Mit csináljunk a hétvégén?

2012.09.14. 10:00 - pitypalang

IMG_9921.JPGJókai-kert

A nagy hőség elmúltával itt az ideje az őszi gyepgondozásnak. Az aszályos nyár sok helyen megviselte a füvet, a kiszáradt foltokat most lehet újravetni, mert a talaj még elég meleg ahhoz, hogy a fűmag gyorsan kicsírázzon.

- Az örökzöld cserjéket és fákat, mogyorót és bogyósgyümölcsűeket is ilyenkor a legjobb elültetni, mert gyökereik még elég nedvességet tudnak felvenni. Madárbarát kertészek mostanság ültethetnek vadszőlőt vagy borostyánt, melyek jó búvóhelyet, fészkelési lehetőséget, a vadszőlő bogyói pedig élelmet is biztosítanak a kis tollasoknak.

- A kerti tóról halásszuk le a belepotyogott leveleket.

- Még jönnek meleg napok, madársaláta, spenót vetésével még próbálkozhatunk.

- Folyamatosan szüretelhetjük az almát, körtét, szilvát, szőlőt. A téli almát ne szedjük le túl korán.

Bár régóta nagyon vártuk, várjuk az esőt, azért a hétvégén egy kis napsütés sem ártana, mert remek programok lesznek országszerte.

Budapesten a svábhegyi Jókai-kertben szombaton a Kulturális Örökség Napja alkalmából az egész család jól szórakozhat. Kedvcsinálónak egy tavalyi posztunk róla, részletes program itt.

Budapesttől 45 km-re, a Galgahévíz melletti Ökofaluban a hétvégén folytatódik az olimpiai hangulat. Szombat délután Parasztolimpia, vasárnap ismerkedés az ökofarmmal. Részletes program itt.

Mikóházán 3. alkalommal rendezik meg a Palacka Fesztivált szombaton 10 órától, „ameddig  a jókedv is kitart”. Igazi falunap keretében népszerűsítik a helyi terményeket, termékeket, állatokat.

Akinek nincs szilvafája, de szereti ezt a gyümölcsöt, vasárnap Szokolyán szedhet magának bioszilvát. Aki pedig rest a fáról szedni, ugyanehhez a szilvához már szombaton is hozzájuthat Nagymaroson, az őstermelői piacon. Részletek itt.

Aki pedig csak kicsit túrázni és őszi kikericsben gyönyörködni szeretne, legyen szombat reggel 10 órakor Tápióságon, mert onnan indul a túra az Úri- és Gombai patak völgyébe, ahol tízezrével nyílik az őszi kikerics. További tudnivalók itt.

Szép hétvégét!

Szólj hozzá! Címkék: programajánló jókai kert magyar madártani egyesület gyepgondozás mit csináljunk a hétvégén

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása