Előbb a szellőztetés, utána a felülvetés

2015.07.27. 23:43 - kapanyél

A nyár vége és az ősz számít a gyepgondozás legfontosabb időszakának. Ilyenkor lehet a gyephibákat javítani, közben el lehet végezni a felújítási munkákat. A forró nyár után nem szabad elspórolni ezt a munkát.

 

A szezonból még jó néhány fűnyírás hátravan, de a jövő évi szép gyep érdekében érdemes mostanában kicsit többet foglalkozni a kert füves részével. Augusztus második felétől a nyárihoz képest 1-1,5 centivel magasabbra kellene állítani a fűnyírót, és alaposabban kell gereblyézni, mert a nyáron felhalmozódott mulcsra, nyesedékre már nincs szükség.

Ez az időszak a gyepszellőztetésé is. Kisebb gyepes területeken elég a füvet hegyesebb végű gereblyével, lombseprűvel alaposan átfésülni, hogy az elszáradt részeket sikerüljön felkaparni. Ezt össze kell gyűjteni. Segíthet a munkában, ha az erőteljes gereblyézés után a gyűjtőkosaras fűnyírót még egyszer áttoljuk a gyepen. A nagyobb területeken érdemesebb a gyepszellőztetéshez gépet vásárolni vagy bérelni. Kétféle van: a késes kissé durván dolgozik, viszont nem romlik el. A rugós, lamellás sokkal finomabb munkát végez, de rendszeresen eltörnek a lamellái, amelyek általában nem lehet egyenként cserélni, hanem ilyenkor az egész munkahengert meg kell vásárolni.

Az alapos gereblyézést követni kellene a tömörödés enyhítésének. Ez az egyik leggyakoribb gyephiba. Olyan helyeken is előfordul, ahol rendszeresen öntözik, táplálják, nyírják a füvet. Mégis a gyep enyhén sárgás, a fűcsomók ritkásak, sőt olyannyira hiányosak, hogy a föld is kilátszik. Ilyenkor az a baj, hogy néhány centiméter mélyen a talaj már tömörödött. Fejlettebb gyepkultúrájú országokban ilyenkor kerítenek egy szöges hengert és néhányszor végiggurigázzák a gyepen.

Nálunk a henger helyett marad a vasvilla, ami nem a szélesebb fogú ásóvilla. A vasvillát úgy kell – lehetőleg a tövéig - a földbe szurkálni, hogy minden 10 négyzetcentire jusson egy lyuk. Ilyenkor lazul a talaj és a levegő, nedvesség, a vízben oldódó tápanyagokkal együtt a mélyebb részekbe is eljut.

 

A szellőztetés a legjobb mohairtó módszer. A gyep hanyatlását jelző moha a hozzáértő számára megmutatja milyen hibát követ el a kertész. A mohát véglegesen kipusztítani csak a növekedését kiváltó okok megszüntetésével lehet. A moha ott nő, ahol a fű növekedése valami miatt gyenge. Ennek oka lehet együtt, vagy külön a tömörödés, árnyék, túlságosan bőséges öntözés, rossz vízelvezetés vagy savanyú talaj.

 

Kövek között nem gond a moha...

Az ősszel megjelenő sárgás foltokért a mikrógombák is lehetnek felelősek. A megfelelő ápolással elejét lehet venni a gombásodásnak. Ha ez kevés, akkor szárazabb időben, hajnalban érdemes valamilyen kén- vagy réztartalmú szerrel permetezni. Földigiliszta, cserebogárlárva, lótücsök, sokféle nagyobb csúszómászó él és furkál a földben. Jelenlétükre a bosszantó vakondtúrás figyelmeztet. A vakond hasznos, védett állat, elpusztítani nem szabad, inkább az őt csalogató táplálékot kellene megszüntetni. Legjobb a talajfertőtlenítés, ami gyéríti – sajnos a hasznos – talajlakókat is, de lehet a vakondot is zavarni. Kaphatók különböző vakondriasztók, de ezek általában hatástalanok, ha kellemesen puha, öntözött, finom falatokban gazdag lakoma csalogatja őket a kertbe.

Ha sikerült a talaj szerkezetét rendbe tenni és a fűmulcsot eltakarítani, jöhet a felülvetés. Erre a célra vásárolható felújító mag, de tökéletesen megfelel az a keverék is, amivel az eredeti gyepet vetették. Ha nincs nagyobb baj, akkor száz négyzetméterenként elég egy kiló fűmaggal számolni. Javítja a gyep kondícióját, ha a fűmagot homokkal szórjuk. Általában száz négyzetméterenként 20 kilót kellene kijuttatni.  Az egyenletes munkát úgynevezett tarhonyaszitával lehet elvégezni. Ebbe kell merni a homokot és a fűmagot. Ez igazi fitneszprogram, mert a homokkal megpakolt szita súlya 5-6 kiló. A vetés után legjobb lenne könnyű hengert járatni a gyepen, ha nincs kéznél, megteszi egy megfordított gereblye is. Ezek után - az idén utoljára - érdemes négyzetméterenként 3-5 dkg vegyes, nitrogén-túlsúlyos műtrágyát kiszórni.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Szólj hozzá! Címkék: fűnyírás vakondok gyepszellőztetés gyeptrágya Moha gyepápolás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása