Mit csináljunk a hétvégén?

2013.10.19. 08:30 - pitypalang

Erre a hétvégére is igazi kertészkedős-kirándulós időt ígérnek, úgyhogy ne ücsörögjünk a szobában!

P1020138 másolata.JPG

- Ha még nem tettük, a dáliagumókat szedjük fel, és tegyük száraz, hűvös helyre. A kardvirággal és a gumós begóniával is ez a tennivaló. Gumóikat legjobb, ha homokba tesszük.

- Most ültethetünk még bogyósgyümölcsű bokrokat, szabadgyökerű gyümölcsfákat, cserjéket, rózsákat.

- A földiszeder vesszőit vágjuk le, és a nyesedéket hagyjuk a bokor alatt, mert véd a fagytól.

- A balkonládákba is most ültethetjük a teraszra, erkélyre szánt virágok hagymáit.

- A gyepről folyamatosan szedjük fel a lehullott leveleket, de a fák, bokrok tövében hagyjuk ott. A hasznos rovarok áttelelhetnek az avarban.

Szerencsére ezen a hétvégén is sok program közül válogathatunk:

Aki szeret kirándulni, és éppen Baján van, 10-kor még elérheti a Gemenc Zrt. Kikötőjéből induló sétahajót, amely az Avartaposó túra helyszínére viszi az érdeklődőket.

Eger közelében, Szarvaskőben szombaton a csipkebogyóé a főszerep: lehet túrázni, csipkebogyót szedni, hecsedlit főzni. Programok itt.

Noszvajon a birsünnepen sajátíthatjuk el a birsalmasajt készítésének fortélyait, és aki nem evett még birsalmás bablevest, szintén ott a helye!

A Hortobágyon egész hétvégén Daruünnep. A komolyabb fagyokig nálunk maradó darvak száma az utóbbi időkben már 80-100 ezerre nőtt, így elképzelhető, micsoda látvány, amikor késő délután csapatokban húznak a halastavakhoz, ahol az éjszakákat töltik. További részletek itt.

A másik nagyon látványos esemény a hétvégén Tatán az Öreg-tavi nagy halászat, amit 400 méteres húzóhálóval végeznek. A kifogott halakat nemcsak nézni, de enni és venni is lehet. 

Budapesten a Petőfi Csarnokban szombat-vasárnap Országos Kisállat- és Növényvásár.

Szép hétvégét!

3 komment Címkék: programajánló csipkebogyó birsalma mit csináljunk a hétvégén

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2013.10.19. 19:12:32

"A gyepről folyamatosan szedjük fel a lehullott leveleket"

Miért?

alisarboissay 2013.10.19. 19:46:10

@Mária: azert mert altatta "elmulik" a fü es lehet ujra ültetni.

pitypalang 2013.10.19. 19:54:42

@Mária: Azért, mert az avar alatt befülled a gyep, és a gombás fertőzések is jó táptalajra találnak. Ahogy az előttem szóló is mondta: "elmúlik" a fű.
süti beállítások módosítása