A jázmin, ami nem jezsámen

2012.06.06. 09:45 - Macskamenta

Nemrég írtam egy posztot a jezsámenről (Philadelphus), amit sokszor összekeverünk a jázminnal (Jasminum). Most pedig írok egy posztot a jázminról, hogy ne keverjük többé össze a jezsámennel.

 

A jázmin az olajfafélék családjába tartozó nemzetség, felálló vagy csavarodó szárú kúszónövény. Egyes fajtái éjszaka virágoznak. Itthon könnyen gondozható, mutatós szobanövénykén ismert. A megfelelő ápolást rengeteg, februártól júniusig nyíló, illatos, fürtökben álló apró hófehér vagy halvány rózsaszín virággal hálálja meg. Mivel kúszónövény, támasztékra feltétlenül szüksége van. Szokták drótkarikára futtatni, de egy hosszú karó is megteszi.

Hogy a jázmin biztosan virágozzon, tavasztól őszig hetente adjunk neki közepes töménységű tápoldatot. Fontos, hogy virágzás előtt ne vágjuk vissza, mert akkor abban az évben nem fog nyílni. Amikor elvirágzott, a hajtásokat vágjuk vissza kb. 5-10 cm-esre. Nyáron tegyük ki a kertbe napos, félárnyékos helyre, télen viszont a hűvös, világos helyet kedveli. Nyáron bőségesen öntözzük, hogy ne száradjon ki a földje, de télen csak mérsékelten. A jázmin tavasszal vagy nyár elején hajtásdugványról könnyen szaporítható. Csak akkor kell átültetni, ha a gyökérzete már teljesen átszőtte a földet a cserépben, bármilyen általános virágföldet használhatunk.
Ha télen melegben tartjuk a jázmint, akkor teljesen lehullajthatja a leveleit. Tavasszal újra kihajt ugyan, de virágozni ekkor már nem fog. A nagy melegben a takácsatkák is megtámadhatják.

A jázmin illata édes, csábító, ezért már az ókorban is felhasználták a virágját különböző illatszerek, krémek, fürdővizek készítéséhez, de napjainkban is szívesen alkalmazzák a kozmetikai iparban. Drága alapanyagnak számít, mivel törékenysége miatt nehéz szüretelni. Kézzel óvatosan leszedett 8000 virágból 1 ml tömény illóolaj nyerhető ki.
Szerencsére könnyen termeszthető.

Érdemes megkóstolni a jázminteát is. Ez egy hagyományos kínai teafajta, amelyet különleges technikával készítenek. A zöldtea vagy fehértea leveleit szétterítik a földön, rászórják a frissen szedett jázminvirágokat. A tealevelek magukba szívják a jázminillatot. A leveleket ezután szárítóba teszik, majd kiválogatják közülük a jázminvirágokat. Néhány teafajtánál díszítésként a levelek között hagynak pár virágot, sőt vannak olyan teák is, ahol a tealevelekbe beleteszik a jázminvirágot, majd a leveleket kis golyókká gyúrják.

A kínai hagyományok szerint a jázmintea rendszeres fogyasztása megszépít, de sok egyéb gyógyhatást is tulajdonítanak neki. Karcsúsító, zsírbontó hatású, fogyókúrázóknak ajánlott. Szívbetegek is fogyaszthatják, hiszen erősíti a szív ereit, tágítja őket. Mint minden tea, a jázmintea is frissítő, élénkítő hatású, de közben nyugtat is, ezzel hatékonyabb, kiegyensúlyozottabb munkavégzést tesz lehetővé. Emésztésserkentő hatása is van, étkezés után érdemes inni egy csésze jázminteát. És nem utolsósorban jó hatással van a nemi életre is. Számomra megfejthetetlen módon a férfiaknál a férfihormonok termelődését erősíti, így férfias külsőt alakít ki, a nőknél pedig a nőiességet erősíti fel. Csak egyszer össze ne keverjen valamit...

Forrás: itt, itt és itt.

Szólj hozzá! Címkék: jázmin gyógyhatás illóolaj takácsatka olajfafélék

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása