Zacher-féle kiskert...detox helyett

2015.05.13. 09:04 - kkm.furdancs

Spárga négyféle csúcssal(1).jpg

Még alig lett vége a karácsonyi-szilveszteri dőzsölésnek, máris elkezdődött a farsangi időszak. Nincs megállás, a húsvéti böjtig még rengeteg idő és lehetőség van bombázni a gyomrot és a májat. A másnaposság kellemetlen érzését sűrűn átélő és a májukat féltő kertbarátoknak jó hír, hogy egyre több növényről derül ki, segítségükkel kiküszöbölhetők vagy enyhíthetők a túlzott alkoholfogyasztás következményei. Korábban már volt szó a blogon a májvédő máriatövisről, és a macskajajt enyhítő japán mazsolafáról. Most pedig itt van még egy felfedezés. 

A koreai Jeju Egyetem és az Orvostudományi Intézet patkányokon és embereken végzett kísérletekkel vizsgálta a spárga (Asparagus officinalis) májsejtekre gyakorolt hatását. A kecsegtető eredmények szerint a spárgában található ásványi anyagok és aminosavak jótékonyan hatnak a májra, és csökkentik a másnaposság kínjait. Gyulladáscsökkentő hatása mellett a zöld spárga a diétát is segíti a gyomorgyilkos ünnepek után, hiszen egy szál mindössze 5 kalóriát tartalmaz.

Aki tehát most egy pohár bor mellett tervezi a kertjét, gondoljon időben a spárgára is, mert a kora tavasszal vetett magokból csak a harmadik éven lesz értékelhető mennyiségű termés. Addig meg ott a piac.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Szólj hozzá! Címkék: spárga gyógynövény gyógyfű máriatövis mazsolafa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása