Komposzttrükkök - Mi kerülhet a kupacba?

2015.11.13. 10:45 - kapanyél

Egyre népszerűbb a kerti hulladékok otthoni feldolgozása, a komposztálás. Mind többen jönnek rá, hogy nem kell feltétlenül megszabadulni, zsákokba, kukákba gyömöszölni, vagy az erdő szélére cipelni a gyakran hatalmas mennyiségű őszi levelet, lekaszált füvet és a sokféle kerti szemetet. Aki végül rászánja magát, legjobb, ha ősszel kezdi. Ugyanis ilyenkor képződik a legtöbb komposztalapanyag: falevél, faág, fogyasztásra nem alkalmas gyümölcs és más terménymaradvány.

 

Rengeteg trükk van, amivel a haszontalannak vélt, szagtalan kupacot príma talajjavító anyaggá lehet alakítani. A komposztálás kezdetekor el kell dönteni, mi kerülhet bele. Többen megengedőek és sokféle konyhai maradékot is odadobnak. Ha nem akarnak kellemetlenül is illatozó halmot, akkor a komposztálható anyagok listájára csak növényi adalékok kerüljenek. Ezért a lakásból származó komposztanyagoknál a zöldségek, magvak, kávézacc, laza teafilter, virágok jöhetnek számításba.

A lehullott levelek tömege a szervesanyagbázis. Vannak közöttük olyan lassabban bomlók, mint a tölgy, dió és gesztenye, de idővel ezek is lebomlanak. A legjobb lenne más levelekkel összekeverni, és úgy rakni a halomba. Ha túlságosan sok van belőlük, akkor érdemes felaprítani, erre vannak egyszerű daráló gépek is. Ilyen a fűnyíró. Száraz időben szét kell a leveleket teríteni, és átmenni a sávon a fűnyíróval. A legjobb a gyűjtőkosaras, mert az össze is szedi az apróra vágott levelet. Mivel a komposzthalomba általában ősszel hullott levél, nyári fűnyesedék és a téli metszésből származó venyige kerül, ezért, ha túlságosan sok a levél, akkor érdemes külön gyűjteni - például műanyag zsákban – és nyáron adagolni a zöld fűhöz. 

A komposzthalomba kerülhetnek ág- és hajtásdarabok is. A legjobb lenne ezeket ágaprítóval szétszecskázni, vagy ha nincs ilyen, akkor elő a metszőollót, és a lehető legkisebbre darabolni. A legfeljebb 2-3 centi hosszú, ceruzavastagoknak van esélyük, hogy 2 éven belül elporladjanak.

A komposzt érési sebessége az anyagtól és a forgatás gyakoriságától függ. Érdemes érésgyorsítókat használni. Többféle típus van forgalomban, ezeket szakboltokban lehet vásárolni. Aki gyors eredményt, mármint a zöld hulladékból mielőbbi komposztot akar, érdemes néhány zsák komposztot vásárolni, és ezt a frissen készített halomba, rétegesen keverni.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: ősz komposzt falevél konyhai hulladék diólevél szerves anyag gesztenyelevél

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása