 2017.07.06. 08:29:04

@Krutzifix: Szárítani mindent lehet, csak a kapor pl. sokat veszít az értékéből, de attól még működhet. Csak össze sem hasonlítható a frissel. A telepítéssel meg kitartóan kell próbálkozni, hátha egyszer mégis meggondolja magát Őszeszélyessége :)

kkm.furdancs 2017.07.06. 12:17:30

Ebbe az évben mindenhol kapor bújt elő, tavaly semmi nem volt, még a vetettek sem igyekeztek, tényleg hektikus növény :)

kmera 2017.07.06. 16:12:07

Ha nem jön be a túróhoz és a tökhöz, ki kell próbálni a halakhoz, citrommal, snidlinggel pl. még egy sima tonhalkonzervből készült szendvicskrémet is nagyon feldob, vagy papírban/alufóliában sült halhoz szintén jó.. Vagy pedig mindenféle grillezett húsokhoz kapros joghurtként.
Nagyon üdítő íze van szerintem -)
Nálunk egészen gazdag, kötött talaj volt, de jól bírta, mindig volt bőven.
süti beállítások módosítása