Valami bűzlik Bázelben

2014.09.30. 10:21 - kapanyél

Mégpedig az ottani botanikus kertben, ahol a titánbuzogány (más néven óriáskontyvirág) szeptember 28-án kezdett virágot bontani. A világ legnagyobb és legbüdösebb virágának tartott trópusi növény tudományos neve nagyon beszédes: Amorphophallus titanum, azaz „óriási formátlan pénisz”. És tényleg…

A főleg Szumátrán élő növényt Odoardo Beccari olasz botanikus fedezte fel 1878-ban. Néhány gumót és magot elküldött Firenzébe, amit a gumók ugyan nem éltek túl, de pár mag kicsírázott. A magoncokból küldtek a londoni Királyi Botanikus Kertnek, ahol 1889-ben először virágzott eredeti trópusi élőhelyén kívül.

Azóta a világ számos botanikus kertjében megtalálható. A bázeli példány 20 éves, 255 cm magas és most virágzik harmadszor.

A virág teljes kinyílása 6-8 óra hosszat tart, majd ezután kb. ugyanennyi ideig árasztja kellemesnek egyáltalán nem mondható „illatát”. A messziről érezhető dögszag és a hatalmas méret miatt eredeti élőhelyén sokáig féltek is tőle, a botanikus kertekben viszont kuriózumnak számít, hiszen a virágzásra 7-12 évente kerül sor. Ráadásul az egész csupán néhány napig tart.

A 2012-es virágzás mozzanatai (Fotó: Manuela Schwendener)

Úgyhogy aki most Bázelben jár, ma és holnap még megnézheti élőben a virágzó titánbuzogányt. Egyébként meg érdemes figyelni a híreket, mert bár ritkán virágzik, a világban sok helyen tartanak 1-1 példányt, így szinte minden évben nyílik valahol.

További infók itt.

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: botanikus kert titánbuzogány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása