Mit csináljunk a hétvégén?

2012.07.14. 09:00 - pitypalang

Szerencsére alábbhagyott a hőség, kicsit fellélegezhetünk, meg persze elvégezhetjük a kertben azokat a munkákat, melyekre a kánikulában nem került sor.

Az eső nem mért egyformán, néhol túl sokra sikeredett, másutt meg se kottyant a földnek. A gaz persze már kevés nedvességet is meghálál, úgyhogy biztosan mindenki talál a kertjében kihúzogatni valót. A fákat viszont lehet, hogy meg kell locsolni a hosszú szárazság után. Érdemes a tő körül fellazítani a talajt, vagy lyukakat fúrkálni a földbe, hogy a víz könnyebben eljusson a gyökerekhez.

cukkini.JPG

- Folytatódik a betakarítás: uborka, cukkini, paprika, saláta, mángold, kinek mije van. A kajszi lassan a végét járja, de már van őszibarack. A rebarbarát lassan már hagyni kell pihenni, hogy erőt gyűjtsön a következő évre.

- A sütőtököt óvatosan forgassuk, hogy mindenhol érje a nap, és nehogy a földdel érintkező fele rothadni kezdjen. Ez ellen úgy is védekezhetünk, ha szalmával borítjuk alatta a talajt.

- A csigák megint támadásba lendültek, ahogy egy kicsit nedvesebb lett az idő. Legjobb védekezés a támadás, azaz gyűjtsük össze őket, és pateroljuk ki a kertből. Próbálkozhatunk sörcsapdával is, vagy a leginkább veszélyeztetett ágyásokat körbevehetjük „csigakerítéssel”: ez kb. 40 cm magas, felső pereménél 45 fokos szögben kifelé lehajtott fémlemez. Ezt az akadályt a csiga nem képes leküzdeni.

- A levéltetvek ellen legjobb, ha legfőbb ellenségeiket támogatjuk. Pl. a fülbemászóknak építhetünk kis lakot. Egy 10-12 cm-es cserép vízelvezető lyukán húzzunk át egy madzagot, a cserepet töltsük meg faforgáccsal. A madzag végére kötözzünk egy fadarabot, így ha meghúzzuk a madzagot, az megfogja és tömöríti a forgácsot. Ezután fejjel lefelé akasszuk fel a „házikót” a fára úgy hogy a pereme a törzshöz érjen. A fülbemászók hamar felfedezik, beköltöznek, és innen indulnak éjszakai levéltetűportyára.

Szombatra az aratás és a kajszi kedvelőinek találtunk programot: Jászapátiban aratónap és kakasfőző verseny várja az érdeklődőket, Boldogkőváralján pedig első alkalommal rendeznek fesztivált a Gönci barack tiszteletére. Részletes program itt.

Szép hétvégét!

Szólj hozzá! Címkék: programajánló kártevők kerti munkák mit csináljunk a hétvégén

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása