Park Life

A Rózsák tere

2012.07.11. 08:45 - sztroberri

Robogós fajta vagyok. Nem, nincsen Vespám (még!), csak nem tudok lassan menni, száguldozva jutok el A-ból B-be. Ha lehet, gyalog. Így a Rózsák tere mellett is évekig süvítettem el szinte naponta, anélkül, hogy különösebben felfigyeltem volna rá. Mentségemre legyen mondva, hogy régen elég lepukkant volt, majd hosszú ideig építési területté vált, mára viszont kívül-belül felújított, közparkként funkcionáló templomkert, amit bámulatos módon egyszer csak én is észrevettem.

templom1.JPG

A tér közepén álló templom tornyai már messziről látszanak, akármerről is érkezünk ide: a Keleti pályaudvar felől a Rákóczi útról a Huszár utcán, az Izabella utca felől, a Péterfy Sándor utcán vagy a Körútról a Dohány utcán a Rottenbiller utca felé. A környéken kis túlzással minden út a Rózsák terére vezet, mely nevét a látszat ellenére nem csak a téren burjánzó rózsabokrokról kapta.

rózsa u._1.JPGA Rózsa u. felől

A tér történetéről annyit, hogy a kerület kiépülésekor (1870-es évek) először Baromvásár tér volt a neve a korábban is rendszeresen itt tartott állatvásárok miatt. 1856-ban Hild József tervei alapján felépült a szegényház (a mai Erzsébet Kórház), melyről a teret majd 20 évre rá Szegényház térnek keresztelték át. 1901-re készült el Steindl Imre tervei alapján a tér közepén álló Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplom, melyet Ferenc József császár és király jelenlétében szenteltek fel. A tér mai nevét csak 1932-ben kapta meg, amikor halálának 700. évfordulóján a templom előtt felavatták a névadó Erzsébet szobrát (Damkó József alkotása).

erzsébet.JPG

És itt el is érkeztünk a rózsákhoz, hiszen Erzsébet nevéhez fűződik a rózsacsoda legendája. Erzsébet szerény életmódja mellett mindig igyekezett segíteni a szegényeket, betegeket. Menhelyet alapított árva gyerekeknek, kórházat hozott létre, ahol maga is ápolta a betegeket. Férje, Lajos támogatta ebben, de a család rossz szemmel nézte a „pazarlást”. Történt egyszer, hogy megint kenyeret vitt az éhezőknek a kötényében (más források szerint a kosarában), és találkozott sógorával, Henrikkel. A kérdésre, mit visz, Erzsébet félelmében azt válaszolta: rózsákat. Amikor megmutatta, a kenyerek helyett tényleg illatos rózsák voltak a kötényében.

rózsacsoda.jpgÍgy lett hát a tér Rózsák tere, mostanra tényleg tele rózsabokrokkal és Szent Erzsébet „hagyatékával”, hiszen a környező épületekben kórház, kollégium, óvoda, görög katolikus templom kaptak helyet. A körbekerített templomkert is mindenki előtt nyitva áll.

P1050491.JPG

Láttam unokázó nagypapát, misére váró embereket, beszélgető fiatalokat, jobb-rosszabb állapotú hajléktalanokat, turistákat, tolószékben levegőző idős asszonyt, "bogarászó" gyerekeket. Békésen megfértek egymás mellett.

rózsák.JPG

Erzsébet messzebbről.JPG

bal o..JPG

unokás.JPG

padok asztal.JPG

Fűre lépni szabad, sőt, az aszfaltra rajzolni is, főleg, ha a mű a templom várasított másolata.

P1050489.JPG

P1050548.JPG

rajz.JPG

Minden szép rendezett, tiszta, ami talán a műemléki védelemnek is köszönhető, bár nem törvényszerű.

facemeteék.JPG

P1050445.JPG

P1050450.JPG

Huszár.u.JPG

anygal jó.JPG

És ami budapesti parkokban egyáltalán nem természetes: van nyilvános illemhely, ráadásul ingyen!

WC2.JPG

A Károlyi-kertnél írtuk, milyen remek, hogy pár lépésre a legforgalmasabb helyektől egy békés szigetre bukkanhatunk. Itt is ez az érzés, bár a Dohány utcán egymást érik a trolik, valahogy a kerítésen belül ez sem zavaró.

Izabella.JPGIzabella u. - Dohány u. sarok

Aki arra jár, sétáljon körbe, érdemes! 

Forrás

8 komment Címkék: rózsa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G_P 2012.07.11. 19:37:19

Mindig csodálkoztam, hogyan tűr meg a VII. kerület egy keresztény templomot, de tulajdonképpen örömteli, és egyben nem mai hír.

A kert pedig valóban gyönyörű!

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.11. 19:46:54

S miért diszkriminálják a vaúvaúkat?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.07.11. 21:40:29

@G_P: Hát igen, a közelben van a legnagyobb hazai szerb suli. :)

Bélabáttya (törölt) 2012.07.12. 03:41:53

„Minden szép rendezett, tiszta, ami talán a műemléki védelemnek is köszönhető, bár nem törvényszerű.”
Egyszerűen van gazdája, ki (ami) odafigyel rá. Ilyen lehetne a többi is, csak...

Bélabáttya (törölt) 2012.07.12. 03:42:31

A fene a szorulós a-betűmbe. Tehát: aki...

docgoyo 2012.07.12. 06:22:57

A varos legszebb koztere! Es kicsit olyan, mintha nem is Bp-en lenne.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2012.07.12. 08:39:46

@Bélabáttya: Teljesen igazad van. A főváros kezelésében lévő Szent István parkban pénzhiány miatt meg akarták szüntetni a parkőr posztját, pár nap alatt el is kezdték szétkapni a parkot. Nagy volt a tiltakozás, most talán visszaáll a régi rend, de pl. a 100 forintért használható WC-t már rég bezárták:(

Timicha 2012.07.17. 21:59:04

@Max, A Gondolkodó Birca: pl. mert összepisztítják a teret, és a baj, hogy sok kutyatulajdonos nem is takarítja el(tisztelet a kivételnek!) Kutyaimádó vagyok, de örülök, ha néhol ki vannak tiltva. bessyke.blogspot
süti beállítások módosítása