A kártevők elleni harc nem reménytelen (x)

2013.04.12. 09:00 - kapanyél

Bármilyen körültekintően is ápoljuk szobanövényeinket, nincs 100 százalékos recept a rovarkártevők elkerülésére. A levéltetvekkel, pajzstetvekkel, atkákkal és lisztecskékkel sajnos mindenki megismerkedik. Ha rendszeresen átvizsgáljuk növényeinket, időben felismerjük a kártevőket, hatékonyabban védekezhetünk ellenük.

kép másolata.jpg

Télen a lakásban a fényszegény, meleg körülmények között növényeink hajlamosak a megnyúlásra. A megnyurgult növény könnyebben megbetegszik, hamar betelepszenek a tetvek és az atkák. 

A szobanövényeket megtámadó levéltetvek általában zöldek, de lehetnek fekete, szürke vagy narancssárga színűek, ezek az apró rovarok a hajtáscsúcsokat és a bimbókat kedvelik. A megtámadott levelek eltorzulnak, összekunkorodnak, majd elsárgulva lehullanak. A levéltetvek a legtöbb dísznövényen megjelenhetnek.

tetü1 másolata.JPG

A pajzstetvek a levelek fonákján, különösen az erezeten tapadnak meg, apró, barna, pajzs alakú szemölcsszerű élősködők. A kifejlett egyedeket viaszos külső pajzs védi, mint erre nevük is utal. Legtöbbször új növénnyel érkeznek. Nem válogatósak, szinte minden növényen megtelepszenek, különösen gyakran pálmákon, fikuszokon, citrusféléken, leandereken.

Az üvegházi molytetű szintén apró kártevő, a fehér molylepkéhez hasonlít, sokan lisztecskeként ismerik.  Különösen kedveli a begóniákat, hibiszkuszokat, fuksziákat.  A levelek fonákján élősködő zöld lárvák a növény nedvét szívják és ragacsos "mézharmatot" hagynak maguk után. Az erősen érintett levelek megsárgulnak és lehullanak.

A takácsatka szintén apró, a növény nedveit szívogató kártevő, amely meleg és száraz viszonyok között gyorsan megjelenik. A levél fonákján lapulnak, a levél színén sárga foltok láthatóak, majd a levél le is hullik. Szinte minden szobanövényen megjelenhetnek. A levelek és a szárak között időnként fehér, pókhálószerű szövedék jelenik meg.

 takácsatka másolata.JPG

Ha a szobában röpködő kis „állatkákat” veszünk észre, keressük meg a megtámadott növényt. Ha a levelek foltokban sárgulnak, pöndörödnek, a hajtáscsúcsok torzak, levéltetvek támadására gyanakodhatunk. A tetvek jelenlétére a növényen és környékén megjelenő ragacsos réteg is felhívja figyelmünket. A tetvek és a lisztecskék választják ki ezt a mézszerűen ragadós anyagot. Ha leveleken, a cserép szélén vagy az edény mellett a padlón ragacsos réteget tapasztalunk, nézzük át alaposan a növényt. A „mézharmaton” gyorsan megtelepszik a korompenész, ami tovább gyengíti a növényt. A korompenész megszűnik, ha a kártevőket sikerül kiirtanunk.

Ha nem fedezzük fel időben a sokszor igen apró állati kártevőket, azok gyorsan szaporodnak, szívogatják a leveleket, és a növény legyengül. Kezdetben az erős vízsugárral történő lemosás, vagy alapos áttörlés is segíthet, de nagyobb szaporulat ellen már permeteznünk kell.

kép2 másolata.jpg

A legújabb növénytisztító permet a levéltetvek, pajzstetvek és atkák elleni védekezést segíti. A növényt lemosásszerűen kell lepermetezni, a permet által bevont kártevők elpusztulnak. A szer nagy előnye, hogy lakásban korlátozás nélkül használható, nem tartalmaz mérgező vegyi anyagot, különleges összetételének köszönhetően fejti ki hatását. Természetesen a balkonon, teraszon nevelt dísznövényeken, mint pl. leandereken, hibiszkuszokon megjelenő kártevők ellen is használhatjuk. Az ágyásban nevelt rózsákon is hatásos levéltetvek ellen, a reggeli vagy az esti hűvösebb órákban alkalmazzuk. Az erőteljesen megnyúlt, vagy teljesen friss hajtásokon végezzünk permetezési próbát, ne kezeljük egyszerre a teljes növényt. A bútorra, padlóra került anyagot vizes ruhával lehet letörölni. A beteg növényt ne tápoldatozzuk; csak akkor kezdjük el kis dózisokban a megfelelő tápoldatot, ha a kártevőt sikerült teljesen elpusztítani. A szokásos hígításra a növény regenerálódása után álljunk vissza.

Ha minden növényünk újra egészséges, tartsuk szem előtt, hogy a legjobb védekezés a megelőzés. Párásítsunk rendszeresen a fűtött szobában, a szobai kártevők legtöbbje nem szereti a magas páratartalmat, növényeink azonban jól érzik magukat. A teraszon, szabadban tartsuk szellősen növényeinket, így kevésbé telepednek meg a kártevők. Az erős, jó kondíciójú növény kevésbé hajlamos a megbetegedésre, tápláljunk minden növényt rendszeresen a megfelelő tápoldattal. Ha új növény kerül hozzánk, vizsgáljuk át lombozatát, nehogy így kerüljön kártevő többi növényünkre. Csak jó minőségű virágföldet használjunk, a cserepeket, ültetőedényeket újrahasználat előtt mindig fertőtlenítsük.

vitaf kicsi.jpg

Szólj hozzá! Címkék: védekezés leander levéltetű szobanövények atka pajzstetű Vitaflóra

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása