Itt az ősz, együnk falevelet!

2014.10.07. 10:20 - kapanyél

Azért ne bármelyik utunkba esőt, mert abból baj lehet. Viszont a japán juhar levelét nyugodtan, a japánok is ezt (t)eszik.

Oszakában nagy népszerűségnek örvend a ’momiji tempura’. A momiji (もみじ) a japán juhar ottani neve, a tempura (天ぷら) pedig híg palacsintatésztában, forró olajban sült zöldségek vagy halak gyűjtőneve.

A Kínában és Japánban őshonos japán juhar (Acer palmatum) levelei fajtától függően sokféle színben pompáznak: lehetnek világossárgák, pirosak, bordók, halványzöldek, a színek évszakonként is változhatnak.

A félárnyékot és a kissé savas vagy semleges kémhatású talajt kedvelő fát ilyenkor ősszel érdemes ültetni, és az első két évben téli takarással célszerű a fagytól védeni. Különböző formájú és színű levelei gyönyörű színfolttá teszik a díszkertben. Ráadásul magjaiért a mókusok, rügyeiért és virágaiért pedig a madarak is hálásak lesznek.

Ha pedig ősszel hullatni kezdi a levelét, próbáljuk ki a bevezetőben említett ételt. Ehhez a megtisztított leveleket mártogassuk híg palacsintatésztába, amely leginkább csak lisztből, sóból és jégkockával lehűtött vízből áll (ez utóbbitól lesz a tészta finom ropogós), de tojást és tetszés szerint fűszereket is lehet adni hozzá. A leveleket forró olajban süssük ropogósra, és már fogyaszthatjuk is.

A japán szakácsok kicsit szofisztikáltabbak a témában, hiszen mégiscsak egy állítólag már ezer éve ismert és kedvelt ételről van szó: az általuk használt leveleket sóban tárolják egy évig hordókban, így még ízletesebbek.

Jó étvágyat!

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: tempura japán juhar fagyvédelem Acer

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása