Minden kertben lehet tó - csak ne így!

2014.04.08. 23:33 - kapanyél

A kerti tó - a rendelkezésre álló helytől függetlenül - egyre nagyobb divat, és tényleg akár egy lavórral, vagy némi ásással és tófóliával bárhol létrehozhatunk egy kis „vizesblokkot”. A blogon korábban már többször esett szó a különböző méretű tavakról, amelyek kialakításánál fontos, hogy néhány szabályt szem előtt tartsunk.

paddal.jpg1. Az első és legfontosabb a hely kiválasztása: az ideális az, ha csak a reggeli órákban rövid ideig éri a nap, mert egyébként a víz hamar felmelegszik, ami kedvez az algaképződésnek. Ha a tűző napra került a tó, később már nehéz korrigálni a hibát, bár a déli oldalra ültetett magas növényekkel, vagy nagy levelű tavirózsákkal némileg javítható a helyzet.

 vízeséssel.jpg

2. Ha egy vagy több fa közelébe építettük a tavat, akkor az árnyékolást ugyan megoldottuk, de a lehulló levelek sok bosszúságot okozhatnak, mert a tó iszaposodásához vezetnek. Még komolyabb gond, ha diófa vet árnyékot, mert a vízbe hulló levelekből a tó egész életközösségére veszélyes anyagok oldódnak ki. Ezért lombhulláskor mindenképpen feszítsünk ki hálót a víz fölé, hogy felfogja a leveleket.

árnyék.jpg

3. Ha túl sekély a meder, nem élnek meg a vízinövények, pl. a közkedvelt tavirózsa, amely legalább 100 cm mélységet igényel ahhoz, hogy biztonságban átteleljen.

lotus.jpg

4. Gyakori hiba, hogy túl meredek a part, nincsenek benne ültetőlépcsők. Így egyrészt le kell mondanunk a sekélyebb vízben élő mocsári növényekről, másrészt a vízhez látogató kis állatok (sünök, békák, de akár saját macskánk) halálát is okozhatjuk, mert nem tudnak kimászni a vízből.

5. Ha túl kevés növényt ültetünk, azzal is az algaképződést segítjük elő. A megfelelően szintezett meder parti részébe ültessünk mocsári gólyahírt, mocsári nőszirmot, réti füzényt. Kb. 50 cm mélyre mehet a tündérrózsa és a gyékény. Úszónövénynek kolokánt, békatutajt és víziboglárkát válasszunk.

Stratoides_aloides_kolokán1.jpg Kolokán

6. Óvatosan a halakkal! A túl sok hal ürülékével felborítja a tó egyensúlyát, megindul az algásodás. A megfelelő arányokról részletek itt.

hal.jpg

7. Kisgyerekes és/vagy neveletlen kutyás családban érdemes meggondolni a tóépítést. Ha semmiképpen nem tudunk lemondani róla, biztonságot adhat a víz felülete alatt kifeszített háló vagy a körbekerítés.

Ha ezt a néhány szabályt betartjuk, akkor viszont nem kell lemondani a saját kerti tóról, mert egyébként sok örömet okoz. Persze, az előbb-utóbb megjelenő békák hangosak, de még mindig jobb őket hallgatni, mint a szomszédok veszekedését…

Forrás itt, itt és a képekre kattintva.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: hal meder kerti tó tófólia tavirózsa dézsató mocsárkert

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása