Muzsikával a jobb termésért

2012.06.21. 08:45 - sztroberri

Tegnap szinte egész nap nem ment az internet, gondoltam, hőgutát kapott , ahogy majdnem én is, néhány növényem a gangon, és Kim Dzsongun (vagy Jong-un, kinek hogy tetszik) Észak-Koreában, ahol az elmúlt 50 év legnagyobb szárazsága pusztít. A fiatal vezető a terméshozam növelését muzsikával szeretné megoldani. A hatóságok így különleges kísérletbe kezdtek:  katonai zenekarokat vezényelnek a rizsföldekre, hogy a gabona gyorsabban nőjön és nagyobb szemeket hozzon.

rizs0619.jpg

A rejtélyes módon készült és a dél-koreai médiához került fotó szerint a katonai egyenruhás zenekar dobbal, akkordeonnal, több énekessel, mikrofonokkal és erősítővel felszerelkezve próbál hatást gyakorolni a rizsre. Az alapötlet a rizs inspirálása, hogy gyorsabban és nagyobbra nőjön. Cél még a földművesek zenés lelkesítése is, de a fotót elnézve ők ezt nem értékelik annyira. Vagy még nem jutottak túl a kezdeti döbbeneten

Mindenestre a zenés növénytermesztés nem új találmány arrafelé: Kínában már a kulturális forradalom idején zenekarok szórakoztatták a termőföldek lakóit. Most Észak-Koreán a sor. A nagy igyekezetben persze marad még energia arra is, hogy gőzerővel kinyomozzák, ki készítette és juttatta ki a fotókat az országból.

Végül is, ha belegondolunk, állítólag a virágok, szobanövények is szebben fejlődnek, ha beszélünk hozzájuk. Akkor a zene miért ne tetszhetne a rizsnek?!

Forrás: itt és itt.

8 komment Címkék: gabona rizs növénytermesztés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2012.06.21. 10:23:17

remélem, direkt rizs-zene, nehogy a gyomok is gyorsabban és nagyobbra nőjenek, höhö

Kicsi Kacsa 2012.06.21. 10:29:52

Valami igazság lehet benne, bár ez a "nagy"zenekar kicsit túlzás. Gondoljunk csak bele, a magyar paraszt is énekelt a földeken, hány és hány népdal született, ami a földműveléssel függ össze.

Dr.Zomboss 2012.06.21. 10:37:55

Ha nem akar a rizs szárbaszökkenni, viszik az internálótáborba.(a rizst)

Terézágyú 2012.06.21. 10:53:39

Aháááá, akkor azért bömböl a szomszédéknál is az a ....va rádió, amikor kapál kint a kertben!!!!

KevinMulder 2012.06.21. 11:37:49

Idevonatkozó "szakirodalom:"

mythbustersresults.com/episode23

Talking helps plants grow.
PLAUSIBLE
Seven small greenhouses were set up on the M5 Industries roof. Four were set up with stereos playing endlessly looping recordings (as having the Mythbusters actually talk to the plants could contaminate the samples with their expelled carbon dioxide): Two of negative speech, two of positive speech (Kari and Scottie each made one positive and one negative soundtrack), a fifth with classical music and a sixth with intense death metal music. A seventh greenhouse, used as a control sample, had no stereo. The greenhouses with the recordings of speech grew better than the control, regardless of whether such talk was kind or angry. The plants in the greenhouse with the recording of classical music grew better, while the plants in the greenhouse with the recording of intense death metal grew best of all.

Tuvalu 2012.06.21. 11:39:40

Az észak-koreai sajtóba meg majd betesznek egy képet egy népstadioni koncertről, hogy a magyarok zenével buzdítják a focicsapatukat, hogy kijusson egy világversenyre.

szbszig 2012.06.21. 11:54:12

@Dr.Zomboss: Meg a zenekart is, mert rosszul dolgoztak...
süti beállítások módosítása