Készítsünk növényterráriumot!

2014.02.26. 08:59 - kapanyél

Levelet kaptunk: "Kedves Kapanyél! Van egy csudás gömbakváriumom és megtölteném. Szeretnék érdeklődni, hogy is kell ezt összeállítani. Milyen rétegek kellenek stb:) Segítesz?"

Természetesen segítünk Szilvinek, és feltehetőleg nemcsak neki. Gömbakvárium sok családban akadhat, miután most már 4 éve, hogy tilos ilyenben halat tartani.

hal-izu-viz-cicaknak-_1.jpg

A jogkövető haltartók nyilván azonnal beruháztak egy nagy akváriumra, ahol az egy szem aranyhal végre halhoz méltó környezetben úszkálhat szabadon. A gömbakvárium pedig ott porosodik valamelyik sarokban vagy a pincében. Ne tegye! Vegyük elő és készítsünk növényterráriumot; egyszerű, mutatós, gyerekprogramnak se rossz, úgyhogy minden mellette szól.

Sokféle növényt használhatunk a terráriumhoz, a lényeg, hogy szeressék egymást és a párás környezetet. A kisebb broméliák (pl. szakállbromélia), pozsgások, páfrányfélék, borostyánok, egyes orchideafélék, de még a fokföldi ibolya is jól érzi magát benne.

- Ha kiválasztottuk a növényeket, már csak néhány lépés, és készen is vagyunk.

- Az átlátszó – elég széles szájú - üvegedény (lehet nagyobb befőttesüveg, bármilyen szép díszüveg) aljára terítsünk drénréteget. Ez általában nagyobb kavics szokott lenni, de többfélét is keverhetünk.

- Erre jön egy réteg virágföld, amit keverhetünk kaktuszfölddel, lazíthatunk apró kaviccsal is (főleg, ha pozsgásokat ültetünk bele).

- Miután kipróbáltuk a legtetszetősebb elrendezést, beültethetjük a növényéket, vigyázva, nehogy letörjük a leveleket.

- Óvatosan és szerényen locsoljuk meg, majd a tetejére is jöhet egy réteg díszkavics (akár színes is). Aki szereti az apró dísztárgyakat, rakhat a „mini őserdőbe” néhány állatkát is.

00c11a9378b41c0c8f809c3af3cf886a.jpg

Ezután már csak a nagyon óvatos locsolás marad: ezek a növények se a túl sok, se a pangó vizet nem szeretik, ráadásul egy idő után elég ronda is tud lenni az edény alja és oldala a lerakódott cuccoktól.

Ajándéknak is kiváló: egyszerű, mégis egyedi.

f73f35bbbc44d7f0aece3b9dba3120a3.jpg

Ha valaki mégsem hinné el a leírás alapján, hogy könnyen el tudja készíteni, itt megbizonyosodhat róla:

Miután fent említett rendelet szerint madarakat sem lehet már kör alakú kalitkában tartani, annak újrahasznosításán is érdemes elgondolkozni...

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: orchidea akvárium borostyán pozsgások terrarium szukkulens

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása