Ahol fut a kacsa, pusztul a csiga

2014.09.16. 21:46 - kapanyél

A csigák régóta megkeserítik a kertészek életét, főleg, amióta az Ibériai-félszigetről Ausztrián át hozzánk is bemászott, ill. közlekedési eszközökre felkapaszkodva beutazott a spanyol meztelen csiga.

Míg a többi fajta meztelen csiga ellen be-bejönnek bizonyos praktikák, amelyekről korábban már írtunk itt, a spanyol óriás könnyedén átmászik a tojáshéjon, átrágja magát még a kaktuszon is, ha az útjába kerül. Ellene az indiai futókacsa (Anas platyrhynchos f. domestica) a tökéletes megoldás, aki nem csak a kifejlett példányokat fogyasztja nagy lelkesen, de a petéket is felkutatja, akárhol is rejtőznek a kertben.

Mielőtt azonban kacsavásárlásra adnánk a fejünket, érdemes figyelembe venni és átgondolni néhány fontos körülményt.

- Az indiai futókacsa (más néven pingvinkacsa) társas lény, így legalább 2 példányt érdemes beszerezni belőle.

- Ha a vásárlás mellett döntünk, a kertet is elő kell készíteni: már legalább fél évvel korábban nem érheti vegyszer (rovar- vagy gyomirtó, műtrágya, pláne nem csigaméreg!).

- Ahogy más háziállatok, ő is igényel a csigákon kívül egyéb ellátást (etetés reggel és este).

- Vízi állat lévén szüksége van úsztatóra, de erre a célra a meglévő kis kerti tó nem feltétlenül alkalmas. Megteszi viszont pl. egy nagyobb műanyag homokozó.

- A csigák leöblítésére – a szó szoros értelmében is, mert fogyasztás előtt a szárnyasok megmossák a csúszómászókat – itatót is rendszeresíteni kell, nehogy a csigák megakadjanak a kacsa torkán.

- Röpülni ugyan nem, de - ahogy neve is mutatja – futni nagyon tud és szeret is, ezért egy kacsapárra vetítve kb. 500 négyzetméternyi terület az ideális.

- A csigákon kívül a friss zöldségeket is kedveli, ezért a haszonkertet érdemes elzárni tőle, vagy pl. magaságyásokat telepíteni, nehogy a salátaállományunk is kárát lássa a csigamentesítésnek.

- Szárnyasként őt is védeni kell kutyáktól, nyestektől, rókáktól, így a telket is megfelelő kerítéssel kell körbevenni.

- A ragadozók és a hideg elleni védelemként ólra is szükség lesz.

A felsoroltakból látható, hogy körültekintően kell felelős döntést hozni. Ráadásul a futókacsa húsa élvezhetetlen, és tojását sem nagyon ajánlják fogyasztásra, bár ez utóbbival kapcsolatban olvastunk olyat is, hogy hosszabb ideig kell főzni a fertőzésveszély miatt. Magunk még nem kóstoltuk, de lehet, hogy érdemes kipróbálni, hiszen egy év alatt akár 150 tojást is tojnak.

Mindezen körülmények miatt érthető, hogy Ausztriában és Németországban elég népszerű a „Rent-an-Ent”-hálózat, ahol kacsákat lehet kölcsönözni. Gyakorlott kacsatartók azonban nem rajonganak az ötletért, mondván, a kacsa is ragaszkodik a gazdájához, a „lakhelyéhez”, és különben is, kinek jutna eszébe kölcsönadni a kutyáját vagy a macskáját?! Ráadásul néhány nap, hét után, ha eltűnnek a csigafalók a kertből, a nyálkás dögök pillanatokon belül visszatérnek.

Ha minden tényezőt számba veszünk, azért mégiscsak érdemes lehet az indiai futókacsa tartása mellett dönteni, mert a dolgok mai állása szerint nála környezetkímélőbb megoldás nem ismert a meztelen csigák ellen.

Kedvcsinálónak itt egy kis film egy helyes családról.

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: védekezés meztelen csiga indiai futókacsa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása