Ha június, akkor parlagfű

2012.06.22. 09:15 - Czauner Péter

Kezdhetik élesíteni a kaszát, kaszálógépet a telektulajdonosok, ugyanis közeleg június 30-a, a parlagfű elleni védekezés határnapja.

Ha a földek parlagfűvel fertőzöttek, és a használóik láthatóan nem tettek még semmit ellene, júliustól egy törvényi rendelkezés szerint igen komoly bírságot fizethetnek: területnagyságtól függően 15 ezer és 5 millió forint között. Júliustól a külterületeket ellenőrzik.

itt_az_ido_a_parlagfuirtasra-00012613-parlagfű.jpg A legtöbb allergiás panaszért felelős, rendkívül életképes növény virágzati bimbóit ilyentájt kezdi fejleszteni. A jogszabály szerint a bimbó kialakulását is meg kell akadályozni, s ehhez rendeli a június 30-i határnapot. Ezt az állapotot továbbra is fenn kell tartani, melynek teljesítése csak a parlagfű rendszeres irtásával lehetséges.

parlagf%C5%B1.jpgA védekezési tevékenység megtörténtét külterületen a földhivatalok, belterületen a jegyzők ellenőrzik. A területek azonosítása ma már számítógéppel és műholdas helymeghatározó berendezésekkel gyorsan, pontosan elvégezhető. Az előző években a parlagfűvel erősen fertőzött területeken gazdálkodók bízvást számíthatnak az idei évben is az ellenőrzésre.

A hatóságok, amennyiben azt látják, hogy a földhasználó és tulajdonos nem végezte el a védekezést, úgy közérdekű védekezést rendel el. Erről nem kell előzetesen - ahogy az ellenőrzésről sem - értesíteni az érdekeltet. A hatóság, a kaszálást végző megbízott vállalkozó az érintett területre beléphet, lezárt területet felnyithat és dolgozhat az ott tartózkodó személyek akarata ellenére is.

Sőt, amennyiben a parlagfű elleni közérdekű védekezést kultúrnövény károsodása nélkül nem lehet elvégezni, a kaszálást abban az esetben is elrendelhetik, ha a kultúrnövény tőszáma nem éri el az agronómiailag indokolt tőszám 50 százalékát és a parlagfűvel való borítottság a 30 százalékot meghaladja. Az okozott kárért a földhasználó kártalanításra nem tarthat igényt.

 152676_170230710_big.jpg

A védekezés költségeit 15 napon belül be kell fizetnie a mulasztás elkövetőjének, késedelem esetén a jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegben. Az összeg adók módjára behajtható, erről az adóhatóság gondoskodik. Amennyiben az ingatlan közös tulajdonban (osztatlan közös esetén) van, úgy a költségek megtérítéséért valamennyi tulajdonos egyetemlegesen felelős. A mulasztót ezen felül tetemes, akár 5 millió forintos bírság is fenyegeti. Ez attól függően változik, mekkora belterületről, vagy külterületről van szó. A bírságot szintén adók módjára kell behajtani.

Ezenkívül a földhasználót további szankcióként egyes agrártámogatások részétől, vagy egészétől is eltilthatják a hatóságok.

Sokkal egyszerűbb most kihuzigálni a fránya növényt.

Köszönöm a sok százezer parlagfű-allergiás nevében!

A képekre kattintva érdekes dolgok olvashatók a parlagfűről.

7 komment Címkék: allergia parlagfű czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

méri 2012.06.22. 10:32:05

Rendes, felelős, felnőtt ember nem fogja rá az évek óta dédelgetett, titkolt lelki szarait gyomnövényre, macskára, porra, stb., hanem szembenézve azokkal rendet csinál a lelkében akár egy pszichológus, vagy más észheztérítő szakember segítségével.
Ugyanúgy, ahogy a rendes gazda is gondját viseli a földjének és nem hagyja magot érlelni a parlagon hagyott területeken növő gyomokat. Kaszál, vagy legeltet. (Nem ugyanaz a kettő?...)

Én pár hónapig tűrtem a porral szembeni nyomorultságomat, léptem és 10 éve kutya bajom. Még a diótól se hólyagos azóta a nyelvem.
Az allergia gyógyítható!

2012.06.22. 13:33:13

egy kérdésem lenne: a parlagfű egész Európában csak augusztus elején indul be? (a pollenszórás)

Elvileg a tavalyi teszt szerint parlagfűre vagyok allergiás, a tavaly augusztus-szept két hónap szenvedés volt Mo-on. Most jelenleg Németországban vagyok, a nyugati határ mellett, Karlsruhe-ben, lehetséges hogy itt a parlagfű már most szórja a mérgét? Mert 1-2 hete durván beindult az allergiám. A rosszabb eshetőség az, hogy kezdek érzékennyé válni más pollenekre is...

safranek 2012.06.22. 14:13:07

Hiába vágják le ilyenkor. A parlagfű akkor is virágzik, amikor eljön az ideje. Ha éppen két centis, akkor úgy. Két centisen meg levágni sem lehet. Ott jön elő, ahol túl kicsire vágják a füvet, mert a magas füvet/aljnövényzetet nem szereti. Pl ahol végig megy egy traktor és lenyomja a füvet, ott azonnal kihajt.
Lehet, hogy nem a vágás a legjobb ellenszer?

budai zöld 2012.06.22. 14:46:48

@safranek: Tényleg lehet, hogy nem a vágás a legjobb ellenszer, de én azt is hallottam hitelesnek tűnő forrásból, hogy jobb lenne későbbre, mondjuk aug. 1-re tenni a kaszálási határidőt, mivel az közvetlenül a virágzás előtt van (esetleg a virágzás legelején), így kisebb esélye van a levágott növénynek 1 helyett 5 hajtást fejleszteni és virágozni.
Amúgy tapasztalatom szerint vegyes "ősgyepben" nemigen van parlagfű, viszont mezőgazdasági terlület szélén meg út mellett nehéz alternatívát találni a kaszálásra. Belvárosi köztereken is látni, ott viszont simán ki lehetne húzni.
@[HPhD]Blokkolnam: Szerintem nem parlagfű lesz az. Tőlünk északnyugatra kevésbé jellemző, mivel nem elég meleg-száraz az éghajlat, tisztábbak a tulajdonviszonyok, és nagyobb rendet tartatnak a tulajdonosokkal.
Pl. Bécs mellett már simén átvészelhető a szezon, amit nehéz lenne az éghajlatra fogni - meg a "dédelgetett lelki szarokra" ;-)

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2012.06.23. 07:31:37

@[HPhD]Blokkolnam: 1. meg kellene nézni, hogy van-e parlagfű, szerintem nincs, ha lenne, akkor az északabbra fekvő országban általában később virágzik.
2. fel kell keresni az allergológust, mert a baj általában nem jár egyedül

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2012.06.23. 07:33:13

@safranek: sajnos így van és a leleményes növény, ha levágták, akkor széltében terjed és újabb oldalhajtásokat hozva gyarapítja virágait.

2012.06.23. 08:42:15

@Czauner Péter: Karlsruhe gyakorlatilag azonos szélességi körön fekszik mint Budapest, a helyiek szerint az egyik legmelegebb hely egész Németországban átlagosan. Szóval a parlagfűnek akár ideális is lehet...(a héten itt is 30 fokok voltak mint Mo-on)

Ettől függetlenül valszínű kezdek más dolgokra is allergiás lenni...
süti beállítások módosítása