Minitavak gondozása: nyári teendők

2013.06.26. 10:00 - kapanyél

A nyári melegben a legnagyobb kihívás a vízminőség megőrzése, az algásodás megelőzése és kezelése. A tavi növények most már teljes pompájukban díszlenek, a vizeket szitakötők, madarak látogatják. Töltsünk minél több időt a tó közelében!

gartenteich_43.jpg

Madáritató

A madaraknak nyáron van a legnagyobb szükségük arra, hogy folyamatosan vizet találjanak a kertben. Nemcsak isznak, hanem szívesen fürdenek is, ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen takarítsuk az itatót, és cseréljük a vizet.

Mocsárkert

Figyeljük, nem kezd-e algásodni a mocsárkert. Ha megjelennek az algák, legegyszerűbb, ha kicsit kiszárítjuk. Hagyjuk elpárologni a vizet, és engedjük, hogy 1-2 napig kicsit szikkadjon a teteje. Húzzunk kesztyűt, és távolítsuk el a növények köré tekeredett algafonalakat – minél kevesebb szerves anyag marad a vízben, annál kisebb esélyt hagyunk az algáknak.

Ha egy növény túlságosan jól érzi magát, és már a többiek rovására terjeszkedik, időben vágjuk vissza.

Eleocharis palustris-csetkáka.jpg

Dézsató

Rendszeresen ellenőrizzük a szivattyút és a szűrőt, szükség szerint tisztítsuk meg. A szűrőközeg mosására csak tiszta, hideg vizet használjunk! A forró víz vagy a vegyszerek kiirtanák azokat a hasznos mikroorganizmusokat, amelyek a szűrőn megtelepedve végzik a tó vizének biológiai tisztítását.

tavirózsa2.jpg

A nyári melegben látványos a párolgás, egy-egy kánikulai napon több centimétert is süllyedhet a kis tó vízszintje, ha patak is csatlakozik a dézsatóhoz, akkor a vízfogyás elérheti a heti 10-15 cm-t is. Folyamatosan pótoljuk a tó vizét (ha megoldható az esővíz gyűjtése, célszerűbb abból feltölteni, semmint a csapról). Ha hosszabb időre elutazunk, ne csak szobanövényeink gondozására kérjük meg barátainkat, hanem a dézsató vizének pótlására is.

Szerző: Tóth Zoltán - Aesculus Kertészet

http://www.toepites.hu/

Szólj hozzá! Címkék: kerti tó dézsató madáritató mocsárkert

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása