Mit ajándékozzunk a kertésznek?

2014.12.18. 15:02 - kapanyél

Biztosan van a családban kert- és növényszerető, akinek esetleg még nem sikerült ajándékot találni; íme néhány ötlet, amelyekkel biztos örömet szerezhetünk. Van köztük olyan, amit ugyan egyszerűbb boltban beszerezni, de egy ügyesebb barkácsoló maga is elkészíthet: például a sünházat.

A sünház olyan, mint egy játék kutyaól. Akkor sem kell érte az üzletbe szaladni, ha nem hoz ilyet a Jézuska, elég pl. egy nagyobb cserepet felfordítva, száraz levéllel megtömve a bokrok alá rakni. Kombinált fogóval, vagy egy keskeny pengéjű fűrésszel készített bögrényi ajtólyukkal lehet becsalogatni a rovarfaló hasznos kisemlőst.

A kerti henger nem olcsó, de egy nagyobbacska kertben nélkülözhetetlen szerszám. A tél végén már sietni kell a metszéssel. A könnyű, és a növényeknek legkisebb traumát okozó munkához jó és éles metszőollóra van szükség, amit –a várható időjárást tekintve - karácsonykor ki is próbálhat a megajándékozott.

Legyenek akár egy árnyékot adó pergola oldalán, a műanyag- és a farácsok sokféle módon hasznosíthatóak. A kapaszkodni képtelen növények támaszkodását segítik, de keskeny profilt adnak a cserjéknek, és a gyümölcsfáknak is. Diszkrét segítségükkel például a balkonon lakó, edényes gyümölcsfából ügyes kis sövény készíthető.

Az ízletes zöldségek és a kényes palánták nevelésekor nagy segítséget jelentenek a könnyen szerelhető, kisméretű üvegházak. Ha éppen már nincs rájuk szükség, szétszedve a garázs, vagy kamra falánál elállnak.

Végleges gyomirtást ígér a hordozható gyomperzselő, amellyel a járdák, lépcsők repedéseiből makacsul előbújó növényeit lehet perzselni. Van drága gyomperzselő is, de a célnak tökéletesen megfelel a malacperzselő.

Ügyes szerkezet a kerti sámli, vagy a térdeplő műanyaglapka. Aki ilyet használ, biztos lehet benne, hogy sem a dereka nem fájdul meg a hajlongástól, se a nadrág térde nem lesz vizes a nedves földtől, gyeptől.

Egyszeri beruházás az egyik kerti zugban elrejthető, fa vagy műanyag komposztáló. Az önfenntartó kert alapegysége elnyeli a zöld- és a szerves háztartási hulladékot.

A profi hagymaültető nagy segítséget jelent a hagymák, gumó pontos helyre és mélységbe ültetéséhez.

Sokféle gyepszellőztetés létezik: a késes, lamellás berendezések inkább a felső réteget tisztítják, míg a vasvillával szurkálva vagy a szöges szellőztetővel járkálva a mélyebb rétegekbe is eljut a levegő és a víz. Erre a célra nagyszerűen használható a szellőztető szandál.

Ha már sok a szerszám, akkor arról is gondoskodni kellene, hogy ne egymás hegyén-hátán álljanak. A kerti fészer szép családi ajándék, és ezt a problémát végleg megoldja.

Munka után pedig még a kertésznek is édes a pihenés, úgyhgy bizonyára örülne egy ilyen függgőágynak.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: karácsony ajándék kertész

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása