Fura halloween-növények

2013.10.30. 11:00 - kapanyél

Ahogy közeleg All-Hallows-Even, azaz a pogány eredetű Halloween éjszakája (október 31.), mindenhol töklámpás-készítési ötletekbe, faragási útmutatókba botlunk. E nappal kapcsolatban  – akár megtartjuk, akár nem – mindenképpen eszünkbe jut az ördög, a pokol, a szellemek, boszorkányok, kísértetek, akik ezen az éjszakán összezavarják az élőket, és persze a hiedelmekhez kapcsolódó állatok: pókok, denevérek is.

A természet szerencsére e napon sem hagy cserben bennünket, hiszen jó pár növénnyel megteremthetjük a halloweeni hangulatot. Nézzünk néhány példát:

ÖRDÖG

ördögnyelv.jpgTüskés anyósnyelv

Több növény nevében is megbújik az ördög. Az angolban „devil’s thorn”-nak (ördögtövis) nevezett Solanum pyracanthum viszont magyarul tüskés anyósnyelv, ki tudja, miért… Mindenesetre a növény színe gyönyörű, tüskéi pedig ijesztőek, így jól illenek az alkalomhoz. Ha a májusban vetett magról nevelve megmarad, kb. ilyentájt már akár 2 méteres is lehet. Termése enyhén mérgező.

SZELLEMEK

orchidea.jpgSzellemorchidea

A szellemek egyik növényi képviselője az amerikai szellemorchidea (Dendrophylax lindenii), amelyet Kuba mocsaras erdeiben fedeztek fel 1844-ben. E veszélyeztetett orchideafaj június-augusztusban hozza almaillatú fehér virágait. „Magyar” párja a levéltelen bajuszvirág (Epipogium aphyllum), amely angolul szintén "ghost orchid", azaz szellemorchidea, de ezt nem kinézetének, inkább rejtélyes életmódjának köszönheti: kiszámíthatatlan, hol bukkan fel a természetben. Nagyon ritka, nálunk is csak kb. 10 példánya él vadon. Eszmei értéke 100 000 forint.

507px-Epipogium_aphyllum_flowers.jpgLevéltelen bajuszvirág

Ha már a szellemvilágban járunk, érdemes megemlíteni a Woodoo-liliomot (Amorphophallus rivieri), amelynek furcsa kinézetű virágára 8-10 évet kell várni. A gumóból közvetlenül kibújó virág „illata” rothadó húséra emlékeztet, ezért néha hullavirágnak is hívják. Minden része mérgező, de ha valaki olyan szerencsés, hogy éppen most virágzik nála egy példány, az biztosan távol tartja a háztól a szellemeket!

Amorphophalus rivieri1.jpg

PÓKOK

Golden_Rattail_Cactus_(Cleistocactus_winteri)_(3103268721).jpg

A Cleistocactus winteri kaktusz kinézetre olyan, mintha számtalan madárpók kúszna ki a cserépből. Érdekes módon sok pozsgás „sző hálót”, pl. a pókhálós kövirózsa (Sempervivum arachnoideum) is, amelynek bolyhos szőrei teljesen olyanok, mintha egy igazi pók hálója terítené be.

kovirozsa1.jpg

DENEVÉREK

Lehet, hogy környezetünkben nem szívesen találkozunk velük, de pl. a fekete denevérvirággal (Tacca chantrieri) felidézhetjük őket. Az Ázsiából származó növény lilásfekete virágai olyanok, akár a denevérszárnyak.

denevervirag-tacca-chantrieri_1.jpg

Ha pedig nem félünk szembenézni egy denevérrel, éppen nekünk való a Mexikóból származó denevérarcú cuphea (Cuphea llavea), amelynek vörös és sötétlila virágai megannyi ránk bámuló denevérpofára hasonlítanak.

denevérarc.jpg

Ha valakinek hasonló "halloween"-növényei vannak, ne habozzon megosztani velünk, hogy közkinccsé tehessük.

Aki maradna a tökfaragásnál, rengeteg ötletet talál itt, az utca legjobb tökét pedig itt találja.

Ötlet innen, források a képekre kattintva.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: halloween pók denevér orchidea kövirózsa anyósnyelv

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása