Építsünk függőkertet!

2017.03.27. 10:11 - kkm.furdancs

Szemiramisz függőkertje maga korában a világ hét csodája közé tartozott. Szerényebb méretekben - de jóval kevesebb rabszolga és folyóelterelés felhasználásával - mi is megörvendeztethetjük királynőnket vagy önmagunkat ilyen bensőséges környezettel. Ne csak virágoskertre gondoljunk, akár cukkini, retek, paradicsom is nevelhető a magasban, míg leveles hasznosítású növényeink - saláta, rukkola, stb. - dekorációként és táplálékként egyaránt szolgálnak.

s5.jpg

A növénytartók kiemelése az unalmas síkból felmagasló állványzatot igényel, ami lehet a kerítés vagy házfal, de magunk is építhetünk tereptárgyakat. Sikerünk a kert praktikus felosztásán és a tárgyak-színek harmóniáján múlik, és ekkor még egy háztartási létra is kreatív, környezetbe illeszkedő tartóállvány lehet.

s3.jpg

Kis képzelőerővel és némi ötletadó segítséggel, szerszámokkal, alapanyagokkal egyedi zöld kuckót tudunk varázsolni kertünkből. Nemcsak a termőterület növekedik, de szemmagasságból figyelhetjük növényeink naponta újdonságokkal szolgáló fejlődését. Nem elhanyagolható derékkímélő előny a kényelmes művelés lehetősége sem.

s1.jpg

A tervezés - elkészítés gyakorlati megoldását és számos bevált ötlet bemutatását egy függőkertekre koncentráló kötet ajánlásával szeretnénk segíteni. Sőt, a tartóállványok elkészítése csak az első lépés. A telepített növények kiválasztása, ültetése, életben tartása talán még nehezebb feladat. Függőkertünk "felülemelkedett" a talajszinttől, ezért egy behatárolt térfogatú edényben kell neki optimális körülményeket biztosítani.

s9.jpg

A Cser Kiadó gondozásában megjelent "Függőleges kertek. Ötletek kertbe, teraszra, erkélyre" kötetet túlzás nélkül nevezhetjük átfogó kitekintésnek a témában. Nélkülözi ugyan a grafikonokat és szakkönyvekből ismert táblázatokat, viszont a bevezetőtől az alapokig lépésről-lépésre vezet végig egy függőleges kert építésén és gondozásán.

s7.jpg

Kertépítés fejezetében számos ismert vagy újdonságnak ható ötletet tartalmaz raklaptól a zsákos termesztésig. A növények kiválasztása, igényeik ismertetése segít a későbbi kudarcok elkerülésében, és gondozásuk részletes útmutatója sem maradt ki a könyvből. Fejezeteinek listája röviden: Fény- és árnyékviszonyok, Hőmérséklet és légáramlás, Virágföldek és más ültetőközegek, Öntözés, Tápanyagellátás, Növényápolás, Teleltetés, Kártevők-kórokozók

s6.jpg

Az év elején megjelent friss kötet kifejezetten szépre sikerült. Barátságos színvilága és tördelése mellett feliratozott ábrák, fotók és a gyakorlati fogásokat bemutató illusztrációk színesítik a piktogramokkal "barátságosított" táblázatok mellett. Néhány jellemző: kartonált fedél, 88 oldalas, mérete 165 x 235 x 6 mm.

s2.jpg

A könyv német nyelvterületről származik, de látszik a lektori gondoskodás, ahogy teljesen a hazai állapotokra sikerült konvertálni növénykatalógusát, és a beszerezhető alapanyagok listája sem darált kókuszhéjjal és tengeri kagylóval kezdődik, ahogy néhány, változtatás nélkül fordított kertészeti könyvben. Összességében egy szép és informatív, gyakorlatias kötet, melyet nem csak telepítéskor, de év közben is érdemes forgatni. Kedvezményesen kapható a kiadó webáruházában.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: könyvajánló kertépítés függőleges kert kertészeti könyv

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása