Madáretetők újratöltve

2015.01.27. 09:04 - kapanyél

Eddig az idei tél sem sikerült túl hidegre, aminek a kártevőkön kívül a madarak is nyilván örülnek. A napokban viszont kemény mínuszok jöhetnek, úgyhogy nagyobb forgalomra számíthatunk a madáretetőkön. Nyilván sokan már november környékén „megterítették az asztalokat” a kertben, de a kényeztetést sosem késő elkezdeni, úgyhogy, aki eddig nem tette, még mindig nem késő.

Aki eddig is jól tartotta a környékbeli madárkákat, folyamatosan töltögeti az etető(ke)t. Aki most szeretné odacsábítani a kis kosztosokat, próbálkozzon egy kis tál vízzel: a vízfelület csillogására odamennek, és ha már eleséget is találnak, vissza fognak térni. Az itató (fürdő) amúgy is legalább olyan fontos, mint az etető.

Egyszerű, nagyszerű

A madáretetőket illetően a legfontosabb az egyszerűség és a praktikum; a kis látogatókat jobban érdekli a menü, semmint az asztal. Persze, saját gyönyörűségünkre cifrázhatjuk a dolgot, és az újrahasznosítás jegyében is készíthetünk etetőket. A legegyszerűbb megoldás a PET-palack vagy egyéb műanyag flakon, de kivájt narancs- vagy tökhéj is megteszi, csak azokat idővel cserélni kell.

Legjobb, ha többféle eleséget teszünk ki többféle etetőre. Az olajos magvak (sótlan, nem pirított fekete napraforgó, köles, mák, natúr dió és mogyoró) mellett fontos az állati zsiradék (faggyú, nem sós szalonna, vaj) és a gyümölcs/zöldség is. Az almát majdnem minden madár megeszi, a rigók a  földre szórt konyhai hulladékból is szívesen csemegéznek. Almát, bogyós gyümölcsöket, narancsot szúrhatunk a faágakra, de fűzért is készíthetünk belőlük.

A kiszuperált gereblyefej jó szolgálatot tesz, de a kenyeret inkábbhagyjuk le róla

A lényeg, hogy a madárkák hozzáférjenek a finomságokhoz, úgy, hogy lakmározás közben ne váljanak maguk is eledellé. Ehhez az etetőt tehetjük pl. állványra (de bokroktól távol, nehogy az ott megbújó cirmos egy ugrással ott teremjen), faágra, ablakpárkányra.

A madaraknak szánt csemegéket egyben is kínálhatjuk, ha madárkalácsot készítünk. Ez jó móka a gyerekeknek is, könnyen, gyorsan „megsüthető”. Receptet ide kattintva találtok hozzá.

Toboz is lehet a madárkalács alapja

Nálatok miből esznek a madarak?

Képek forrásai és további variációk madáretetőre itt.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: madáretető madáretetés DIY

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása