Az év gyógynövénye: a citromfű

2014.05.08. 15:04 - sztroberri

Az ilyen frontokkal terhes időszakban az ember lánya a többedik álmatlan éjszakát követő fejfájós nappal után valamilyen gyógyír után kiált. Lehetne az néhány tabletta is akár, de minek mérgezné magát, ha a virágládában ott illatozik az élénkzöld citromfű.

Az orvosi citromfű (Melissa officinalis) egy kisebb házi patikával felér, nem is csoda hát, hogy a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2014-ben az Év gyógynövényének választotta.

Melissa_officinalis01.jpgAz egyik legrégebben ismert és használt gyógynövény sikerrel alkalmazható fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén, azaz mostanság. Kiváló idegerősítő, de javítja az emésztést, serkenti az epeműködést, csökkenti a vérnyomást és gyomorpanaszokra is gyógyírt jelent.

Vírusölő tulajdonsága miatt olajával ősidők óta fertőtlenítik a csípéseket és sebeket, de használják ajakherpesz kezelésére is. Teája akkor is kiváló üdítő ital, ha egyébként nincs semmi panaszunk, de már a levelek illata is nyugtatólag hat, amit illóolajának citrál-, citronellál- és geranioltartalmának köszönhet.

Melissa_officinalis_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-094.jpg

Dél-Európában őshonos, hiszen kedveli a meleget és a fényt, ugyanakkor jól tűri a szárazságot. A kemény fagyokat már kevésbé: nagyon hideg teleken könnyen kipusztulnak a tövek. Meszes talajon érzi jól magát, ahol csak nagy szárazság esetén kell gyakrabban öntözni.

Magról is vethető, de aki biztosra akar menni, mostanában ültessen palántát. Mivel tőből gyorsan terjed, érdemes legalább 30 cm-es távolságot hagyni a palánták között, hogy kedvükre bokrosodhassanak. Jó méhcsalogató, ezt egyéb nevei is bizonyítják: méhfű vagy mézfű. Ezért minden gyümölcsös, virágos kertben jó, ha van belőle néhány bokor.

melissa_officinalis_lemon_balm_flowers_02-08-04.jpg

Némi kapálgatáson kívül nem sok gond van vele, bár a szeptóriás levélfoltosság (Septoria melissae) miatt ledobhatja leveleit. Ha gombaölő szert használunk, alkalmazása után legalább 2 hétnek el kell telni (vagy amennyit a csomagoláson írnak), mielőtt a leveleket fogyasztanánk. A kártevők közül a levéltetvek, a földibolhák és a kabócák megjelenésére lehet számítani.

citromfű_1.JPG

Az árvacsalánfélék családjának tagjaként bátran használható a rokonokkal, pl. a mentával együtt. Bár inkább gyógynövényként ismert, bármibe tehetjük, amihez illik a citrom: halételek, édességek, gyümölcssaláták, hogy csak néhányat említsünk. Nálunk egy rendkívül egyszerű felhasználási módja dívik: nagy nyári melegekben egy 1,5 literes ásványvízbe beletuszkolunk néhány menta- és citromfűlevelet, lehűtjük, majd jól megisszuk.

Ha a leszüretelt leveleket el szeretnénk rakni ínségesebb időkre, érdemes gyorsan megszárítani, mert hamar foltosodni kezdenek. Bár mellékhatásai nem ismertek, terápiás célra – ahogy más gyógynövényeket is - csak szakember tanácsára és adagolása szerint fogyasszuk. Napi 1-2 csésze citromfűtea azonban biztosan nem árt meg.

Forrás itt, itt és a képekre kattintva.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: menta fűszernövény gyógynövény citromfű palánta tőosztás Melissa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása