Indul a fűnyírás

2014.04.17. 18:24 - kapanyél

Ha a fűnyírásnak lenne hagyománya, akkor csak Szent György napján, április 24-én kellene kezdeni tologatni a gépet. Már csak azért is, mert átlagos évben a pásztorember ilyenkor ereszti ki a legelőre jószágait. A tapasztalat szerint ugyanis ekkor már képes eltartani az állatot a friss növekmény. Az okoskodást a hobbikertészek nyelvére fordítva: április végén már biztosan elő kell venni a fűnyírót. Sok öntevékeny kerttulajdonos számára a fűnyírás jelenti a kertészkedés csúcsát. Ez csak részben igaz, de nagyon fontos, hogy e rabszolgamunkához milyen segítséget, gépet választunk.

150_Years_of_Mowers_-_In_the_park-e1393173020673_1.jpgA fűnyíróknak múzeumuk is vanA mostani melegebb napok már igazán fűnyírásra valók. A gépkereskedők mondják, ilyenkor mindenkinek kedve támad sebesen levágni az első tavaszi zsendülő füvet. Ehhez vagy a régi vagy új gép kell, legyen az tologatható, légpárnás vagy damilos.

Általánosságban elmondható, hogy 200-300 m2 területre elegendő a legkisebb, 1-1,6 kW-os, elektromotoros készülék. Nagyobb felületre, vagy ahol nem oldható meg egyszerűen az elektromos vezeték csatlakoztatása, ajánlatosabb benzinmotoros gépet vásárolni. A legkisebb benzines szerkezet motorteljesítménye is 2 kW-nál kezdődik, de esetenként a 4 kW-ot is eléri, az önjáró gépekről nem is beszélve. A nagyobb teljesítménytől egyrészt nagyobb vágószélességet, vagyis nagyobb nyírási teljesítményt várhatunk el, de az erősebb motor jobban meg is birkózik a magasra nőtt fűvel.

928398.JPGKisebb kertekben hatékony lehet a kézi fűnyíró is

Az elektromos gép mellett szól a csendesebb működés, emellett nincs büdös kipufogógáz, azonnal üzemkész, és karbantartása legfeljebb a rendszeres tisztításra korlátozódik. Hátrányai közé sorolható az elektromos kábel, amit életveszélyes elvágni, nedves fűben pedig a készülék egyáltalán nem használható.

A választáskor a teljesítményadatokon kívül érdemes a vágásszélességet is figyelni. Egy 32 centiméteres vágásszélességű gép mögött – optimális fordulókat feltételezve – 3,2 kilométert kell gyalogolni, hogy egy 1000 négyzetméteres gyepfelületet sikerüljön levágni. 40 centiméternél a távolság már csak 2,5 kilométer, és a nagyobb kategóriára jellemző 52 centiméternél már „csak” 1,9 kilométer. A legutóbb az okos telefonommal elérhető program segítségével lemértem, hogy egy 3600 négyzetméteres kertben, egy 55 centis mulcsoló gép mögött másfél óra alatt több mint nyolc kilométert rohantam.

Tondeuse-La-Plus-Rapide-1.jpgA szezon előtt ez az 1000 köbcentis,109 lóerős fűnyíró felállította a kategória világrekordját, óránként 187,60 kilométeres sebességgel. Állítólag a füvet 45-tel nyírja...

Ahol gyep van, ott a levágott fű összegyűjtése, elhelyezése is gondot jelent. Műkedvelőknek szánt fűnyírót már nem is gyártanak levehető fűgyűjtő nélkül, de a levágott füvet a gyepen is lehet hagyni, majd külön munkafázisban, begyűjtő gereblyével összeszedni. A nagyobb fáradsággal járó módszer előnye, hogy a nyesedék kevesebb, hiszen a szikkadó fű sokat veszít tömegéből.

Jó munkát!

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: április fűnyíró fűnyírás gyep czauner péter nyesedék

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása