Magyarország legszebb konyhakertje kerestetik!

2013.04.29. 11:30 - kapanyél

Sokan emlékeszünk nagyszüleink konyhakertjére, ahol még szinte bármilyen zöldség megtermett a ház körül. A kertes házakban elöl virágoskert, hátul pedig az ún. konyhakert kapott helyett. A nagyobb helyigényű növények, pl. burgonya, tökfélék, a baromfinak szükséges kukorica a legtöbb családnál kikerült a „zártkertbe”, a gyümölcsfák közé/mellé.

A vidék ezen arculata azonban az évek során megváltozott. 

Az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb nyilvánosságot kapott a vélemény, hogy nem éri meg a konyhakerttel foglalkozni, mert drága a vetőmag, a locsolás, a vegyszer, a műtrágya, sokkal olcsóbb és egyszerűbb mindent megvenni a boltban. Hiába derült ki azóta, hogy ezen zöldségek, gyümölcsök eredete sokszor bizonytalan, és a minősége sem olyan, mint amit otthon termelünk meg magunknak, sokan a könnyebb utat választották: a kerteket füvesítették, legfeljebb virágokat nevelnek.

logo_szines.jpg

Karcag alpolgármestere, Kovács Szilvia mindenképpen szeretett volna ezen a tendencián változtatni, ezért tavaly helyben meghirdette „A legszebb konyhakertek” c. programot, melyhez hamarosan Püspökladány is csatlakozott. A programnak aztán egyre szélesebb körben híre ment, így idén már országos szintűvé emelkedett. A programhoz csatlakozó település maga rendezi meg helyben a versenyét, melyre nemcsak magánszemély nevezhet, hanem óvoda, iskola, vagy egyéb csoport is, aki kertet művel.

N01-HamarGy-P1060951.JPGAz egyik tavalyi győztes kert

A programhoz regisztráció alapján lehet csatlakozni, melyhez a Felhívás és a Szándéknyilatkozat itt található. A Szándéknyilatkozat visszaküldésével és egy helyi koordinátor kinevezésével veheti fel a település a kapcsolatot az ötletgazda Kovács Szilviával, aki – miután beregisztrálta a települést a versenyben részt vevők közé - segítségül komplett Programcsomagot biztosít a verseny helyben történő lebonyolításához.

Több kategóriában is lehet indulni:

- Balkon - erkélyen kialakított

- Mini - 50 m2-ig

- Normál - 50 mfelett

- Zártkert 1. - Zöldséges          

- Zártkert 2. - Gyümölcsös      

A helyi verseny lezárása után a kategóriák győzteseit a települések zsűrije jelöli az országos megmérettetésre. A települések zsűritagjaiból létrehozott országos zsűri majd ezekből a kertekből választja ki tájegységenként minden kategória győztesét, aki így elnyeri a „Magyarország legszebb konyhakertje” címet.

P060.JPGDíjkiosztó ünnepség, 2012

A program alapvető célja, hogy ösztönözze a lakosokat az öngondoskodásra, önellátásra, visszaadva ezzel a vidék régi arculatát. Fel szeretné éleszteni a régi kertművelési módszereket, dédapáink praktikáit, illetve megbecsülni, elismerni azok munkáját, akik még ma is művelik zöldséges-gyümölcsös kertjeiket. Célja továbbá fejleszteni a kis közösségekben az egykor természetes összefogást, egymás segítését. Igyekszik minél több korosztályt elérni, hogy megtapasztalják, miként tölthetik hasznosan a szabadidejüket, és milyen jó érzés élvezni a munkájuk gyümölcsét.

Aki szeretne csatlakozni, további részleteket a hamarosan elkészülő legszebbkonyhakertek.hu honlapon, vagy a www.karcag.hu és a www.biokontroll.hu oldalakon talál, ill. az ötletgazda Kovács Szilviánál érdeklődhet a 30/9854-106-os telefonon és a legszebbkonyhakertek@gmail.com e-mail címen.

1 komment Címkék: pályázat

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Momina 2013.04.29. 16:14:56

ÚÚÚ, de jó ötlet! Én csak balkon kategóriában nevezhetnék, de igazából a virág nálam sokkal több, mint a haszonnövény, ez így meg nem konyhakert :) Azzal a kis paradicsommal, eperrel, fűszerekkel nem rúgnék labdába... :)
süti beállítások módosítása