Mit csináljunk a hétvégén?

2012.06.15. 10:45 - pitypalang

Ha minden igaz, jön a kánikula a hétvégén, ami a kerti tennivalókat is megnöveli, legalábbis a locsolást illetően biztosan.

IMG_1358.JPG

 - A rózsák többsége mostanára teljes pompában virít. Az elszáradt virágokat óvatosan szedjük le, a levelekre vigyázzunk. Ha lisztharmatos, rózsarozsdás levelet találunk, azonnal távolítsuk el, és ne adjuk a komposzthoz.

- A komposztot is locsolni kell, ha hosszan tart a nagy hőség.

- Ezen a hétvégén is aktuális a gyümölcsszedés: szamóca, cseresznye, sok helyen már meggy, kajszi- és őszibarack is. A lehullott gyümölcsöt szedjük fel, így megelőzhetjük a gombabetegségek terjedését.

- Az egynyári virágok sok vizet és tápanyagot igényelnek, az elnyílt virágok eltávolításával további dús virágzásra ösztönözzük a növényt. Az esetleges hézagokat még most sem késő virágokkal pótolni.

- A paradicsom hónaljhajtásait rendszeresen csipkedjük ki, az alsó leveleket távolítsuk el.

- Az almamoly ellen helyezzünk ki feromoncsapdát, így jelentően csökkenthetjük a peterakást.

Ha pedig estére még nem fáradunk el, Szolnokon ma és holnap este Tiszavirág-hajótúrán élvezhetjük közelről a kérészek násztáncát, melyről tegnapi posztunkban írtunk.

A hétvégén indul a Magyar Nemzeti Parkok Hete Aggteleken, ahol szombaton a nagy hőség elől barlangtúrákba menekülhetünk. Részletes program itt.

Még egy esetleges esti program vasárnapra: az Alcsúti Arborétumban várhatóan vasárnap kezdődik a szentjánosbogarak rajzása. Ma még nem tudták biztosra mondani, ezért mielőtt útnak indulunk, vasárnap érdemes odatelefonálni. Elérhetőség itt.

Szép hétvégét!

2 komment Címkék: programajánló szentjánosbogár tiszavirág mit csináljunk a hétvégén

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tachikoma 2012.06.15. 11:10:15

"A paradicsom hónaljhajtásait rendszeresen csipkedjük ki, az alsó leveleket távolítsuk el."
Mi az a hónaljhajtás? Miért kell az alsó leveleket eltávolítani? (Köszi)

pitypalang 2012.06.15. 11:56:38

@Tachikoma: A hónaljhajtás az, ami levélnyél tövénél kezd kihajtani. Ha megmarad, elveszi az energiát a virágoktól és a későbbi terméstől.
Az alsó levelek könnyen fertőződnek a talajról, így az egész növényt megbetegíthetik.
süti beállítások módosítása