Vetőszalag házilag

2014.03.25. 10:42 - sztroberri

Talán 2 éve lehetett, hogy anyósom elszalajtott minket a legközelebbi gazdaboltba sárga- és fehérrépamagért. Sárgarépából csak vetőszalag volt aranyárban, de az eladó megnyugtatott, hogy nagyon megéri, mert egyenletesen nő ki, nem kell egyelni, és a gaznak sem marad hely.

MacKenzie-vegetable-garden.jpg

Egyelni tényleg nem kellett, mert a kb. 2 m-es szalagból összesen alig kelt ki néhány mag. Viszont az ötlet jónak látszott, úgyhogy kicsit utánanéztem, és kiderült, házilag nagyon egyszerű, és főleg költséghatékony a vetőszalaggyártás.

seedstrips1.jpg

Nem kell hozzá más, mit néhány csík újságpapír (fekete-fehér), vagy konyhai papírtörlő, esetleg WC-papír, liszt, víz, vagy vízben oldódó ragasztó, na meg a vetőmag. Ha mindez megvan, felgyorsulnak az események: a papírt kb. 2 cm-es csíkokra vágjuk, a lisztből és vízből sűrű masszát keverünk. A vetőmag csomagolásán javasolt távolságra kis pöttyöket csöpögtetünk belőle (vagy a ragasztóból), és belenyomkodjuk a magokat.

012-1.jpg

A későbbi meglepetések elkerülése végett a különböző zöldség- vagy fűszerféléket más-más színnel is megjelölhetjük. Ehhez legjobb az ételfesték.

2585398_f260.jpg

Ha megszáradt, elültethetjük, de ajándéknak is jó ötlet, ha különböző növényekből 1-1- vetőszalagot készítünk, és csinos, feliratozott, instrukciókkal ellátott dobozkában átnyújtjuk.

014-1.jpg

 022-1.jpg

Játéknak sem utolsó: a papírcsíkokat formára is vághatjuk, így a magokból kirakhatunk szövegeket, pl. a csemeté(i)nk nevét. Jó móka lesz nekik is a kertészkedés, amikor munkájuk gyümölcseként a saját nevüket látják a veteményeben, mondjuk madársalátából kirakva.

A vetőszalagokat a megfelelő időben egyszerűen elültetjük, locsoljuk, és ha szerencsénk van, a vízben feloldódik a papír vagy a ragasztó, és csak a kívánt magoncok kelnek ki egymástól megfelelő távolságban. Ha mégsem, legalább nem került sokba…

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: magvetés vetőmag gyom vetőszalag egyelés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása