Mit csináljunk a hétvégén?

2013.09.07. 09:00 - pitypalang

A hétvégére szép napos, meleg időt mondanak, utána pedig jön az eső, úgyhogy érdemes most egy kis időt a szabadban, pl.a kertben tölteni.

szőlő2.jpgFotó: Höltzl Éva

- Folytatódik a gyümölcsszüret: szilva, szőlő, körte, alma. Az alma akkor elég érett, ha egy csavarással elválik a szárától. A lepotyogott gyümölcsöt is szedjük össze, így megelőzhetjük a betegségek (pl. monília) terjedését.

- Ha még szépek a virágaink, várhatunk az őszi ültetéssel. A hagymások közül csak a nárcisznak fontos, hogy minél hamarabb földbe kerüljön, a tulipánnal akár novemberig is ráérünk.

- Az elvirágzott egynyári növényeket szedjük ki és tegyük a komposztra.

- A letermett ágyásokat bevethetjük zöldtrágyának való növényekkel, melyek lazítják a talajt (mustár, here, fekete nadálytő).

- A paradicsom felső virágait csípjük le, ezekből már úgysem fejlődik termés, csak elveszik az energiát a növénytől-

- A nyárra kitett szobanövényeket ideje visszavinni a lakásba, mert az éjszakák már egyre hűvösebbek. Vizsgáljuk át a leveleket, nehogy behurcoljunk valamit vagy valakit a szobába.

Aki Miskolc közelében tölti a hétvégét, ma érdemes kilátogatnia Lillafüredre, ahol a Kisvasutak Napja alkalmából az erdei kisvasút állomásain remek programok várják.

Ma van a csak Magyarországon élő rákosi (korábban érthető okokból parlagira átkeresztelt) vipera napja, aminek örömére a Szegedi Vadaspark és a Nyíregyházi Állatpark is sok érdekességgel várja a hüllők szerelmeseit.

Makón pedig két napig minden, ami hagyma! A Nemzetközi Hagymafesztivál örömére a Hagymaház környékét ellepi a hagyma, meg persze minden más program is.

Budapesten csak áttételesen szólnak növényekről a programok: a Józsefvárosi Főzdefeszten a komlóból készült kézműves söröket, és a Mátra lábánál termett almából préselt almalét és cidert (almaCID) kóstolhatja meg a közönség.

Szép hétvégét!

Szólj hozzá! Címkék: alma szilva programajánló szüret vöröshagyma szőlő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása