Lepkeorchideák lepik el a Vajdahunyadvárat

2016.03.07. 10:13 - kapanyél

orchidea lepkeorchidea kiállítás játék

A Magyar Orchidea Társaság idén tavasszal is megrendezi nagysikerű orchidea- és bromélia kiállítását a Vajdahunyadvárban.

 

Az elmúlt években az esőerdők lenyűgöző és különleges, nálunk kevésbé ismert orchideáit ismerhettük meg. Ez alkalommal a szinte már szobanövénynek számító, mégis sok titkot rejtegető, sokak szemében AZ ORCHIDEA lesz a főszereplő: a leginkább ismert és szeretett Phalaenopsis, azaz a lepkeorchidea, amely minden alkalommal elbűvöl, amikor kinyitja virágait, amelyben soha nem lehet csalódni, és amely hónapokon keresztül virágzik.

orchidea lepkeorchidea kiállítás játék

18. századi felfedezése óta a karrierje szinte töretlen. Első perctől kezdve a kertészek és a növénykedvelők első számú kedvence lett. Minek köszönheti népszerűségét? Elsősorban annak, hogy könnyen nevelhető lakásban is, készségesen virágzik, és gondozása egyszerűbb, mint a legtöbb orchideáé.

A lepkeorchideák keresztezése a 60-as években vett lendületet, amikor szinte naponta születtek a kertészetekben újabb és újabb színű, mintájú és nagyságú hibridek.

orchidea lepkeorchidea kiállítás játék

A Phalaenopsisok az ázsiai esőerdőkben őshonosak, Malajziától Új-Guineáig megtalálhatók. Jelenleg 70 faját ismerjük. Első leírása 1750-ből maradt ránk. Borneo szigetén egy lepkegyűjtő fedezte fel a hatalmas, fehér virágú növényt, amelyet a szellő lengetett, és messziről úgy tűnt, mintha lepkék ülnének egy ágon. A neve is innen ered: Phalaenopsis, azaz lepkeorchidea. A korabeli európai kertészetek jó ideig csak rajzok alapján ismerték, ugyanis a tengeren való több hetes szállítást a begyűjtött növények többsége nem élte túl, mivel a lepkeorchideáknak nincs víz és tápanyag tárolására szolgáló szervük, így hamar kiszáradnak, tönkremennek. A szállítás után csak néhány példány érkezett meg élve Európába, így az áruk is szinte csillagászati volt. Az első európai virágzásra 1847-ig kellett várni: ez volt a hófehér virágú Phalaenopsis aphrodité. Ennek a ténynek tudható be, hogy a Phalaenopsisok később váltak széles körben ismertté, és később kerültek be az értékes európai orchideagyűjteményekbe.

orchidea lepkeorchidea kiállítás játék

A különféle fejlett laboratóriumi eljárásoknak köszönhetően a 20. századra a lepkeorchidea az egyik legnépszerűbb, legkönnyebben elérhető orchideává vált. A hibridek száma több száz, és évente találkozunk még mindig újabb és újabb hibridekkel. Az elmúlt évek egyik nagy szenzációja volt a „fekete” orchidea, amelynek egészen sötét, bordó színe szinte már feketének látszik. De nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett „vízesés” orchidea is, melynek hosszú, lefelé hajló, dúsan virágzó szárai vízeséshez hasonlatosak. Vannak még fehér bordó foltos, sárga, rózsaszín, pöttyös, csíkos, nagy-, illetve kisvirágú hibridek, mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt közöttük.

orchidea lepkeorchidea kiállítás játék

Sok gyönyörű példány látható a kiállításon a botanikai fajok és a hibridek közül, és természetesen rengeteg tavasszal nyíló különleges és illatos egyéb orchidea is.

Játékos kedvű 5 olvasónk egy kérdés helyes megválaszolásával páros belépőt nyerhet a kiállításra.

Hányadik században kerültek be a Phalaenopsisok Európába?
a.) 17. század
b.) 18.század
c.) 20. század

A helyes válaszokat 2016. március 9. (szerda) éjfélig várjuk a kapanyelinfo@gmail.com címre.

A kiállítás időpontja: március 11. és 14. között.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár.

Nyitvatartás: 10 és 18 óra között.

Bővebb információ a kiállításról: http://orchideatarsasag.hu/http://orchideafesztival.hu/?p=258

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: játék kiállítás orchidea lepkeorchidea

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása