Mit csináljunk a hétvégén?

2013.09.28. 08:00 - pitypalang

Szombatra napsütéses szép őszi időt mondanak, és vasárnap is csak a dél-nyugati országrész kezd beborulni, máshol még érdemes kirándulást, kerti munkát tervezni. Aki a tegnapi programajánlóban nem talált kedvére valót, vagy úgy dönt, a saját kertjében tölti a hétvégét, akad azért ott is tennivaló.

 szőlő2.jpgFotó: Höltzl Éva

- Sok helyen ezen a hétvégén szüretelnek, szednek téli almát, körtét, diót.

- A  tavaszi hagymásokat – főleg a tulipánt- még mindig nem késő elültetni. Ha nefelejccsel, szarvacskás ibolyával és sárgaviolával ültetjük, a hagymások elvirágzása után is sokáig gyönyörű lesz a virágágyás.

- Elkezdhetjük az évelők, pl. a pünkösdi rózsa, szívvirág, kerti tollbuga (Astilbe) tőosztását.

pünkösdi rózsa3.JPG

- Most időszerű a levendula őszi ültetése, amiről nemrég már írtunk itt.

- A fatörzsekre már felerősíthetjük az enyves gyűrűt a nagy téli araszoló nősténye ellen.

- Szeptemberben rakja le petéit a nagy barna csupaszcsiga korhadt fadarabok, lehullott levelek alá, és ha jó az időjárás, a kis csigák még az ősz folyamán kibújnak. Akinek nincs indiai futókacsája, jó, ha folyamatosan figyeli a talajt, eltávolítja a lehetséges peterakó helyeket. A csigákat lehetőleg még peterakás előtt érdemes összegyűjteni, vagy eleve távol tartani őket az ágyásoktól. Ez lehet sörcsapdával vagy durvára tört náddal és faforgáccsal, mert a szúrós anyagot a csigák elkerülik.

gomba.jpg

Ha pedig valaki gombászni indulna, tájékozódjon előtte, mert a vadászati idény miatt sok helyen bizonyos időszakokban tilos és életveszélyes az adott területen tartózkodni! (Pl. az Északi-középhegységre vonatkozó korlátozások itt.) A leszedett gombát pedig mindenképpen ellenőriztessük!

Szép hétvégét!

Szólj hozzá! Címkék: gomba meztelencsiga mit csináljunk a hétvégén

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása