Téli fűszerkert az ablakban

2015.01.15. 12:49 - kapanyél

Manapság a nagyobb szuper-, hipermarketekben (amíg még vannak), ill. sok piacon egész télen kaphatók friss, cserepes fűszernövények, melyeket az ablakpárkányon nevelni nem kell félnetek, jó lesz!

A legtöbb egynyári és évelő fűszernövény vígan elél télen az ablakban, ha megfelelő helyet találunk nekik. Aki olyan szerencsés, hogy konyhája déli fekvésű, és az ablaknak elég széles a párkánya, nem is kell tovább hezitálnia. A fűszernövények pont az ilyen helyet szeretik, ahol legalább 6 órán át éri őket a napfény.

A frissen vásárolt fűszernövényeket rögtön ültessük át, ahogy hazavittük, mert a bolti cserepüket már valószínűleg kinőtték, meg az a föld, amiben vannak, nem a hosszú élet titka. Ha van elég helyünk az ablakban, egy virágládába is összeültethetünk többfélét, de a helyet kedvelő, szinte gyomnövényként burjánzó fűszernövények azért jobb szeretnek külön lenni.

Sok helyen futhatunk bele cuki képekbe, amelyeken régi teásdobozok, csészék, konzervdobozok adnak otthont a benti fűszereknek. Ezek nagyon szép látványt nyújtanak, de hosszútávon csak akkor működnek, ha biztosítani tudjuk a jó vízelvezetést. A helyszűkével még csak elvegetálnak valahogy, de a pangó vizet egyik se bírja. Télen, a lakásban locsolni is csak akkor kell őket, ha már látványosan szárad a földjük és/vagy nagyon kókadoznak.

Aki biztosra akar menni, kezdetnek válasszon metélőhagymát (lánykori nevén snidling), petrezselymet, kakukkfüvet, koriandert, lestyánt, oreganót, bazsalikomot. Ha a levelek nem érnek a hideg ablaküveghez, sokáig díszítik és illatosítják a konyhát és ételeinket. Az ősszel bevitt rozmaring, zsálya vagy levendula is elvan a lakásban, ha még kezelhető méretűek.

Ha nincs elég hely a párkányon (vagy nincs is), függöny helyett fel is aggathatjuk a növényeket: karnisra vagy fejjel lefelé lógatva. Az ablak melleti napfényes falon is jól érzik magukat.


Legyen télen is friss fűszerünk!

Forrásokért katt a képekre!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: bazsalikom oregano snidling petrezselyem metélőhagyma lestyán fűszernövények

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása