Jégbe zárt kert

2014.06.11. 11:09 - sztroberri

Idén jó korán csöppentünk bele a trópusi időjárásba, aminek egyetlen pozitívuma eddig, hogy idő előtt és egyszerre élvezhetjük az amúgy egymás után érő gyümölcsöket. A fanyar bogyósok jéggel kombinálva enyhítik a hőség okozta kínt, már a puszta látványuk is felüdülést hoz. Én legalábbis napok óta önkéntelenül ilyen képekbe botlom, úgyhogy meg is osztok néhányat, hátha másnak is segít.

A nagy melegben a megszokottnál is több folyadékot kell inni, ami sokaknak – beleértve magamat is - nem könnyű feladat, mert ez az, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Általában akkor kapunk észbe, amikor már szomjasak vagyunk, pedig jobb lenne azt nem megvárni. Legjobb a sima víz, de az meg unalmas. Viszont feldobhatjuk jégkockába zárt gyümölcsökkel, fűszernövényekkel, és máris egyszerűbben megy az ivás.

 

A kiszemelt gyümölcsöket (eper, málna, egres, ananász, áfonya stb.) pürésítve vagy darabokban is lefagyaszthatjuk a jégkockatartóban. Külön-külön vagy vegyesen egyaránt finom, és folyamatosan új ízeket próbálhatunk ki egy pohár víznek álcázva.

 

Limonádé készülhet úgy is, hogy egyszerűen belefacsarjuk a vízbe a citrom levét, de mennyivel mutatósabb, ha mindez citromhéjjal megbolondított jégkocka formájában történik! Ha ehhez még egy kis jégbe zárt mentát, citromfüvet, netalán levendulát is adunk, a siker biztosan nem marad el. Az epres jégkocka bazsalikomos jégkockával társítva szintén nagyon jó páros.

A fűszernövények leveleit, ill. a bogyós gyümölcsöket úgy tudjuk szépen megfagyasztani, ha a jégkockatartót félig töltjük vízzel, 1-2 órát fagyasztjuk, majd a még nem teljesen szilárd tetejét megbontjuk, és úgy rakjuk bele az anyagot. Ilyenkor már nem tud lesüllyedni az aljára. Feltöltjük vízzel, visszatoljuk a fagyasztóba, és néhány óra múlva már kortyolhatjuk is teljesen egyedi vizünket.

Ugyanez a helyzet a virágokkal is: az ibolya (most már arról lekéstünk, de legközelebb…), a rózsa, a muskátli vagy a levendula virága – persze csak olyané, amit nem ért permetlé) rendkívül mutatós, ráadásul finom is. A rózsát szirmonként, de a kisebb fejeket akár egészben is lefagyaszthatjuk: a romantikus nyári pezsgős vacsora garantáltan felejthetetlen élmény lesz!

 

Aki pedig a családot vagy a vendégeket még jobban le akarja nyűgözni, készíthet virágos és/vagy gyümölcsös jégkoszorút. Ehhez jó szolgálatot tesz a kuglófsütő vagy két különböző méretű, egymásba helyezett, egyenes falú edény. A jégkoszorún tálalt gyümölcssaláta, bólé, akármi szintén nagy sikert fog aratni, akárcsak a jégből készült bor- vagy pezsgőhűtő. Nagy melegben ugyan nem marad meg sokáig, de addigra már bezsebelhettük az elismeréseket és kézcsókokat…

Ugyanezzel a módszerrel tej- és cukormentes "jégkrémet" is készíthetünk.

Ha hinni lehet a Medárd-napi jóslatnak, mely szerint 40 napig olyan marad az idő, amilyen akkor volt, bizony hosszú, forró nyárra kell berendezkednünk. Lesz alkalmunk kísérletezni, hisz a variációk száma végtelen, jégkockatartóból is rengeteg féle kapható már, úgyhogy máris kezdhetjük! Én mindenesetre most kiszedem a petrezselyemkockákat a jégkockatartókból...

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

 

Szólj hozzá! Címkék: szeder muskátli eper bazsalikom ibolya málna jégkocka rózsaszirom

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása