A Föld napja - Szedd a szemetet, ne edd!

2014.04.22. 08:58 - kapanyél

Az első Föld napját 1970. április 22-én tartották Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére. 20 évvel később az időközben alternatív energiaforrások kutatójává és szakértőjévé lett alapító és barátai már egy világmozgalom részeseiként hívták fel a figyelmet az ökológiai válságra.

Föld napja zászló.jpg

Magyarország 1990 óta tagja a mozgalomnak, melynek egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Ennek jegyében országszerte szerveznek programokat, amelyekbe igyekeznek bevonni a pedagógusokat és a gyerekeket, hogy minél korábban kezdődjön a környezettudatos életre való nevelés. Van, ahol megtisztítják a környéket a szeméttől, máshol fát, virágot ültetnek, magot vetnek, vagy éppen 1 napra lemondanak a húsevésről.

hm_open.jpg

Ez utóbbi a „húsmentes hétfő mozgalom” célja, amelyhez idén a húsvét miatt kedden is lehet csatlakozni. Ha 1 ember 1 évig heti 1 napon nem eszik húst – már 100 kg-mal kevesebb a szén-dioxid a légkörben! Kiszámolták, hogy 1 kg marhahús előállítása során 27 kg szén-dioxid kerül a légkörbe, és a gazdálkodás helyszínétől függően 13 000 - 66 000 liter vizet is igényelhet (a takarmány megtermelésétől az állat tartásán és feldolgozásán át), mire az asztalunkra kerül. A cél persze nem az, hogy mindenki vegetáriánus legyen, de heti 1 nap szünet már nagy segítség a Földnek. Ezért is szeretnék, ha minél többen (iskolai büfé, menza, kantin, étterem) csatlakozna a „klímabarát tányérnak” is hívott mozgalomhoz.

A Nemzetközi Föld Napja Hálózat idei fő célja a települések zöldítése: arra buzdítanak mindenkit, termesszen fűszereket, zöldségeket és gyümölcsöket erkélyen, óvoda- és iskolaudvaron, saját vagy közösségi kertben. Ennek jegyében ma világszerte helyi idő szerint 18 órakor lehet csatlakozni az „Ültess magot a Föld napján!” programhoz. Budapesten Újbuda vesz részt ebben, este a Bikás Parkban lesz közös magültetés. Aki korábban ér oda, még jógázhat is egyet.

Cikk6_kép4.jpg
A zalacsányi tanösvényen ma faültetéssel egybekötött túra várja az érdeklődőket Zalaerdő Zrt. Szervezésében, Kaszón pedig szemétgyűjtés lesz egész délelőtt az erdőben, melynek jutalma egy kaszói vadgulyás ebédre. Részletek itt.

Aki igyekszik, még odaér Királyrétre, ahol 13 órakor kezdődik a föld napi hajtányverseny: az útvonalon a mai naphoz kötődő természetismereti kérdéseket kell begyűjteni. Nem a gyorsaság, hanem a pontos válaszok lényegesek, így értékes ajándékokat nyerhetnek a résztvevők. Részletek itt.

Aki ma nem ér rá, vagy az eső nem engedi, hogy kidugja az orrát, ne csüggedjen, a Föld napi programok hétvégén is folytatódnak: április 26-án, szombaton Vinyén (előzetes regisztrációhoz kötött) facsemete-ültetés, de akinek nem jut névre szóló fácska, az is jól érezheti magát a szabadtéri programokon vagy a Cuha-szurdokban túrázva. Részletek itt.

A Békatutaj Egyesület szervezésében szombaton a Tisza-tónál is lesz dolog: Poroszló környékét szeretnék megszabadítani a szeméttől. Bátrabbak kenuval a vizet, a szárazföldet jobban kedvelők a partot tisztíthatják meg. Jutalmul bográcsból kapják az uzsonnát. Részletek itt.

Ugyancsak szombaton Budapesten nemcsak a környezetért tehet valamit, aki a Gellérthegyen segít a virágültetésben. A 14 000 növény beültetése egyben Guiness-rekordkísérlet is, aminek bárki részese lehet. Az egész napos program részletei itt.

kishantos.jpg

Végül, de nem utolsósorban, a programsorozat kapcsán nem hagyhatjuk ki Kishantost sem, ahol pillanatnyilag a Föld napja mozgalom elveivel és a józan paraszti ésszel homlokegyenest ellentétes dolgok történnek. Hogy mégis maradjon valami 20 év munkájából, holnap, április 23-án 17-19 óráig szétosztják a kishantosi biovetőmagokat a budapesti Kossuth téren, a Vidékfejlesztési Minisztérium előtt. A szervezők azt szeretnék, ha ezek a magok termékeny talajba kerülnének kertekben, virágládákban vagy cserépben. A FB-on meghirdetett esemény részletei itt, Kishantosról pedig itt olvashattok.

A szemetet szedjétek, ne egyétek, ültessetek, vessetek - de ne csak ma! További érdekességek, programok itt.

Szólj hozzá! Címkék: faültetés magvetés Föld napja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása