Élő szobrok a botanikus kertben

2014.06.03. 09:44 - sztroberri

Aki volt már a Debreceni Virágkarneválon, vagy legalább képeket látott róla, tudja, milyen lenyűgöző, amikor hatalmas szobrok, tárgyak virágba borulnak. Az így megelevenedett jelenetek azonban csak ideig-óráig látványosak, mert a vágott virágok hamar tönkremennek.

Ezek a pillangók nem Debrecenben röpködnek

A kertművészetnek létezik egy másik változata, az ún. „Mosaiculture”, amikor a szobrok nem hungarocellből készülnek, hanem egy acélháló vázat borít ültetőközeg, amibe egynyári virágokat, moha- és fűféléket, pozsgás növényeket ültetnek, így mozaikszerűen takarják be a felületet. A felszín alá rejtett komplex öntözőrendszer biztosítja, hogy az alkotások mindig üdén és frissen pompázzanak, bármilyen legyen is az időjárás. Az irányzat jeles képviselője az International Mosaiculture of Montreal  nevű nonprofit szervezet, akik világszerte sikeres kiállításokon mutatják be nem mindennapi alkotásaikat.

Aki mostanában Atlantában jár, az ottani botanikus kertben láthatja a kanadai csoport monumentális „élő” szobrait. Az Imaginary Worlds című kiállítás idén már 28 alkotásnak ad helyet: a látogató egyszer csak csavargó gorillák, orángutánok között találhatja magát, de találkozhat gigantikus pillangókkal, kobrával, békával is.

A legnagyobb szobor a 25 méter magas Földistennő, aki a Cascades Garden (Vízesések kertje) bejáratánál már tavaly is fogadta a látogatókat.

Aki tehát az Egyesült Államokban, esetleg éppen Atlantában jár, ne hagyja ki a lehetőséget, hogy Montrálból helybe vitték a szobrokat, mert különben Kanadába kell menni, hogy élőben láthassa ezeket a gyönyörűségeket. Mi pedig, akik októberig, a kiállítás végéig biztosan nem megyünk arrafelé, nézegessünk képeket!

Forrás

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: moha botanikus kert egynyári virág pozsgás növény mosaiculture

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása