Vasúti pálmaház: Madrid Atocha

2013.08.08. 09:00 - sztroberri

Messziről olyan, mint egy vasútállomás, pedig tényleg az. Így aztán nem is mentünk közelebb, amikor júniusban Madridban jártunk. Csak akkor kukkantottunk be, amikor egy pálmafás képeslap hátulján ez állt: Estación de Atocha Madrid.

P1010353 másolata.JPG

És tényleg! Mozdonyok és vonatok helyett egy hatalmas pálmaház kellős közepébe csöppentünk. Az emberek a termetes trópusi növények árnyékában ücsörögtek, teknősök süttették a hátukat az üvegtetőn át besütő napon.

DSC_0028 másolata.JPG

Az eredeti fejpályaudvar 1851-ben nyílt meg, amely később egy nagy tűzvészben megsemmisült, majd csak 1892-ben építették fel újra. Akinek ismerős a vasszerkezetes tetőzet, nem téved nagyot, mert a tervezésben részt vett Gustave Eiffel cége is, akárcsak a budapesti Nyugati pályaudvarnál.

Itt azért nem akkora probléma, ha várni kell a vonatra. Az emeleten kávézók, étterem, a pálmák alatt pedig tulajdonképpen a váróterem. De beszéljenek a képek:

P1010359 másolata.JPG

P1010357 másolata.JPG

DSC_0026 másolata.JPG

P1010361.JPG

P1010362.JPG

DSC_0029 másolata.JPG

Egy pillanatra eljátszottam a gondolattal, milyen lenne a Nyugati pályaudvar hasonló "berendezéssel". Végül is az a - azt hiszem - 4 vágány végződhetne hátrébb, ahol a többi is, így nem futna ki véletlenül sem a mozdony a körútra. Az üvegtető megvan, mediterrán időjárás szintén, a teleket meg csak megoldanánk valahogy. Hm?

Ha tetszett a poszt, fent vagy a Facebookon és szavazatoddal támogatnád a Kapanyél blogot a Goldenblog versenyében, itt megteheted: http://goldenblog.hu/szavazas.aspx

Az Életmód kategóriában találsz minket. Köszönjük!

3 komment Címkék: vasút teknős pálma pálmaház

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felucca 2013.08.08. 15:24:12

Sajnos, a lényeg elkerülte a posztoló figyelmét.

A pálmaházzá való átalakítást a tette lehetővé, hogy az egész pályaudvar mögött építettek egy ötször akkorát, a párhuzamos metróvonalon pedig utólag egy új állomást a hátrahúzott pályaudvar kedvéért, Mindeközben a régi pályaudvar alatt halad át az új vasúti alagút Madrid északi része felé.

Tehát ezt a Nyugatinál akkor lehet megcsinálni, ha épül egy új metróállomás a Nyugati és a Lehel között, épül egy új pályaudvari csarnok a Ferdinánd-híd és a jelenlegi csarnok között, valamint a Nyugati alatt a vonatok alagútban továbbmennek mondjuk Kelenföld felé. Ekkor még meg kell oldani azt, hogy továbbra is mindenki időveszteség nélkül elérje a körúti villamosokat és a feladat teljesítve.

Egyébként meg fordítva ülünk a lovon, mert az álloömás nem azért épült át, hogy pálmaház legyen, hanem azért lett pálmaház, mert a Madrid-Sevilla nagysebességű vasút miatt 1992-ben az egész pályaudvart át kellett építeni. A pálmaház tehát egy melléktermék.

De ezt valószínűleg a posztoló nem érti, ezt már az első mondata elárulja: "Messziről olyan, mint egy vasútállomás, pedig tényleg az. Így aztán nem is mentünk közelebb, amikor júniusban Madridban jártunk."

Merthogy minden város legérdekesebb része a vasútállomása, ezt kár vitatni. Aki ezért nem megy közelebb, az nagy élményekből marad ki.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2013.08.08. 18:27:32

@felucca: Kedves Felucca! Hozzászólása alapján úgy tűnik, erősen szégyenkeznem kell amiatt, hogy utazásaim során sok-sok városban a helyi vasútállomás helyett a piacon ill. a turisták által nem nagyon látogatott utcákban, vendéglőkben szereztem élményeket, benyomásokat a helyiek életéről. Ami a komment érdemi részét illeti, nagyon köszönöm, hogy megosztotta a pályaudvar kialakításának történetét; ezt nem tudtam, valószínűleg sok olvasó sem. Megpróbáltam megérteni az információkat:)
Egyébként pedig szeretem a vasútállomásokat, Magyarországon pedig sok olyan "mellékterméket" kívánok magunknak, mint az Atocha pályaudvar pálmaháza.

micsoda? 2013.08.08. 18:46:48

Hát ez tényleg nagyon szép. Bizonyára van hozzá olyan vezető aki igényli ezt a hangulatot, és tesz is érte.
Nekem egy benzin kútról van hasonló élményem a Dunántúlon. Az egész épület körbe véve futó muskátlival, polcrendszer biztosítja a folyamatot. Az udvar pihenő részén is a muskátlik tömege. Szemet gyönyörködtető "volt". Azóta változott a tulaj, és csupasz minden.
süti beállítások módosítása