Tavaszváró ablakpárkány

2014.01.09. 10:00 - Czauner Péter

Bár még tél sem volt, ettől függetlenül ahhoz, hogy az előbb-utóbb csak megérkező fagyok elmúltával rövidebb életű haszon- vagy dísznövényeket palántázni lehessen, január közepétől már kellene vetni a magokat.

okamniancegallyhochet.jpgCsak akkor érdemes a magvetéshez fogni, ha már minden kellék otthon van

Ahogy sok árutermelő kertész, úgy a hobbikertészek egy része is kész palántákat vásárol. A lelkes növénybarátok többsége viszont magot gyűjt vagy szaküzletben, csomagküldőnél vásárol, és maga próbálkozik. Sokan nem is gondolnak rá, de a házilagos palántaneveléssel sok pénzt lehet megtakarítani: az egy-két virágpalánta árába kerülő vetőmaggal 20-100 apró növény felnevelhető. Igaz, hogy az olcsó palántanevelés azt is jelenti, hogy csöpögő, néha áporodottan illatozó földdel teli tejfölös poharak garmadájával kell hónapokig együtt élni. Persze lehet mindezt családbarát módon is gyakorolni. Ez viszont már nem kevés pénzbe kerül. Ehhez hajtató edényt, kis cserepeket, sokféle segédeszközt kell beszerezni. Már kaphatóak elővetett tálcák is. Ezzel nincs más teendő, mint megfelelő helyet találni neki, a védőfóliát eltávolítani és már csak az öntözővízről kell gondoskodni.

semis-dahlia-l650-h474-c.jpgA magvető készülék nem drága, viszont hasznos

A magvetéshez, palántaneveléshez az általános virágföld tökéletesen megfelel, de vásárolható palántanevelő föld is. Ehhez lehet kevés kókuszföldet keverni, hogy jó laza legyen. Ebből a szempontból feltétlenül szerencsés az, akinek vakondja is van. A morzsalékos földből álló vakondtúrás ideális vetőközeg. Természetesen nem most télen kell csákánnyal szétverni a kupacokat, hanem előre illik gyűjtögetni.

Az apró magvak vetésekor ügyelni kell arra, hogy megfelelő mélységbe és állandóan nedves földbe kerüljenek. A kibúvás után ritkítani kell az állományt. Ha a hajtások már nagyobbacskák, túlélnek egy átültetést is, hogy immár egyedileg növekedjenek erős, kiültethető növénnyé.

62717654_p.jpg

A tojáshéj is ügyes nevelőedény, ráadásul hasznos talajjavítókat tartalmaz

Az egynyári virágok közül érdemes bojtocska, büdöske, oroszlánszáj, illatos ternye, kakastaréj, nyári viola, törpe dália – hogy csak néhányat említsek – palántát nevelni. Magvaikat lehet vásárolni, cserélni és szedni is. A legegyszerűbb vállalkozás a vásárlás. Mielőtt a fajokról, fajtákról döntenek, érdemes megismerni őket. A zacskók hátsó oldalán is olvasható praktikus vetési, palántázási tanács. Ahhoz azonban, hogy olyan növényeket sikerüljön felnevelni, amelyek a zacskón lévő fotókon láthatók, ennél több tudásra van szükség.

petersilie653572.jpgHa minden jól sikerül, pompás palánták lesznek a magokból

A magok megvétele előtt feltétlenül tájékozódni kell arról, hogy milyen idősek. Vannak olyanok, amelyek több évig is megőrzik csírázóképességüket, de fő az óvatosság. Erre akkor is jobb ügyelni, ha a magot kertésztárstól kapja valaki.

A saját maggyűjtésnél tudni kell, hogy a továbbnevelésre kiszemelt „anyanövény” genetikai értelemben állandónak tekinthető fajta vagy hibrid. Utóbbiaknál ugyanis az utódok alakja, levelének, virágszirmainak színe eltérhet.

Az importált magvakkal nem árt az óvatosság: vannak olyan spanyol, olasz fajták, amelyek kikelnek ugyan, de a növény képtelen a klímánkon megélni.

Semis-Lin-rouge.jpgHa kevés a fény, felnyurgul a palánta

A vetőmagtasak a már emlegetetten túl más fontos információt is hordoz: ha például a vetési ajánlatban az ősz szerepel, akkor biztos, hogy a magoknak szükségük van egy fagyperiódusra (jarovizáció, vernalizáció). Ha viszont a zacskón szereplő másik (zárolási) dátumból az derül ki, hogy a cég nyáron vagy ősszel csomagolta a magot, akkor biztos elmaradt a hideg periódus. Főleg a mérsékelt övi, kontinentális klímán élő növények magjainak van szükségük a csírázás előtti hideg ciklusra. A vetőmagtermelők, akik ősszel gyűjtik a magokat, védett helyen raktározzák, majd hobbitasakokba csomagolják azokat. A forgalmazók meg nem biztos, hogy külön fagyhatásnak teszik ki a magokat. Holott erre egyes fajok – például az árvácska, bíbor lobélia, harangláb, iszalag, lángvirág, levendula, sárkányfű, szarkaláb, szegfű, veronika, vörös gólyaorr, zsálya – esetében szükség lenne. E magvak hűtőszekrénykúrával becsaphatók. Faja válogatja az egy-két héttől több hónapig tartó 4-5 fokon való hűtést. Például a fekete hunyor és a sárga liliom két hétre a fagyasztó hidegére vágyik. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy egyes hűtők elvonják a nedvességet a belsejükből. Ezért jól záródó dunsztosüvegbe kell a (tasakos) magokat helyezni.

macs.jpgErre még mindenkinek várni kell...

3 komment Címkék: magvetés vetőmag palánta vernalizáció vakondok egynyári virág tojáshéj czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2014.01.09. 12:30:59

Ez nagyon hasznos volt, köszi!
Egyébként most aktívak a vakondok, lehet menni földet szedni. A zellert ráér februárban elvetni, igaz?

Morgan kapitány (törölt) 2014.01.18. 22:33:30

Milyen mázli, hogy ilyen gyorsan válaszoltok a kérdésekre...

kapanyél 2014.01.19. 14:15:13

@Morgan kapitány: Bocs. Rá. Még márciusban is.
süti beállítások módosítása