Mit csináljunk a hétvégén?

2013.08.16. 17:30 - pitypalang

Szép hosszú, nagyjából megint hőséghez közelítő meleg hétvége – hét eleje vár ránk. A Balaton állítólag megtelt, viszont augusztus 20-ra az időjárás azért tartogat némi izgalmat: „viharos széllel, többfelé záporral, zivatarral hidegfront érkezik”- írja a köpönyeg.hu. De addig is locsolni kell, nem is keveset!

watering-flowers-with-a-watering-can.jpg

- A rózsaágyásokat augusztus közepétől már ne trágyázzuk, a hajtásokat hagyjuk beérni, hogy télen ellenálljanak a fagyoknak.

- Ugyanez vonatkozik az átteleltetni kívánt dézsás növényekre, hogy náluk is lezáruljon a hajtásfejlődés.

- Most lehet szamócát ültetni, vagy a régi ültetvényt felújítani. Az elöregedett leveleket távolítsuk el, az ültetvényt trágyázzuk meg.

- Folytatódik a betakarítás: mángold, paradicsom, paprika, őszibarack, ringló, szilva, ribiszke, egres. Ez utóbbi bogyósgyümölcsűek öreg hajtásiból 2-3-at tőből távolítsunk el a szüret után, hogy megifjítsuk a bokrot.

- A lehullott gyümölcsöket szedjük össze, ahogy a beteg leveleket is, hogy elejét vegyük a fertőzések terjedésének.

Az ünnepnapok miatt most bőven válogathatunk országszerte mindenféle program közül:

Már a hét közepén megkezdődött a Hajdúsági Expo Hajdúböszörményben, de a hétvégén lesznek a legizgalmasabb programok. Pl. a Traktorhúzó Európa Kupa, melyet egyszerűen „mezőgazdasági Forma 1-nek” neveznek. Szürkemarha- és lovasbemutató, gasztronómiai rendezvények és persze mezőgazdasági gépek minden mennyiségben. További részletek itt.

Debrecenben szombaton kezdődik a 4 napos XXII. Farmer-Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás, ahol a növénytermesztés, takarmánygyártás, állattenyésztés, gépgyártás legfontosabb szereplői vonulnak fel. Részletes program itt.

Aki Hódmezővásárhely vagy Orosháza közelében lesz, szombaton megnézheti Székkutason a III. Regionális Szántóversenyt. Ha nem jelentkezett időben, nem szánthat, de gyönyörű veterán gépeket láthat és benevezhet az ekevashajító versenyre. Részletek itt.

Aki nem rest átugrani a Vajdaságba, vasárnap Topolyán megtudhatja, ki a legnagyobb paraszt az olimpián. Természetesen az, aki gumicsizma-hajításban, szalmabáladobásban, petrencerúdtartásban és traktorszlalomban egyaránt jeleskedik. Részletes program itt.

Szatmárcsekén már elkezdődött a XV. Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny, de az éjszakai lekvárkavarásba még be lehet szállni, és a buli szombaton is tart. Részletek itt.

Országszerte nagyon sok gasztronómiai rendezvény is lesz, ezek közül az egyik legizgalmasabbnak az erdőbényei „Bor, mámor, Bénye” elnevezésű fesztivál ígérkezik, ahol a helyi borászok megnyitják kertjeiket, a legjobb zempléni éttermek beköltöznek, a látogatók pedig koncertektől, kiállításoktól kísérve sétálhatnak kertről kertre. Programok itt.

A traktorok az ország másik csücskében is főszerephez jutnak: Levélen szombaton a veterán masinák mérkőznek meg. Az ügyességi verseny mellett kiosztják a legszebb és a legöregebb traktor díját. Részletek itt.

P1000369.JPG

Ha már Dunántúl, ne feledkezzünk meg a Pannonhalmi Főapátságról sem, ahol a Gyógynövényhét keretében augusztus 20-ig naponta megtekinthető a Gyógynövénykert, a Gyógynövényház és a Levendula-lepárló műhely (11 és 13 órakor vezetéssel is). 19-20-án pedig első alkalommal nyitják meg a monostori piacot, ahol a kolostori termékek vásárán kívül bemutatkoznak magyar világörökségi helyszínek is. Részletek itt.

Végül, de nem utolsósorban szombaton nyitja meg kapuit a Mesterségek Ünnepe a Budavári Palotában, ahol az idén a gyapjúé a főszerep, a kiemelt vendég pedig Kirgizisztán. Részletes program itt. Mi megyünk!

Szép hétvégét, jó pihenést, ünneplést!

Ha tetszett a poszt és fent vagy a Facebookon, küldj egy szavazatot a Kapanyélre:

Életmód kategória -->Kapanyél http://goldenblog.hu/szavazas.aspx

Köszönjük!

 

Szólj hozzá! Címkék: programajánló traktor metszés gyógynövény kerti munkák mit csináljunk a hétvégén

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása